4 Fakta Unik Tentang Air Mata yang Tidak Anda Ketahui •

Terdapat begitu banyak perkara yang dapat menggerakkan emosi anda, sehingga anda boleh menangis. Bermula dari menonton filem sedih, mendengar berita buruk, hingga putus, reaksi tubuh yang biasanya timbul dari beberapa peristiwa ini adalah menitiskan air mata. Tetapi, tahukah anda bahawa air mata anda mempunyai banyak fungsi selain menangis? Artikel berikut akan mengkaji fakta mengenai cecair di mata yang mungkin tidak anda ketahui.

Air mata terdiri dari banyak lapisan

Anda mungkin berfikir bahawa air mata hanyalah air biasa. Ternyata, cecair tersebut mempunyai sistem yang rumit yang terdiri dari 3 lapisan, iaitu lapisan minyak, air, dan lendir (lendir). Inilah penjelasan setiap lapisan cecair mata anda:

  • Lapisan minyak. Lapisan ini terletak di lapisan paling luar untuk melindungi lapisan lain dari penyejatan, serta melicinkan permukaan filem air mata sehingga mata dapat melihat dengan jelas.
  • Lapisan air. Lapisan di tengah adalah lapisan paling tebal. Fungsinya adalah untuk menjaga kelembapan mata, mencegah masuknya bakteria, dan melindungi kornea.
  • Lapisan berlendir. Lapisan ini bertujuan agar seluruh lapisan air mata tidak melekat pada mata.

Ada juga yang tertanya-tanya mengapa air mata terasa masin. Menurut Cleveland Clinic, pada dasarnya semua cecair di dalam badan mempunyai sedikit garam. Garam dalam cairan di mata anda sama dengan plasma darah. Garam diperlukan agar semua bahagian badan, termasuk mata, dapat berfungsi dengan normal.

Jenis air mata

Terdapat tiga jenis air mata yang keluar dari mata kita, iaitu emosi, basal, dan refleks. Setiap cecair ini dapat dihasilkan oleh mata bergantung pada fungsi dan proses perkumuhannya. Mari kita bincangkan satu persatu:

  • Emosi. Air mata emosi keluar kerana tekanan emosi. Cairan mata jenis ini mengandungi zat penghasil tekanan yang tinggi, seperti adenokortikotropin (ACTH). Pelepasan ini dapat memberi isyarat emosi kepada orang lain.
  • basalt. Air mata basal selalu ada di mata kerana cecair ini berfungsi melembapkan, menyuburkan, dan melindungi mata. Kelenjar lakrimal yang terletak di bahagian luar mata atas selalu menghasilkan cecair yang mengandungi protein dan antibakteria. Cecair ini mengalir dari bola mata luar ke kornea dan melincirkan seluruh permukaan mata setiap kali kita berkelip.
  • Refleks. Air mata refleks melindungi mata dari kerengsaan, seperti kerengsaan yang disebabkan oleh debu, asap, atau bawang. Jadi semasa anda mengupas bawang, air mata jenis ini keluar.

Kebaikan dan fungsi air mata

Pelepasan cecair yang jelas dari mata dapat dianggap sebagai bentuk ekspresi perasaan seseorang. Cecair yang dihasilkan oleh mata nampaknya cara tubuh melepaskan "beban" yang mungkin tidak tertahankan.

Walaupun anda merasakan kegembiraan yang sangat mendalam, pelepasan dari mata anda dapat menjadi tanda perasaan bahagia itu. Berkat ini, sebilangan orang bersyukur kerana dapat melepaskan emosi tersembunyi di dalamnya.

Dengan kata lain, pelepasan dari mata anda tidak selalu menjadi perkara buruk, anda tahu! Tanpa menyedarinya, terdapat pelbagai manfaat air mata untuk kesihatan tubuh anda, iaitu:

1. Bersihkan mata dari habuk dan kotoran

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, setiap jenis air mata mempunyai fungsi dan faedah yang berbeza. Nah, cecair refleks atau air mata refleks biasanya akan keluar apabila tiba-tiba ada habuk, kotoran, asap, atau benda asing lain yang memasuki mata.

Oleh itu, cecair mata ini secara automatik akan keluar dari mata anda untuk membersihkan zarah debu, kotoran, dan benda-benda berbahaya yang lain. Contohnya, semasa anda berjalan di trotoar dan terdedah kepada pencemaran, menunggang motosikal, atau secara tidak sengaja terdedah kepada asap dari pembakaran sampah atau kenderaan bermotor.

2. Melindungi mata dari jangkitan bakteria

Mata adalah salah satu organ tubuh yang cukup sensitif, termasuk oleh bakteria. Air mata mempunyai manfaat sebagai pembunuh bakteria yang memasuki mata.

Caranya adalah dengan menghasilkan cecair secara berterusan, atau disebut juga jenis cecair mata tanpa berhenti (air mata berterusan). Air mata ini akan selalu melincirkan dan membasahi mata untuk menjauhkannya dari serangan bakteria.

Ini kerana terdapat zat yang disebut lysozyme dalam cecair semula jadi ini dari mata. Lysozyme adalah yang membantu menjaga kebersihan mata dan bebas dari bakteria.

Melalui jurnal Mikrobiologi Makanan, lysozyme mempunyai sifat antimikroba yang sangat kuat untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan mata dengan bakteria.

3. Mengurangkan tekanan

Menangis adalah salah satu cara kita menyampaikan perasaan yang kita rasakan, dan juga untuk mengekspresikan emosi. Apabila anda beremosi atau tertekan, anda akan menangis. Ini adalah ketika air mata emosi anda keluar. Selepas menangis, anda akan berasa lebih tenang.

Namun, apa yang sebenarnya berlaku? Bagaimana cecair mata dapat mengurangkan tekanan? Menangis dapat membantu menghilangkan bahan kimia yang berkaitan dengan tekanan badan. Inilah salah satu sebab mengapa kita berasa lebih baik ketika menangis.

Kandungan adenokortikotropin (ACTH) yang tinggi terdapat dalam air mata emosi. ACTH adalah bahan kimia yang dikaitkan dengan tekanan. Oleh itu, jika anda menangis ketika anda tertekan, anda akan membantu melepaskan bahan kimia penyebab tekanan tersebut, membuatkan anda berasa lebih baik setelah menangis.

Mengeluarkan ACTH dari badan juga mempunyai faedah lain, iaitu memicu badan untuk mengeluarkan kortisol (hormon stres). Terlalu banyak kortisol dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang berkaitan dengan tekanan.

4. Pastikan hidung sentiasa lembap

Selain berguna untuk mata sendiri, cairan di mata juga mempunyai manfaat yang baik untuk organ tubuh lain, seperti hidung. Sebabnya, air mata yang menetap di mata kemudian akan mengalir ke saluran nasolakrimal.

Saluran nasolacrimal adalah tiub yang menghubungkan kelenjar air mata ke hidung. Apabila cairan mata masuk, mengalir, dan sampai ke hidung, hidung akan lembap dan bebas daripada bakteria.

Apa yang berlaku sekiranya pengeluaran air mata terganggu?

Tidak selalu cecair di mata dapat berfungsi dengan baik. Beberapa keadaan kesihatan boleh mempengaruhi pengeluarannya, seperti penuaan, jangkitan kelenjar air mata, atau keadaan kesihatan yang lain.

Lalu, apa yang akan berlaku sekiranya mata tidak dapat menghasilkan cecair seperti biasa? Keadaan berikut boleh berlaku apabila mata tidak menghasilkan cecair yang mencukupi:

1. Mata kering

Air mata yang berkurang menyebabkan mata kehilangan kelembapan. Satu perkara yang pasti adalah keadaan mata kering.

Gejala anda mungkin termasuk:

  • mata merah
  • mata terasa terbakar dan menyengat
  • sesuatu terasa terpaku di mata
  • belekan mata

Di samping itu, kadang-kadang pengeluaran cecair di mata anda akan meningkat apabila mata mengalami kekeringan. Namun, keadaan mata berair ini menghasilkan cecair dengan kandungan yang berbeza dari air mata biasa, jadi tidak dapat melembapkan mata seperti biasa.

2. Melecet kornea

Mata yang terlalu kering mempunyai risiko yang lebih besar untuk cedera atau tergores dari benda asing. Akibatnya, ia dapat mencederakan kornea, juga dikenal sebagai lelasan kornea.

Keadaan ini boleh menjadi lebih teruk jika anda menggosok mata. Oleh itu, pengendalian mata kering tidak boleh dilakukan secara sembarangan supaya kornea tidak tergores.

3. Jangkitan mata

Pengurangan cecair di mata bermaksud anda kehilangan garis depan yang melindungi mata daripada serangan bakteria atau kuman. Ini bermaksud bahawa anda juga lebih mudah terkena jangkitan mata.

Jangkitan mata boleh mempengaruhi bahagian mata anda, dari konjunktiva (konjungtivitis) hingga kornea (keratitis).

Sebilangan besar kes jangkitan mata disebabkan oleh bakteria, jadi mereka mesti dirawat dengan antibiotik. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan mata boleh menyebabkan masalah yang lebih serius, bahkan risiko kebutaan.

Nah, sekarang anda faham bahawa air mata memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata. Sekiranya anda merasakan simptom mata kering, segera gunakan titisan mata yang dijual bebas di farmasi.

Sekiranya keadaan mata kering disertai dengan gejala yang mengganggu, segera berjumpa doktor sehingga anda mendapat rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.

Recent Posts