Mengelakkan Pegangan Tangan COVID-19 untuk Mencegah Penularan

"Font-weight: 400;">Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Pada 2 Mac, Presiden Indonesia Joko Widodo mengesahkan bahawa COVID-19 telah memasuki Indonesia dengan penemuan dua pesakit positif. Orang ramai diminta untuk tidak panik dan terus mengambil langkah pencegahan.

Sebagai salah satu cara untuk mencegah COVID-19, banyak pakar kesihatan mengesyorkan agar tidak melakukan kontak langsung dengan orang lain, termasuk berjabat tangan atau berjabat tangan.

Elakkan berjabat tangan untuk mengelakkan COVID-19

Seiring dengan penyebaran COVID-19, pelbagai langkah pencegahan yang sesuai terus dikemas kini. Semakin banyak maklumat mengenai virus ini mula didedahkan satu persatu.

Salah satu rayuannya adalah tidak berjabat tangan dengan orang yang sakit. Walaupun kedua-dua pihak sihat, anda juga harus mengelakkan berjabat tangan sebentar untuk mengelakkan penyebaran COVID-19.

Tangan adalah salah satu bahagian badan yang banyak berfungsi dan sering menyentuh pelbagai permukaan. Terutama jika anda berjalan-jalan di khalayak ramai, tidak ada yang dapat memastikan bahawa butang pengangkut atau lif bebas dari kuman, termasuk koronavirus .

Pencegahan ini digunakan sebagai percubaan oleh Dr. Mark Sklansky, seorang profesor pediatrik di David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles.

Kebiasaan berjabat tangan oleh pekerja kesihatan hospital dikhuatiri menyebarkan penyakit. Walaupun terdapat peraturan yang ketat untuk menjaga kebersihan tangan, hanya 40% pekerja kesihatan yang benar-benar mematuhi peraturan ini.

Oleh itu, Dr. Slansky melakukan eksperimen dengan membuat tanda dengan gambar jabat tangan pada bulatan yang dibarisi di tengah.

Gambar ditampal di dinding hospital. Kawasan yang dilekatkan pada gambar tidak membenarkan pengunjung memberi salam dengan berjabat tangan.

Walaupun tidak secara langsung menunjukkan penurunan jumlah orang yang dijangkiti, percubaan enam bulan ini setidaknya membuat banyak pekerja kesihatan dan pengunjung hospital menyadari pentingnya menghindari kontak tangan untuk mencegah penyebaran virus dan bakteria.

Perkara yang sama perlu dilakukan semasa pandemik COVID-19. Setiap orang dapat memainkan peranan aktif dalam mencegah penyebaran COVID-19 dengan cukup berdisiplin untuk mengelakkan berjabat tangan dalam tempoh ini.

Skema penyebaran COVID-19

SARS-CoV-2, penyebab COVID-19, pada mulanya dianggap virus bawaan udara yang boleh tersebar di udara. Walau bagaimanapun, baru-baru ini WHO menyatakan bahawa penyebaran virus COVID-19 berlaku melalui titisan cecair badan orang yang dijangkiti ( titisan ).

Secara umum, ada dua cara penyebaran, iaitu dari manusia ke manusia atau boleh juga dengan menyentuh objek yang telah terkena virus di permukaannya.

Dalam situasi manusia-ke-manusia, virus ditularkan ketika seseorang bernafas titisan dari pesakit COVID-19 setelah mereka batuk, bersin atau bernafas. Penularan boleh berlaku apabila seseorang berada berdekatan dengan orang yang dijangkiti.

Kadang-kadang, titisan tidak disedut secara langsung oleh orang yang sihat, tetapi melekat pada tangan atau permukaan objek. Orang boleh dijangkiti jika mereka menyentuh objek atau berjabat tangan dengan pesakit, kemudian menyentuh wajah mereka tanpa mencuci tangan terlebih dahulu.

SARS-CoV-2 tidak boleh hidup tanpa sel inang. Walau bagaimanapun, SARS-CoV-2 dapat bertahan pada barang selama beberapa jam hingga lima hari, bergantung pada jenis bahan yang dilampirkan. Objek-objek ini sering disentuh secara tidak sedar.

Dalam beberapa kes, COVID-19 menular sebelum pesakit mengalami gejala. Orang yang anda berjabat tangan mungkin tidak mengetahui bahawa mereka mempunyai jangkitan. Inilah sebabnya mengapa anda perlu mengelakkan berjabat tangan untuk mengelakkan kontrak COVID-19.

COVID-19 adalah penyakit yang sangat mudah menular, terutamanya jika virus itu telah disebarkan oleh superspreader . Superspreader adalah seseorang yang menjangkiti sebilangan besar orang lain melalui hubungan sekunder.

Sekiranya biasanya pesakit COVID-19 menjangkiti 1-2 orang yang sihat, superspreader boleh memberi kesan sehingga sedozen orang. Sekarang bayangkan jika seseorang tidak menyedari bahawa dia positif COVID-19, kemudian bersalaman dengan puluhan orang.

Atas sebab ini, pemerintah akhirnya mengeluarkan rayuan kepada orang ramai untuk tidak pergi ke tempat-tempat dengan kes COVID-19 yang tinggi sehingga wabah itu mereda. Orang ramai juga diminta untuk sementara waktu menghindari jabat tangan untuk mencegah penyebaran COVID-19.

Sumber: iHeartRADIO

Jabat tangan adalah satu bentuk komunikasi nonverbal yang telah menjadi tradisi sejak sekian lama. Jabat tangan sering dilakukan sebagai sambutan, memberi salam kepada dua orang ketika bertemu, dan ketika kedua belah pihak telah mencapai persetujuan.

Terutama di Indonesia, jabat tangan juga dianggap sebagai tanda hormat dari orang muda hingga para penatua. Jabat tangan ini diikuti dengan ciuman di bahagian belakang telapak tangan, biasanya juga disebut 'salim' atau 'salam'.

Dengan kes-kes pesakit COVID-19 baru-baru ini, banyak orang bimbang tentang kemungkinan penularan dari jabat tangan. Sebaliknya, menolak berjabat tangan dianggap tidak sopan, jadi ini masih dilakukan.

Sebenarnya, mengelakkan berjabat tangan untuk mengelakkan COVID-19 bukanlah perkara yang buruk. Sekali lagi, virus dan bakteria dapat merebak di mana sahaja, kita tidak pernah tahu pasti apa yang berisiko mengintai.

Masih ada cara lain yang boleh dilakukan untuk memberi salam. Semasa memberi salam kepada orang yang lebih tua atau dihormati, anda boleh tunduk atau melakukannya namaste , iaitu menggenggam kedua tangan di depan dada.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Merasakan Gejala COVID-19

Sementara itu, ketika bertemu dengan rakan sebaya, anda boleh menyambut dengan gelombang. Selepas rukuk, namaste , atau melambai, jangan lupa untuk menjaga jarak selamat dua meter semasa berinteraksi.

Ucapan salam dan bukannya berjabat tangan dan 'salim' kini digunakan secara meluas. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa tidak semua orang mengetahui betapa pentingnya usaha pencegahan ini.

Sekiranya anda berada dalam situasi di mana mustahil untuk mengelakkan jabat tangan, pastikan anda mencuci tangan dengan sabun sebelum dan sesudah melakukannya untuk mengelakkan penularan COVID-19. Elakkan juga menyentuh kawasan mata, hidung dan mulut.

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Recent Posts