Perbezaan Antara Berat Badan dan Obesiti Yang Perlu Anda Ketahui

Berat badan berlebihan dan kegemukan berbeza. Ringkasnya, kegemukan lebih teruk daripada berat badan berlebihan. Orang gemuk tidak semestinya gemuk, tetapi orang gemuk pasti gemuk. Jadi, apa perbezaan antara berat badan berlebihan dan obesiti?

Perbezaan antara berat badan berlebihan dan obesiti

Ramai orang berpendapat bahawa kelebihan berat badan sama dengan kegemukan. Sebenarnya, dua masalah berat badan ini mempunyai ciri tersendiri.

Berikut adalah beberapa perbezaan antara berat badan berlebihan dan kegemukan yang perlu anda ketahui untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

1. Sebab

Istilah berat badan berlebihan dan obesiti merujuk kepada berat badan yang lebih besar daripada yang dianggap normal atau sihat untuk ketinggian tertentu.

Berat badan berlebihan adalah keadaan apabila berat badan berlebihan boleh disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu:

 • pengumpulan lemak badan,
 • lebihan otot, tulang, atau
 • lemak air.

Sementara itu, orang yang mengalami kegemukan biasanya disebabkan oleh lemak berlebihan di dalam badan, terutama lemak di perut (visceral).

2. Had indeks jisim badan (BMI)

Selain penyebabnya, perbezaan lain antara obesiti dan berat badan berlebihan adalah had indeks jisim badan (BMI) yang dianggap normal. Berat badan berlebihan dan obesiti diukur menggunakan BMI. Ia dikira menggunakan berat dan tinggi.

Caranya adalah dengan membahagikan berat badan anda dalam kilogram dengan segiempat sama tinggi dalam meter. Contohnya, anda mempunyai berat 58 kilogram dan tinggi 1.6 meter.

Ini bermaksud bahawa angka BMI anda dapat dikira sebagai 58 1.6 × 1.6 yang akan memberi anda hasil sekitar 22.65.

Indeks jisim badan ini kemudian digunakan untuk menentukan sama ada anda berlebihan berat badan atau gemuk. Berikut adalah taburan nombor BMI yang boleh dijadikan penanda aras perbezaan antara lemak dan obesiti.

 • > 18.5 (kurus atau kurang berat badan)
 • 18.5 - <25 (biasa)
 • 25 - <30 (berat badan berlebihan atau berat badan berlebihan)
 • > 30 (gemuk)

Bukan hanya itu, BMI obesiti kemudian dibahagikan kepada beberapa bahagian di bawah.

 • 30 - <35 (kelas obesiti 1)
 • 35 - <40 (kelas obesiti 2)
 • > 40 (kelas tiga atau kegemukan teruk)

Dari angka-angka ini, dapat dilihat bahawa kegemukan didefinisikan sebagai keadaan yang lebih teruk daripada kegemukan.

3. Komplikasi

Pada dasarnya, berat badan berlebihan dan kegemukan adalah kesan buruk. Sebabnya, kedua-duanya adalah penanda badan yang mempunyai lemak berlebihan. Walaupun begitu, gemuk cenderung mempunyai lebih banyak pengumpulan lemak daripada berat badan berlebihan.

Oleh itu, komplikasi dari kegemukan dan berat badan berlebihan boleh menjadi perbezaan antara keduanya. Terdapat juga sejumlah komplikasi kegemukan yang dapat terjadi pada penderita, termasuk:

 • penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok,
 • diabetes,
 • gangguan muskuloskeletal, terutamanya osteoartritis, dan
 • jenis barah tertentu, seperti ovari, prostat, dan barah hati.

Walaupun berbeza, berat badan berlebihan dan kegemukan boleh menyebabkan masalah serius jika dibiarkan. Sekiranya anda merasa berat badan berlebihan, cubalah mengukur keliling pinggang anda terlebih dahulu dan berjumpa doktor selepas itu.

Rawatan berat badan berlebihan dan obesiti

Setelah mengetahui apa perbezaan antara lemak dan obesiti, inilah masanya untuk mengetahui bagaimana menyelesaikan dua masalah ini. Melancarkan badan kesihatan dunia WHO, kelebihan berat badan dan kegemukan dapat dicegah dengan mengubah gaya hidup menjadi lebih sihat.

Salah satu kunci utama untuk mengatasi kedua-dua syarat ini adalah berada dalam persekitaran dan komuniti yang menyokong. Ini ternyata menyumbang dalam mengubah gaya hidup sihat.

Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kegemukan adalah:

 • mengehadkan pengambilan gula dan lemak
 • meningkatkan penggunaan buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan biji-bijian, dan
 • bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

Rujuk pakar pemakanan

Cara-cara di atas diperlukan untuk menurunkan berat badan dan membakar lemak berlebihan yang menyebabkan kegemukan dan kegemukan. Anda mungkin juga memerlukan bantuan pakar pemakanan untuk merancang menu yang sesuai dengan keadaan anda.

Dengan cara itu, tubuh tidak akan kekurangan nutrien, termasuk vitamin dan mineral ketika anda cuba membatasi pengambilan makanan tertentu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts