Meneroka mitos di sebalik kebaikan minyak Bulus: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Walaupun payudara kendur adalah bahagian penuaan yang tidak dapat dielakkan, ada banyak produk tambahan di luar sana yang dipasarkan sebagai ubat mujarab untuk pembesaran payudara. Salah satunya adalah minyak jarak. Sebelum berbelanja, pertimbangkan terlebih dahulu penjelasan dari dunia perubatan mengenai kebenaran faedah minyak jarak.

Apa itu minyak jarak?

Minyak bulus adalah pekat minyak yang berasal dari penyu atau penyu air tawar (bulus). Di Indonesia, minyak Bulus diperoleh melalui proses pemprosesan tradisional, iaitu dengan memanaskan lemak penyu dan bahagian badan lain di bawah terik matahari untuk menghasilkan minyak. Minyak jarak umumnya dijual dalam botol kecil, walaupun ada juga beberapa pengeluar yang menawarkan minyak jarak dalam bentuk suplemen kapsul.

Apakah faedah minyak jarak?

Minyak kastor mempunyai pelbagai tuntutan manfaat kesihatan, yang kebanyakannya berkaitan dengan keadaan kulit. Salah satu faedah minyak jarak yang paling terkenal adalah untuk pengetatan payudara dan suplemen anti-mati pucuk. Namun, minyak Bulus juga diklaim mampu merawat pelbagai penyakit kulit, menyembuhkan luka bakar, menghilangkan bintik-bintik hitam dan kedutan di wajah, dan tumit retak halus.

Dikutip dari Live Strong, sebuah syarikat farmaseutikal dari China, Hainan Life Nourishing Pharmacy Company, melaporkan bahawa minyak jarak bermanfaat untuk kesihatan jantung dan paru-paru. Walau bagaimanapun, faedah kardiovaskular ini hanya diuji pada tikus makmal, bukan pada manusia.

Selain itu, manfaat minyak jarak juga dikaitkan dengan rawatan terapeutik untuk anemia aplastik dan penyakit Parkinson, menurut kajian dari Institut Perubatan Tradisional.

Apa yang dikatakan oleh dunia perubatan mengenai kebenaran mengenai faedah minyak jarak?

Idea di sebalik penggunaan minyak jarak sebagai ubat penyembuh mungkin berasal dari idea bahawa kura-kura dan kura-kura adalah haiwan yang hidup lama - hingga ratusan tahun. Penyu juga dianggap mempunyai kekuatan penyembuhan kulit yang luar biasa. Ini disebabkan kandungan minyak di dalam badan.

Berkemungkinan kulit dan kura-kura penyu menyediakan sejumlah komponen pemakanan penting, seperti protein, magnesium, dan vitamin. Jadi secara teori, jika minyak ekstrak penyu disapukan secara langsung ke kulit, keajaiban peremajaan kulit yang sama akan berlaku pada manusia.

Walau bagaimanapun, sejumlah kajian mengenai manfaat minyak jarak yang dilakukan di Amerika Syarikat melaporkan bahawa minyak jarak tidak mengandungi hormon awet muda. Sebilangan komponen kimia diperoleh dari pelbagai kelenjar penyu, tetapi sebilangan bahan aktif mungkin terbunuh dengan pemanasan dan proses kimia yang terlibat dalam pembuatan minyak. Contohnya, minyak penyu mengandungi vitamin A, tetapi selalunya vitamin ini akan menguap dan hilang apabila minyak disaring dengan arang atau kaolin untuk menjelaskan warnanya.

Sehingga kini, kebanyakan ahli kimia dan ahli kosmetik bersetuju bahawa tidak ada bukti saintifik yang cukup untuk menyokong kegilaan tuntutan untuk faedah minyak jarak.

Lebih-lebih lagi, seseorang mungkin mengalami reaksi alergi terhadap minyak jarak. Keberkesanan faedah minyak jarak belum diuji secara klinikal pada manusia, oleh itu tidak banyak yang diketahui mengenai kemungkinan reaksi alahannya. Tanda-tanda reaksi alergi yang serius termasuk kesukaran bernafas, bengkak muka dan tekak, gatal-gatal dan ruam kulit. Sekiranya anda mengesyaki tindak balas alahan setelah menggunakan minyak jarak, segera dapatkan rawatan perubatan.

Penyu dan penyu air tawar diklasifikasikan sebagai spesies terancam di banyak bahagian dunia. Pembelian dan penjualan minyak penyu mendorong pemburuan penyu dan dapat mempercepat kepupusan spesies ini.

Recent Posts