4 Cara Menghilangkan Bengkak Semasa Tidur

Walaupun air liur semasa tidur lebih dialami oleh bayi dan kanak-kanak yang kawalan otot muka masih tidak stabil, orang dewasa juga dapat membasahi bantal mereka pada waktu tidur malam. Pengeringan air liur dewasa adalah perkara biasa, tetapi adakah cara untuk membuang air liur semasa tidur?

Mengapa anda berjemur ketika tidur?

Semua fungsi badan akan berhenti sementara pada waktu malam untuk berehat, kecuali kerja jantung, paru-paru dan otak.

Air liur dihasilkan oleh kelenjar air liur yang dikawal oleh otak. Otak terus berfungsi walaupun anda bermimpi, sehingga mulut akan terus mengeluarkan air liur. Kesannya, air liur akan terkumpul di mulut.

Dalam keadaan sedar, otot-otot wajah, lidah, dan otot rahang, akan berfungsi untuk mengelakkan air liur keluar dari mulut atau menelan air liur berlebihan ke dalam perut. Namun, kerana semua otot badan akan berehat sepanjang malam, keupayaannya untuk menjaga air liur di mulut akan berkurang.

Selain itu, tidur di sebelah anda atau menukar posisi memudahkan mulut anda terbuka, sehingga air liur dapat mengalir keluar dengan lebih mudah.

Selain itu, penyebab air liur semasa tidur juga sering dialami oleh orang yang mengalami selesema, selesema, alergi, atau jangkitan sinus berulang. Gangguan pernafasan ini membuat hidung tersumbat sehingga mereka secara tidak sedar harus bernafas melalui mulut mereka terbuka, walaupun semasa tidur.

Lalu, bagaimana cara membuang air liur ketika tidur?

Walaupun biasanya normal, air liur ketika tidur boleh memalukan ketika ditangkap oleh rakan tidur. Belum lagi kesan air liur kering di pipi dapat menghiasi pagi anda. Lihat beberapa cara untuk membuang air liur semasa tidur yang boleh anda cuba.

1. Tukar posisi tidur

Sekiranya anda selalu suka tidur di sisi atau perut anda, sekarang adalah masa untuk mencuba menukar posisi tidur kegemaran anda. Cobalah untuk membiasakan diri dengan tidur di punggung dengan memasukkan sarung atau bantal tebal di kedua-dua sisi badan anda, dan di bawah lutut supaya anda tidak berguling di tengah malam.

Cari juga bantal tidur yang tidak terlalu keras atau terlalu tinggi. Leher tidak perlu melihat ke atas atau terkulai semasa tidur, hanya menyokong sehingga kepala tetap sejajar dengan punggung atas dan tulang belakang.

Kedudukan badan ini dapat menampung air liur di kerongkong dan kekuatan graviti membantu mengelakkan air liur keluar dari mulut.

2. Merawat alahan dan resdung

Jangkitan sinus, selsema, dan alergi yang berulang dapat membuat anda tidur lena sehingga anda terkulai karena hidung tersumbat. Oleh itu, minum ubat anda sebelum tidur supaya anda dapat bernafas dengan mudah semasa tidur. Sebilangan besar ubat sejuk, alergi, dan sejuk boleh dibeli di farmasi atau kedai ubat tanpa perlu membeli preskripsi.

3. Kurangkan makanan manis

Cuba hadkan makanan bergula dan bergula sebagai cara untuk membuang air besar semasa tidur. Dilaporkan di halaman Verywell, makan banyak makanan manis dapat merangsang pengeluaran air liur. Semakin banyak gula yang anda makan, semakin banyak air liur dihasilkan di mulut anda.

4. Pergi ke doktor

Sekiranya air liur yang keluar semasa tidur malam terlalu berlebihan sehingga kelihatan seperti banjir, anda harus berjumpa doktor. Terutama jika disertai dengan gejala lain seperti kesukaran bernafas atau bengkak pada bibir atau muka. Pengeringan yang teruk boleh menyebabkan kerengsaan dan kerosakan kulit.

Pengeluaran air liur yang terlalu banyak juga berisiko menyebabkan anda tersedak semasa tidur yang boleh membahayakan. Semasa anda menghirup, air liur yang dikumpulkan dapat mengalir ke paru-paru dan meningkatkan risiko anda terkena jangkitan paru-paru yang disebut aspirasi pneumonia.

Suntikan Botox atau penggunaan patch scopolamine boleh menjadi cara untuk membuang air liur semasa tidur berlebihan. Patch scopolamine biasanya diletakkan di belakang telinga, dan satu bahagian mesti dipakai selama 72 jam.

Kesan sampingan Scopolamine termasuk:

  • Pening.
  • Mengantuk.
  • Jantung berdegup kencang.
  • Mulut kering.
  • Mata gatal.

Air liur yang teruk semasa tidur juga mungkin disebabkan oleh gangguan neurologi akibat cerebral palsy, penyakit Parkinson, sindrom Down, hingga sklerosis berganda. Dalam kes ini, doktor anda mungkin menetapkan glycopyrrolate sebagai alternatif. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran air liur dengan menyekat impuls saraf. Kesan sampingan yang mungkin berlaku adalah:

  • Mudah marah.
  • Kesukaran membuang air kecil.
  • Hiperaktif.
  • Kulit kemerahan.
  • Peluh lebih banyak.

Recent Posts