Kehilangan Ingatan: Sebab, Cara Mengatasi, dan Mencegah

Kehilangan ingatan sering dikaitkan dengan kecederaan kepala akibat objek tumpul atau kemalangan kereta. Sebenarnya, penyebab kehilangan ingatan dapat berubah-ubah dan anda mungkin tidak pernah dapat menebak sebelumnya, termasuk keadaan perubatan atau penyakit tertentu. Jadi, apakah penyebabnya? Bagaimana merawat dan mencegah keadaan ini?

Apakah kehilangan ingatan?

Setiap orang sering mengalami kehilangan ingatan atau mudah melupakan sesuatu. Dalam keadaan ini, anda mungkin tidak dapat mencari lokasi barang yang anda simpan atau lupakan sahaja nama orang yang baru anda temui.

Biasanya, ini adalah perkara biasa bagi semua orang. Kerana otak manusia sentiasa menyusun, menyimpan, dan mengambil semua jenis maklumat, kehilangan ingatan mungkin berlaku. Ini sering dikaitkan dengan orang tua (warga tua) kerana faktor penuaan.

Namun, jika anda terus melupakan sesuatu yang tidak biasa, itu mungkin merupakan tanda bahawa anda mengalami kehilangan ingatan. Kehilangan ingatan adalah keadaan di mana ingatan seseorang terganggu untuk mengingat fakta dan kenangan masa lalu serta peristiwa atau kenangan baru.

Keadaan ini boleh berlaku secara tiba-tiba untuk waktu yang singkat atau sementara dan dapat diatasi. Walau bagaimanapun, kehilangan ingatan juga dapat berterusan, beransur-ansur, dan bertambah buruk dari masa ke masa, bergantung kepada penyebabnya. Dalam kes yang teruk, gangguan ingatan ini boleh mengganggu kehidupan seharian anda.

Pelbagai penyebab kehilangan ingatan

Walaupun penuaan sering menjadi penyebab masalah ingatan, terutama kealpaan. Walau bagaimanapun, penuaan bukanlah penyebab kehilangan ingatan yang dramatik. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja kerana pelbagai perkara, termasuk penyakit atau keadaan perubatan tertentu. Berikut adalah beberapa sebab kehilangan ingatan yang dapat anda ketahui:

 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Beberapa jenis ubat, baik yang diresepkan maupun yang tidak diresepkan, boleh memberi kesan sampingan pada masalah kognitif hingga hilang ingatan, terutama jika diambil dalam jangka panjang dan melebihi dos yang disyorkan. Jenis ubat ini termasuk antidepresan, antihistamin, relaksan otot, penenang, pil tidur, ubat sakit, ubat-ubatan untuk tekanan darah, ubat-ubatan arthritis, dan ubat-ubatan antikolinergik untuk inkontinensia urin.

 • Alkohol dan dadah

Mengonsumsi minuman beralkohol secara berlebihan boleh menyebabkan seseorang kekurangan vitamin B1 (tiamin), yang boleh merosakkan ingatan. Selain itu, alkohol dan ubat-ubatan haram (ubat-ubatan) juga dapat mengubah bahan kimia di otak dan mempengaruhi ingatan. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan ingatan jangka pendek dan boleh terus mengganggu ingatan selepas itu, sehingga menyebabkan risiko demensia.

 • Kurang tidur

Kuantiti dan kualiti tidur sangat penting untuk ingatan seseorang. Kurang tidur atau kerap bangun pada waktu malam dapat menyebabkan keletihan, yang mengganggu kemampuan otak untuk mengingat dan memproses maklumat.

 • Kemurungan dan tekanan

Gangguan emosi, termasuk tekanan, kegelisahan, dan kemurungan, dapat menyebabkan seseorang menjadi pelupa, keliru, dan mengalami kesukaran untuk fokus dan berkonsentrasi, yang dapat mempengaruhi ingatannya. Sebabnya, tekanan dan kegelisahan boleh menyebabkan pengeluaran hormon stres (kortisol) yang berlebihan yang boleh mengganggu kemampuan otak untuk mengingat.

 • Kecederaan kepala atau trauma

Punca kehilangan ingatan yang satu ini mungkin tidak diragukan. Pukulan keras ke kepala akibat pukulan, kejatuhan, atau kemalangan boleh mencederakan otak dan menyebabkan kehilangan ingatan jangka pendek dan jangka panjang. Kenangan ini dapat kembali secara beransur-ansur dari masa ke masa, tetapi dapat dikekalkan jika kecederaan atau trauma berlaku berulang kali.

 • Kekurangan nutrien

Kekurangan vitamin B1 dan B12 boleh mempengaruhi ingatan dan boleh menjadi penyebab hilangnya ingatan. Sebabnya, vitamin B1 dan B12 berfungsi melindungi sel saraf (neuron) yang sangat penting untuk fungsi otak yang sihat. Oleh itu, kekurangan vitamin ini berisiko menyebabkan kerosakan kekal pada otak dan menyebabkan masalah ingatan.

 • Gangguan kelenjar tiroid

Kelenjar tiroid mengawal metabolisme badan. Sekiranya metabolisme anda terlalu cepat, anda mungkin merasa bingung, tetapi jika terlalu lambat, anda boleh merasa lesu dan bahkan tertekan. Ini boleh berlaku kerana masalah dengan kelenjar tiroid anda, sama ada tiroid yang tidak aktif atau terlalu aktif. Masalah dengan tiroid boleh menyebabkan masalah memori hilang ingatan.

