Khasiat Daun Gotu Kola (Centella Asiatica) untuk Kesihatan Kulit

Daun Gotu kola atau dalam bahasa ilmiah yang disebut Centella asiatica adalah ramuan yang diketahui mempunyai banyak manfaat untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Salah satu kelebihan daun gotu kola adalah mengatasi pelbagai masalah pada kulit. Jadi, apa faedah daun gotu kola untuk kulit? Inilah ulasannya.

Apa itu Centella asiatica?

Centella asiatica adalah daun hijau berbentuk kipas yang biasanya ditanam dan digunakan untuk tujuan perubatan. Selain dikenal sebagai gotu kola, tanaman yang satu ini juga memiliki nama lain Gotu kola.

Herba yang banyak digunakan dalam perubatan tradisional Cina dan India mempunyai banyak kegunaan untuk kesihatan mulai dari meningkatkan mood, meningkatkan ingatan, menurunkan kadar gula dalam darah, mengatasi cirit-birit, hingga mengatasi masalah kulit.

Tumbuhan ini berasal dari keluarga Apiaceae mengandungi pelbagai bioaktif yang bertindak sebagai antioksidan, antimikroba, antivirus, hingga anti-ulser (mengatasi luka di dinding perut dan duodenum).

Pakar di Pusat Perubatan Universiti Maryland menyatakan bahawa walaupun ramuan ini selamat, ia tidak boleh diambil lebih dari enam minggu tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Selain itu, orang yang mempunyai penyakit hati (hati) dan sejarah barah kulit juga tidak disarankan untuk memakan tanaman yang satu ini.

Khasiat daun gotu kola (Centella asiatica) untuk kulit

Dari banyak faedah daun gotu kola untuk kesihatan, kegunaannya untuk kulit tidak dapat diragukan. Berikut adalah pelbagai faedah daun gotu kola untuk kesihatan kulit, iaitu:

1. Menyembuhkan luka

Daun Gotu kola mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai triterpenoid. Sebatian ini berguna untuk mempercepat penyembuhan luka dengan meningkatkan kadar antioksidan, menguatkan tisu kulit, dan meningkatkan bekalan darah ke kawasan luka.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam International Journal of Lower Extremity Wounds mendapati bahawa luka pada tikus yang dirawat dengan ekstrak daun gotu kola sembuh lebih cepat daripada luka yang tidak dirawat.

Di samping itu, satu lagi kajian yang diterbitkan di Minerva Chirugica juga menemui bukti bahawa Centella asiatica dapat mengurangkan parut pembedahan setelah diberikan dalam bentuk dos oral. Malah, kajian lain juga menyebutkan bahawa ramuan ini juga dapat membantu menyembuhkan luka bakar dan mengurangkan risiko jangkitan.

2. Sebagai rawatan anti penuaan

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Aryuveda and Integrative Medicine, menjelaskan bahawa Centella asiatica mampu meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan. Seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen dalam badan menurun. Walaupun protein yang satu ini bertindak sebagai asas utama kulit untuk kekal anjal.

Oleh itu, Dr. James Duke, pengarang bersama buku itu Preskripsi Anti Penuaan Farmasi Hijau: Herba, Makanan, dan Formula Semula jadi untuk Menjadikan Anda Muda, menyatakan bahawa mengambil suplemen gotu kola atau menggunakannya secara langsung ke kulit dengan krim dari ekstrak gotu kola dapat mengembalikan dan mengekalkan keanjalan kulit anda.

3. Mengatasi kesan regangan

Dikutip dari penelitian dalam Advances in Dermatology and Allergology, gotu kola dapat mengurangkan penampilan stretch mark. Kandungan triterpenoid dalam gotu kola dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan. Dengan cara itu, ia bukan sahaja menyamarkan stretch mark yang ada tetapi juga menghalang stretch mark baru daripada terbentuk.

Anda boleh menggunakan pelbagai krim topikal yang mengandungi ekstrak gotu kola di kawasan yang mempunyai kesan regangan. Walau bagaimanapun, cubalah melakukan ujian kulit terlebih dahulu untuk mengelakkan reaksi negatif yang mungkin timbul.

Caranya adalah dengan menggunakan krim di lengan bawah dan biarkan selama 24 jam. Sekiranya kawasan kulit yang diaplikasikan tidak mengalami kerengsaan atau keradangan, ini bermakna krim tersebut selamat digunakan pada kawasan kulit yang lain.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found