Mengenal Diet Alkali dengan Pengambilan Asas |

Mungkin sekarang anda berfikir untuk menyertai program diet yang disebut alkali yang hangat dibincangkan oleh orang ramai. Sebelum memulakan, adalah baik untuk membaca maklumat lengkap mengenai diet alkali dalam artikel ini.

Apakah diet alkali?

Diet alkali adalah makanan yang dijalankan dengan memakan makanan beralkali dan bertujuan untuk menyeimbangkan tahap keasidan (pH) dalam tubuh.

Makanan ini dibuat berdasarkan teori bahawa beberapa makanan boleh menyebabkan tubuh menghasilkan lebihan asid. Tahap asid yang lebih tinggi daripada asas dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Tahap pH diukur menggunakan skala dari 0 - 14. Semakin tinggi bilangannya, pH akan semakin beralkali. Sementara itu, semakin rendah bilangannya, semakin berasid pHnya.

Apakah faedah diet beralkali?

Tubuh manusia umumnya bersifat alkali kerana mempunyai pH normal antara 7.35 - 7.45. Namun, keadaan kesihatan, seperti cirit-birit dan masalah buah pinggang, dapat mengubah pH badan menjadi berasid.

Tahap pH yang tidak seimbang dapat memberi kesan negatif pada kesihatan, salah satunya adalah peningkatan risiko penyakit jantung dan pelbagai penyakit tulang-sendi-otot.

Diet alkali bertujuan untuk mengembalikan keseimbangan pH badan. Tahap pH yang seimbang memainkan peranan penting dalam meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan.

Pada wanita pascamenopause, peningkatan hormon pertumbuhan dapat membantu mengekalkan fungsi jantung dan meningkatkan kemampuan kognitif otak untuk berfikir dan mengingat.

Selain baik untuk meneutralkan pH tubuh, makanan beralkali baik untuk mencegah hipertensi dan risiko strok.

Bukan itu sahaja, tahap pH alkali badan dapat membantu menyerap vitamin D dan magnesium mineral dengan lebih baik. Pengambilan vitamin D yang optimum dapat membantu mengurangkan kesakitan pada tulang belakang.

Khusus untuk orang yang menjalani kemoterapi, diet alkali dapat membantu tubuh menyerap ubat dengan lebih berkesan. Kerana keberkesanan beberapa ubat kemoterapi seperti epirubicin dan adriamycin akan berfungsi dengan lebih berkesan dalam persekitaran pH alkali.

Kesan kemoterapi juga boleh menyebabkan kematian sel. Risiko kesan sampingan ini boleh meningkat apabila pH badan berasid. Oleh itu, diet alkali dapat membantu mencegah atau mengurangkan risiko.

Makanan beralkali ini juga dianggap berkesan sebagai kaedah detoks untuk menyingkirkan semua jenis bahan asing yang beracun bagi tubuh. Dengan cara itu, badan akan berasa lebih sihat dan cergas.

Adakah terdapat risiko dari diet ini?

Walaupun mempunyai banyak manfaat kesihatan, diet alkali tidak mengambil kira pengambilan protein, yang memang banyak terdapat dalam makanan beralkali (daging, susu, dan produk tenusu).

Sebenarnya, tubuh masih memerlukan pengambilan protein untuk berfungsi dengan normal. Kekurangan protein dalam jangka masa panjang sebenarnya boleh membahayakan kesihatan tubuh.

Untuk mengatasi ini, anda boleh memilih sumber protein hewani lain, seperti ikan atau daging ayam tanpa kulit yang digabungkan dengan pelbagai sayur-sayuran ketika tiba masanya untuk makan. Sebanyak mungkin makan daging 2-3 kali dalam 1 minggu.

Panduan menjalani diet beralkali

Sebenarnya tidak ada panduan langkah demi langkah untuk diet ini. Yang perlu anda lakukan ialah makan lebih banyak makanan beralkali dan mengurangkan makanan berasid.

Berdasarkan tahap pH, makanan dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu berasid, neutral, dan alkali. Berikut adalah beberapa contoh makanan dari ketiganya.

  • Asid: keju, daging, daging kalengan, susu, minuman beralkohol, dan minuman bersoda.
  • Neutral: lemak semula jadi, pati dan gula.
  • Asas: buah-buahan (tembikai, tembikai, mangga, pir), sayur-sayuran (bayam, brokoli, buncis), bawang putih, dan halia.

Anda perlu tahu, makanan neutral biasanya mempunyai pH sekitar 7. Nah, dari senarai makanan di atas, diet alkali mendorong anda untuk makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sekiranya perlu, gantikan karbohidrat dengan sayur-sayuran seperti wortel atau zucchini dan bukannya pasta atau kembang kol cincang halus dan bukannya nasi. Anda juga boleh mengambil karbohidrat yang tinggi serat seperti beras perang atau beras perang.

Kurangkan pengambilan minuman yang terlalu manis, seperti minuman bungkus atau minuman ringan. Lebih baik minum lebih banyak air jika jumlahnya sebanyak dua liter sehari.

Sebagai alternatif, anda juga boleh menambah jus limau segar di dalam air. Jangan salah, walaupun rasanya masam, buah sitrus mempunyai kesan alkali (alkali) pada badan.

Perlu diingat bahawa anda masih harus mendapatkan pengambilan protein anda dari makanan haiwan. Namun, hadkan atau gantikan dengan pilihan yang lebih sihat seperti dada ayam atau telur rendah lemak.

Recent Posts