 • Demensia dan penyakit Alzheimer

Demensia adalah kehilangan ingatan yang progresif dan cukup parah sehingga mengganggu kemampuan mengingat dan berfikir dalam aktiviti harian. Ini adalah bentuk kehilangan ingatan yang paling serius. Walaupun terdapat banyak penyebab demensia, yang paling biasa adalah penyakit Alzheimer. Penyakit Alzheimer adalah penyakit otak degeneratif, di mana sel-sel otak hilang secara progresif bersama dengan gangguan otak yang lain.

 • Penyakit otak lain

Selain demensia dan penyakit Alzheimer, beberapa gangguan otak atau penyakit lain juga dapat merosakkan fungsi otak dan menyebabkan seseorang mengalami masalah ingatan hingga hilang ingatan. Kehilangan ingatan akibat gangguan otak ini boleh jangka pendek dan dapat diubati, tetapi dalam beberapa kes, kehilangan ingatan dapat berulang dan berlaku dalam jangka panjang.

Beberapa penyakit otak ini, termasuk strok, tumor otak, gangguan sawan atau epilepsi, jangkitan otak (ensefalitis, meningitis), penyakit Parkinson, dan keadaan lain.

 • jangkitan virus

Masalah ingatan dan kehilangan ingatan juga dapat terjadi pada seseorang dengan penyakit tertentu yang disebabkan oleh jangkitan virus, seperti HIV, tuberkulosis, sifilis, herpes, dan jangkitan lain yang mempengaruhi lapisan atau zat otak.

Bagaimana menangani kehilangan ingatan?

Mengatasi kehilangan ingatan boleh berbeza bagi setiap orang, bergantung pada keadaan yang menyebabkannya. Sebagai contoh, pada seseorang yang mengalami kehilangan ingatan akibat mengambil ubat tertentu, doktor boleh mengubah atau menyesuaikan dos ubat untuk mengurangkan masalah ingatan.

Walaupun kehilangan ingatan pada seseorang yang mengalami tekanan, kegelisahan yang berlebihan, terhadap kemurungan dapat bertambah baik dengan mengatasi gangguan emosi. Mengatasi gangguan kemurungan dan kegelisahan boleh dilakukan dengan ubat-ubatan, atau psikoterapi untuk kes-kes yang lebih teruk.

Sekiranya kehilangan ingatan disebabkan oleh gaya hidup yang buruk, seperti kurang tidur dan penggunaan alkohol atau ubat yang berlebihan, keadaan ini dapat bertambah baik dengan memperbaiki gaya hidup anda. Rujuk doktor untuk mendapatkan kaedah terbaik untuk mengatasinya.

Selain itu, seperti kemurungan, mengatasi kehilangan ingatan akibat keadaan atau penyakit tertentu dapat diatasi dengan mengobati penyakit, kecuali gangguan yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Sebagai contoh, pada mangsa strok, kehilangan ingatan dapat meningkat melalui pemulihan atau terapi yang dirancang untuk meningkatkan pemikiran dan ingatan.

Bagi penderita demensia atau penyakit Alzheimer, yang dilaporkan oleh Persatuan Alzheimer, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan keadaan ini, jadi masalah ingatan cenderung berlanjutan. Walau bagaimanapun, ubat dari doktor dapat membantu mengurangkan kehilangan ingatan untuk masa yang terhad dan mengekalkan kemampuan berfikir.

Pastikan anda selalu memberitahu doktor mengenai keadaan perubatan, ubat-ubatan, dan perkara lain yang anda alami, sehingga anda dapat mendapatkan rawatan kehilangan ingatan yang tepat mengikut keadaan anda.

Bagaimana untuk mengelakkan kehilangan ingatan?

Kehilangan ingatan dapat dicegah dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan perkara lain yang dapat mengurangkan risiko kejadian ini. Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan masalah memori, termasuk kehilangan ingatan, yang boleh anda lakukan:

 • Berhenti merokok dan jangan minum alkohol berlebihan dan ubat-ubatan haram.
 • Cukup tidur. Pada orang dewasa, sekurang-kurangnya tidur sekurang-kurangnya 6 jam malam setiap hari.
 • Kawal tekanan, seperti bersantai, hobi yang menyeronokkan, atau bersosial dengan rakan sekerja atau saudara-mara.
 • Lakukan senaman secara teratur, yang dapat mengurangkan risiko terkena demensia.
 • Biasakan mengamalkan diet yang sihat, seperti makan banyak sayur-sayuran berdaun hijau, mengurangi makanan yang mengandung lemak tepu, dan meningkatkan pengambilan ikan dengan asam lemak omega-3 yang bermanfaat untuk kesihatan otak, seperti salmon dan tuna.
 • Ambil ubat mengikut peraturan dan dos yang disyorkan oleh doktor dan jangan minum ubat.
 • Pastikan otak sentiasa aktif, seperti membaca, menulis, mempelajari kemahiran baru, bermain permainan, atau berkebun. Ini dapat merangsang sel otak dan hubungan sel yang dapat mengurangkan risiko demensia.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found