Cara memakai dan menanggalkan cawan haid tanpa kerumitan

kemudian cawan haid banyak wanita mencari untuk menggantikan fungsi pembalut pakai buang. Selain lebih cekap, alat pengumpulan darah haid ini juga dipertimbangkan kerana ia juga membantu meminimumkan jumlah sisa persekitaran. Walau bagaimanapun, kekurangan maklumat mengenai cawan haid membuatkan ramai wanita masih teragak-agak untuk memakainya. Agar anda tidak lagi keliru atau takut, mari kita lihat cara memakai dan menanggalkannya cawan haid.

Gunakan cawan haid, adakah ia selamat?

Ya. Cawan haid Telah terbukti selamat digunakan sebagai alternatif untuk pembalut. Jadi, jangan takut menggunakannya. Cawan haid tidak akan mendatangkan bahaya kepada anda sekiranya digunakan dengan betul.

Sekiranya anda menggunakannya dengan betul, anda tidak akan merasa seperti memakainya cawan haid.

Bagaimana nak guna cawan haid

Cawan haid adalah alat berbentuk corong yang mempunyai dua bahagian utama; cawan penahan dan batang nipis di bawahnya. Batang nipis akan memudahkan anda menarik cawan haid semasa ia keluar.

Sebelum menggunakannya, baca dengan teliti arahan penggunaan yang disertakan dalam bungkusan. Terutama jika ini adalah kali pertama anda. Kemudian, basuh dan sterilkan cawan haid mengikut arahan yang disenaraikan.

Setelah semuanya siap, basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir. Sebarkan kaki anda selebar bahu, kemudian angkat satu kaki ke atas tempat duduk tandas atau tepi tab mandi, misalnya.

Cara masuk cawan haid pertama kali lipat bahagian atas cawan, kemudian tekan untuk memasukkannya ke dalam faraj. Sekiranya anda menghadapi masalah semasa memakainya, cubalah berjongkok.

Gunakan pelincir berasaskan air untuk membantu melincirkan cawan haid jika ini kali pertama anda menggunakannya.

Sekiranya kaedah di atas masih agak sukar, cubalah beberapa helah di bawah:

Lipat-C atau lipatan-U

Tekan bahagian tepi cawan sehingga bibir membentuk bujur. Kemudian, lipat bibir cawan menjadi dua lagi sehingga kelihatan seperti huruf C atau U. Seterusnya, perlahan-lahan masukkan cawan yang dilipat ke dalam vagina.

Tumbuk ke bawah

Letakkan jari anda di pinggir atas cawan dan dorong ke arah tengah sehingga membentuk segitiga. Kemudian masukkan cawan ke dalam faraj, perlahan-lahan.

7 kali ganda

Tekan badan cawan dari kedua sisi sehingga menjadi bentuk bujur. Kemudian, lipat satu sisi ke bawah secara menyerong sehingga kelihatan seperti angka 7. Setelah tepi cawan masuk, tekan cawan ke dalam faraj sehingga seluruh cawan dan batangnya berada di dalamnya.

Bagaimanapun, anda mesti memastikan cawan atau cawan dalam keadaan terbuka setelah dimasukkan supaya darah haid tidak bocor. Cara memastikannya adalah dengan memegang pangkal cawan dan kemudian perlahan-lahan putar satu bulatan penuh.

Cara membuang cawan haid

Setelah cabaran memakainya selesai, akan ada cabaran lain yang perlu dihadapi untuk melepaskannya. Untuk pemula, baik cara memakai atau menanggalkan cawan haid menjadi cabaran yang sering menakutkan.

Agar tidak mengambil langkah yang salah, letakkan badan anda terlebih dahulu seolah-olah anda sedang berjongkok. Kedudukan ini akan memudahkan cawan didorong oleh otot-otot dalam faraj untuk turun dan mudah dijangkau.

Kemudian gunakan telunjuk dan ibu jari anda untuk merasakan di dalam faraj untuk mencubit batang cawan. Setelah batangnya dicengkam, tarik perlahan-lahan sambil mencubit pangkal cawan untuk mengelakkan darah keluar.

Kadang kala, mencari batang cawan tidak semudah yang disangka terutama pada awal penggunaan. Tetapi kuncinya adalah untuk tetap tenang dan menarik nafas panjang. Jangan panik apabila anda menghadapi masalah membuangnya. Cawan haid tidak akan hilang atau masuk jauh ke dalam rahim.

Recent Posts