Punca Bengkak Bengkak (Hydronephrosis) Yang Perlu Anda Ketahui

Ginjal bengkak (hidronephrosis) adalah keadaan apabila buah pinggang gagal mengalirkan air kencing ke dalam pundi kencing, menyebabkan pembengkakan. Ini adalah komplikasi masalah kesihatan yang lain. Oleh itu, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan buah pinggang bengkak.

Penyebab buah pinggang yang bengkak (hidronephrosis)

Pembengkakan buah pinggang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Keadaan ini boleh dijumpai pada bayi dan kanak-kanak. Jadi, apa yang menyebabkan buah pinggang bengkak?

1. Penumpukan air kencing

Salah satu penyebab utama penyakit ginjal bengkak adalah penumpukan air kencing. Kenapa begitu?

Menurut National Kidney Foundation, fungsi utama saluran kencing adalah membuang sisa dan cecair dari badan. Saluran kencing terdiri daripada empat bahagian, iaitu buah pinggang, ureter, pundi kencing dan uretra.

Pembentukan air kencing berlaku apabila buah pinggang menapis darah dan mengeluarkan sisa dan cecair yang berlebihan. Kemudian, air kencing yang terkumpul di buah pinggang akan mengalir ke ureter dan berakhir di pundi kencing.

Sekiranya aliran air kencing disekat, keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan pelvis buah pinggang, di mana urin terkumpul, atau hidronephrosis.

2. Refluks vesicoureteral

Selain pengumpulan air kencing, penyebab lain dari buah pinggang yang bengkak adalah refluks vesicoureteral. Refluks vesicoureteral adalah keadaan ketika air kencing mengalir kembali ke buah pinggang.

Secara amnya, air kencing hanya bergerak dalam satu arah. Sekiranya ini berlaku, satu atau kedua buah pinggang akan sukar dikosongkan dan menyebabkan pembengkakan. Refluks vesicoureteral sering terjadi pada kanak-kanak yang juga mengalami jangkitan saluran kencing (UTI).

3. Batu ginjal

Pesakit yang menderita batu ginjal juga berisiko mengalami hidronephrosis. Punca ginjal yang membengkak pada satu ini adalah kerana ia menjadi penghalang dalam ureter ketika air kencing mengalir.

Sekiranya batu ginjal menyekat air kencing, cecair dapat masuk ke dalam ginjal dan menyebabkan pembengkakan. Sebilangan batu boleh tersekat dengan bantuan ubat dan peningkatan pengambilan cecair.

Walau bagaimanapun, batu ginjal boleh menyebabkan kesakitan ketika tersumbat di saluran kencing.

Oleh itu, sebilangan pesakit dengan pembengkakan buah pinggang perlu menjalani pembedahan untuk memecahkan atau membuang batu ginjal.

4. Penyakit buah pinggang kongenital

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh disebabkan oleh penyakit ginjal kongenital dan salah satunya adalah hidronephrosis.

Sebagai salah satu penyebab ginjal bengkak, penyakit ginjal yang satu ini mempengaruhi pembentukan dan fungsi ginjal dan organ lain dari sistem kencing.

Sebilangan besar kes menunjukkan bahawa keadaan ini bahkan dapat didiagnosis sebelum anak dilahirkan dan disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu: isplasia ginjal atau dilahirkan dengan satu buah pinggang dan mempunyai sista di buah pinggang.

Oleh itu, pembengkakan ginjal dapat terjadi kerana kelainan ginjal ketika lahir, yang boleh disebabkan oleh faktor genetik dan persekitaran.

5. Pembekuan darah

Pembekuan darah adalah proses ketika darah terbentuk dalam berbagai ukuran di dalam badan anda. Proses ini, yang dikenali sebagai pembekuan, bertujuan untuk mencegah pendarahan berlebihan ketika anda cedera.

Namun, gumpalan darah dapat menyekat aliran darah ke bahagian penting badan dan boleh membawa maut. Bukan hanya pada arteri dan urat, proses ini juga berlaku di buah pinggang.

Oleh itu, pembekuan darah yang bermasalah boleh menyebabkan ginjal tidak berfungsi dengan baik semasa mengeluarkan air kencing. Akibatnya, pembengkakan buah pinggang berlaku.

6. Jangkitan saluran kencing (UTI)

Hydronephrosis adalah komplikasi biasa pada pesakit dengan jangkitan saluran kencing (UTI). Ini boleh berlaku kerana keradangan saluran kencing akibat UTI menyebabkan aliran air kencing terganggu.

Aliran air kencing yang terganggu boleh mencetuskan refluks kencing yang merupakan penyebab ginjal bengkak yang paling biasa.

7. Kehamilan

Wanita hamil juga berisiko mengalami hidronephrosis. Penyebab buah pinggang yang bengkak pada yang satu ini boleh berlaku disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron semasa kehamilan.

Peningkatan hormon ini ternyata memberi kesan tidak langsung pada ureter ibu. Akibatnya, kemampuan otot ureter untuk tetap menguncup (tonus) menurun dan menyebabkan masalah dengan aliran air kencing.

Dalam sebilangan besar kes, keadaan yang disebut hidronephrosis pranatal tidak banyak mempengaruhi kesihatan janin. Bagi bayi yang dilahirkan dengan buah pinggang yang bengkak, selalunya ia akan bertambah baik dari masa ke masa.

Sebenarnya, sebilangan dari mereka tidak memerlukan rawatan untuk membuang air kecil secara normal.

Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dalam kes yang teruk. Sekiranya tidak segera dirawat, pembengkakan ginjal dapat menyebabkan jangkitan saluran kencing, parut, dan kerosakan ginjal kekal.

8. Tumor dan barah

Tumor dan barah juga boleh menjadi penyebab ginjal bengkak, terutama yang berkembang di organ di sekitar saluran kencing, seperti barah serviks dan barah prostat.

Sebagai contoh, keadaan ini boleh berkembang kerana penyumbatan pada pelvis buah pinggang yang menyebabkan pembengkakan. Wanita yang menghidap barah serviks lebih berisiko mendapat penyakit ini.

Sebabnya, pembengkakan buah pinggang berlaku kerana perkembangan tumor, kelenjar getah bening, keradangan, dan tisu parut di pelvis.

Sebilangan keadaan kesihatan di atas boleh menjadi penyebab pembengkakan buah pinggang. Sekiranya anda seorang pesakit dengan masalah kesihatan di atas, anda harus melakukan pemeriksaan ginjal secara berkala untuk mengelakkan komplikasi, seperti kegagalan buah pinggang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found