Pilihan Dadah Herpes untuk Herpes Simplex dan Herpes Zoster

Herpes adalah penyakit yang menyerang kulit, alat kelamin, dan mulut. Gatal, demam, lepuh berisi air, dan gatal yang boleh merebak ke bahagian lain badan adalah gejala herpes yang biasa. Keadaan ini tentunya sangat mengganggu anda. Lalu apa ubat herpes yang berkesan terhadap virus?

Apa itu herpes?

Herpes adalah jangkitan virus yang menyebabkan lepuh dan luka yang menyakitkan. Sebenarnya terdapat 8 hingga 9 jenis virus yang menyebabkan herpes. Walau bagaimanapun, virus yang paling biasa adalah dua, iaitu: Varicella zoster dan Herpes simplex. Virus Varicella zoster adalah penyebab cacar air dan herpes zoster, yang lebih dikenali sebagai sirap atau herpes zoster.

Sementara virus Herpes simplex Jenis 1 dan 2 (HSV1 dan HSV2) menyebabkan lepuh, demam, dan luka di sekitar mulut (herpes oral) dan alat kelamin (herpes genital). Sekiranya anda menghidap herpes genital, ia dianggap sebagai penyakit kelamin. Sebaik sahaja anda dijangkiti, virus herpes ini selamanya alias virus ini tidak dapat disingkirkan dari badan.

Apakah pilihan rawatan untuk herpes?

Sekiranya anda mula mengalami gejala herpes seperti yang dijelaskan di atas, ada baiknya anda berjumpa doktor dengan segera. Semakin cepat didiagnosis, semakin sedikit herpes akan merebak ke seluruh badan. Berikut adalah tiga pilihan ubat yang digunakan untuk merawat herpes.

1. Acyclovir: Dalam rawatan herpes, biasanya ubat antivirus yang telah digunakan sejak tahun 1982 akan digunakan.Ubat herpes ini dalam bentuk topikal (ubat luaran) dan oral (diambil melalui mulut). Ubat herpes ini diklasifikasikan sebagai selamat dan boleh dimakan setiap hari mengikut keperluan.

2. Valacyclovir: Ubat herpes ini adalah penembusan ubat yang lebih baru. Valacyclovir sebenarnya menggunakan acyclovir sebagai bahan aktifnya. Walau bagaimanapun, ubat ini menjadikan asiklovir lebih berkesan sehingga tubuh dapat menyerap sebahagian besar ubat tersebut. Salah satu kelebihannya daripada asiklovir adalah bahawa ia boleh diambil pada siang hari tanpa perlu berehat.

3. Famciclovir: Famciclovir menggunakan penciclovir sebagai bahan aktif untuk menghentikan virus HSV. Seperti valasyclovir, ubat ini juga bertahan lebih lama jika sudah ada di dalam badan. Oleh itu, ubat ini mesti dimakan dalam masa tertentu dan tidak kerap.

Adakah ubat herpes mesti diambil seumur hidup?

Seperti yang dijelaskan di atas, setelah terkena herpes, virus tidak akan hilang seketika dari badan. Ubat antivirus untuk herpes hanya dapat membantu melemahkan virus. Oleh itu, sangat mungkin penyakit ini akan berulang beberapa ketika selepas rawatan.

Itulah sebabnya doktor anda kemungkinan besar akan menasihati anda untuk terus mengambil ubat herpes anda selepas serangan pertama. Terdapat dua jenis rawatan herpes yang biasanya disyorkan, bergantung pada keadaan setiap pesakit.

Yang pertama adalah terapi episodik. Terapi episodik dengan ubat antivirus herpes diberikan kepada orang yang herpesnya kambuh kurang dari enam kali setahun. Rawatan ini akan diberikan setiap kali gejala berulang, mungkin selama 5 hari.

Jenis rawatan kedua adalah terapi penekan. Terapi ini disyorkan untuk orang yang herpes berulang lebih dari enam kali setahun. Walaupun dalam kes yang cukup teruk, doktor akan meminta pesakit untuk minum ubatnya setiap hari, seumur hidup. Selain mengurangkan risiko berulang gejala, mengambil ubat herpes seumur hidup adalah penting untuk mencegah penularan herpes kepada pasangan atau orang di sekitar pesakit.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts