Apakah Kesan Sampingan Suntikan Pengisi pada Wajah? : Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Pengisi Wajah adalah salah satu rawatan kecantikan yang popular. Rawatan ini didakwa dapat menghilangkan kerutan pada wajah, menghaluskan kulit, memperbaiki bentuk wajah, dan menjadikannya lebih awet muda tanpa menggunakan kaedah pembedahan. Kaedahnya cukup mudah, hanya dengan suntikan khas. Tetapi adakah kesan sampingan dari kaedah ini pengisi muka ini?

Sekiranya anda berminat untuk menyuntik pengisi wajah, pertimbangkan pelbagai kesan sampingan yang mungkin muncul.

Apa itu suntikan pengisi muka?

Seiring bertambahnya usia, kulit anda akan kehilangan keanjalannya secara automatik. Akibatnya, garis-garis halus dan kedutan muncul dengan perlahan. Suntik pengisi Facial adalah salah satu penyelesaian yang ditawarkan dalam rawatan kecantikan untuk menyamarkan tanda-tanda penuaan pada wajah atau parut.

Prosedur ini hanya boleh dilakukan oleh pakar dermatologi, pakar bedah kosmetik, ahli farmasi, atau ahli terapi kecantikan yang diperakui. Doktor biasanya mengambil masa 30 minit untuk melakukan prosedur. Hasil suntikan boleh berlangsung dari enam bulan hingga setahun.

Prosedur kosmetik ini dilakukan dengan menyuntikkan cecair seperti asid hyaluronik, kolagen, atau bahan sintetik seperti silikon ke beberapa bahagian wajah untuk menjadikannya lebih banyak. Bahagian wajah yang biasanya menjadi sasaran suntikan seperti pipi, hidung, bibir, dagu, rahang, dan lain-lain. Dengan menyuntik wajah dengan cairan ini, wajah menjadi lebih kenyang dan kedutan yang berlaku akibat penuaan menyamar.

Terdapat pelbagai jenis suntikan pengisi yang boleh digunakan. Kawasan muka yang berbeza memerlukan pelbagai jenis pengisi berbeza juga. Kerana setiap jenis pengisi mengandungi bahan yang berbeza dengan tahap ketahanan yang berbeza. Rujuk doktor kecantikan anda terlebih dahulu sebelum melakukan prosedur ini.

Kesan sampingan suntikan pengisi muka

Walaupun selamat dilakukan, anda mesti ingat, semua prosedur mempunyai risiko termasuk suntikan pengisi muka. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang biasanya disebabkan oleh seseorang: pengisi muka.

1. Kulit kemerahan dan bengkak

Kulit yang menjadi merah dan bengkak di tempat suntikan adalah kesan sampingan yang paling biasa yang berlaku selepas menyuntikkan pengisi wajah. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini akan cepat reda setelah beberapa jam tindakan. Sekiranya anda ingin melegakannya, anda boleh meletakkan pek ais ke wajah.

2. Parut

Teknik suntikan yang tidak betul boleh menyebabkan parut kekal (tidak dapat hilang). Bahan suntikan pengisi Silikon boleh menyebabkan parut yang hanya muncul setelah tiga minggu hingga sepuluh tahun. Untuk menghilangkan parut, doktor boleh menyuntik kortikosteroid ke dalam parut.

3. Alahan

Sebagai tambahan kepada kematian sel kulit, beberapa pesakit yang mempunyai kulit sensitif juga mungkin mengalami alergi terhadap cecair yang digunakan pengisi. Secara amnya, reaksi yang mungkin muncul adalah kulit panas, sensasi terbakar, ruam merah di wajah, gatal-gatal, dan sebagainya. Itulah sebabnya, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum anda melakukan tindakan ini.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyuntikkan pengisi muka

Pengisi muka adalah salah satu prosedur rawatan kecantikan yang paling selamat untuk dilakukan, selagi ia dilakukan oleh ahli terapi kecantikan profesional dan bertauliah. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda lakukan sebelum memberi suntikan pengisi muka untuk mengelakkan kesan sampingan.

  • Istilah "ada harga ada kualiti" harus diterapkan setiap kali anda ingin melakukan rawatan wajah. Termasuk ketika anda membuat keputusan yang ingin anda lakukan pengisi. Sekiranya anda ditawarkan rawatan pengisi wajah yang harganya jauh lebih rendah daripada harga standard yang ditawarkan, ada beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan, iaitu kepakaran pengamal dan kualiti produk yang ditawarkan. Jangan sekali-kali mengambil risiko menawar rawatan wajah.
  • Pastikan pengamal yang akan merawat anda adalah doktor yang bertauliah.
  • Elakkan rawatan yang dilakukan di rumah, hotel, salun, atau spa. Anda hanya perlu menjalani rawatan ini di klinik yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang baik.
  • Sebagai pengguna, anda mesti mengetahui semua tindakan yang anda lakukan. Sama ada dari penyedia perkhidmatan atau pakar. Jangan teragak-agak untuk bertanya jenis bahan apa yang disuntik, kesan sampingannya, keselamatan peralatan yang digunakan, dan yang paling penting pastikan di mana anda melakukannya. pengisi Face memang telah mendapat kebenaran untuk membuka latihan dari agensi yang berkaitan. Sekiranya penyedia tidak memberikan anda maklumat ini, jangan biarkan mereka melakukan prosedur.
  • Gunakan pelindung matahari (pelindung matahari) setiap kali anda ingin melakukan aktiviti luar. Ini dilakukan untuk membantu melindungi kulit dari perubahan pigmen setelah pembengkakan dari suntikan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found