Masa yang tepat untuk makan untuk menurunkan berat badan yang lebih cepat

Anda telah menjalani diet yang ketat untuk menurunkan berat badan tetapi hasilnya masih tidak terasa? Mungkin ada yang tidak kena dengan kaedah penurunan berat badan anda. Menurut pakar, menurunkan berat badan bukan hanya mengurangkan bahagian makanan, anda tahu. Anda juga harus memperhatikan masa yang tepat untuk makan. Dengan cara itu, berat badan anda menjadi lebih mudah untuk anda kawal. Memiliki badan langsing dan ideal bukan sekadar impian lagi. Jadi tunggu apa lagi? Segera rujuk petua diet dengan menetapkan waktu makan berikut, ya.

Mengapa anda harus menetapkan waktu makan ketika berdiet?

Sejumlah kajian telah berjaya membuktikan bahawa cara untuk menetapkan waktu makan yang tepat ketika berdiet berkesan menurunkan berat badan. Salah satunya adalah penyelidikan oleh pakar metabolisme di Harvard University Medical School. Dalam kajian itu, dijelaskan bahawa tidak kira seberapa sihat makanan yang anda makan, jika jadual makan anda tidak mengikut jam biologi badan, sistem metabolisme anda boleh menjadi huru-hara.

Salah satu kesan metabolisme yang terganggu adalah peningkatan kadar gula dalam darah. Sebenarnya, gula darah yang melambung tinggi dapat menghasilkan pengeluaran insulin yang berperanan menyimpan lemak di dalam badan. Jadi, bukannya dibakar menjadi tenaga, lemak anda sebenarnya akan terkumpul.

Dengan menetapkan jadual makan yang sesuai dengan jam biologi anda, sistem metabolisme anda dapat berfungsi dengan baik untuk membakar lemak dan gula. Di samping itu, kajian Inggeris dalam jurnal Frontiers Public Health mendedahkan bahawa menguruskan jadual makan dapat membantu mengurangkan kadar kalori dengan ketara.

Panduan untuk makan masa yang tepat ketika berdiet

Anda keliru jika anda berfikir bahawa diet terbaik hanya makan sekali sehari. Anda tidak perlu lapar atau berpuasa sepanjang hari ketika menurunkan berat badan. Daripada menjadi lebih kurus, anda lebih mudah mengalami tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi) dan gangguan sistem imun. Jadi, anda harus tetap makan seperti biasa dengan jadual berikut.

Sarapan pagi

Kajian tahun 2015 di jurnal antarabangsa Obesity mendedahkan bahawa makan sarapan pagi dengan protein tinggi antara jam 6 dan 09:45 pagi adalah yang paling berkesan untuk mencegah pengumpulan lemak dan kelaparan palsu sepanjang hari. Pakar pemakanan dan jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik di Amerika Syarikat, Jim White, juga bersetuju. Menurutnya, makan satu jam selepas bangun tidur adalah masa yang terbaik. Jangan tunggu sehingga 10 pagi untuk bersarapan.

Makanan ringan pagi

Snek pada waktu pagi tidak wajib. Namun, jika anda terbiasa makan pada awal pagi tetapi waktu makan siang masih panjang, makanan ringan yang sihat boleh menjadi penyelesaiannya. Untuk memastikan makanan ringan anda tidak berubah menjadi lemak yang baru terkumpul, pastikan makanan ringan anda 2-4 jam selepas sarapan. Itulah masa yang diperlukan untuk sistem pencernaan memproses makanan anda semasa sarapan. Dengan cara itu, semasa anda makan makanan ringan, badan anda siap memproses makanan yang masuk.

Makan tengahari

Menurut penyelidik dalam The American Journal of Clinical Nutrition, makan siang awal terbukti berkesan menurunkan berat badan berbanding makan tengah hari pada waktu petang. Menurut kajian lain dalam International Journal of Obesity, anda boleh menurunkan berat badan 25% lebih banyak jika anda makan sebelum jam 3 petang.

Makanan ringan petang

Seperti makanan ringan pagi anda, makanan ringan pada waktu petang atau petang juga dapat membantu menyekat perut sehingga anda tidak makan terlalu banyak kemudian. Kuncinya adalah untuk snek pada waktu yang tepat, iaitu 2-4 jam selepas makan siang, dan memilih makanan ringan yang sihat seperti buah-buahan atau kacang.

Makan malam

Cuba makan pada pukul 5 petang hingga 7 malam selewat-lewatnya. Waktu makan ini dianggap paling tepat sehingga ketika anda tidur, badan telah selesai mencerna makanan dengan sempurna. Kemudian, ketika anda tertidur adalah masa untuk badan membakar kalori dan lemak. Sementara itu, jika anda makan sebelum tidur, badan tidak mempunyai masa untuk membakar kalori dan lemak kerana masih sibuk mencerna makanan.

Recent Posts