Alahan Lensa Hubungi: Tanda, Punca, Dadah, dll.

Sekiranya anda pengguna kanta lekap biasa, anda mungkin tahu bahawa kanta lekap boleh menyebabkan kerengsaan dan keluhan mata kerana penggunaan jangka panjang. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, aduan ini sebenarnya disebabkan kerana alergi terhadap kanta lekap itu sendiri.

Reaksi alergi boleh muncul di pelbagai bahagian badan, termasuk mata. Terdapat banyak perkara di sekitar anda yang boleh mencetuskan reaksi alergi, dan kanta lekap boleh menjadi salah satunya. Berikut adalah pelbagai tanda, sebab, dan cara mengatasinya.

Punca alahan kanta lekap

Reaksi alahan berlaku apabila sistem imun berlebihan terhadap bahan asing yang sebenarnya tidak berbahaya. Walaupun mekanisme asasnya sama, alahan kanta lekap agak berbeza dari alergi terhadap habuk, makanan, atau jenis alahan lain.

Kanta lekap bersentuhan langsung dengan mata sehingga mesti dibuat dari bahan standard perubatan yang bersifat hypoallergenic. Produk hypoallergenic dibuat sedemikian rupa sehingga tidak mencetuskan reaksi alergi.

Oleh itu, kebanyakan kes alahan kanta lekap sebenarnya bukan disebabkan oleh bahan mentah kanta lekap itu sendiri, melainkan pelbagai bahan asing yang melekat di permukaan. Alergi yang dicetuskan oleh kanta lekap sangat jarang berlaku.

Bahan asing di permukaan kanta lekap dapat memasuki aliran darah melalui kelopak mata, dan kemudian terurai di dalam badan. Sistem kekebalan tubuh menganggap bahan-bahan ini berbahaya, kemudian menyerang mereka, mengakibatkan reaksi mata alergi.

Tanda dan gejala alahan kanta lekap

Ciri-ciri alergi kanta lekap kadang-kadang sukar dibezakan dengan mata kering atau jangkitan yang disebabkan oleh penggunaan kanta lekap jangka panjang. Gejala yang anda alami kemungkinan sama dengan gejala alahan mata, iaitu:

 • Mata merah,
 • mata berair,
 • mata gatal, tidak selesa, atau sakit.
 • mata sensitif terhadap cahaya, dan
 • bengkak kelopak mata.

Sebagai tambahan kepada gejala biasa seperti mata merah dan berair, alahan kanta lekap juga boleh dicirikan oleh gejala lain yang tidak biasa. Anda harus berjumpa doktor sekiranya anda sering mengalami aduan selepas menggunakan kanta lekap.

Terdapat juga gangguan mata lain yang boleh muncul semasa penggunaan kanta lekap, tetapi tidak disebabkan oleh alahan. Gejala berikut tidak berkaitan dengan kanta lekap dan boleh menunjukkan penyakit lain yang lebih teruk.

 • Kesakitan teruk di mata.
 • Pembengkakan mata yang teruk atau kawasan di sekitarnya.
 • Pelepasan nanah atau cecair lain dari mata.
 • Penglihatan kabur atau kehilangan penglihatan sepenuhnya.
 • Kulit pada kelopak mata bersisik atau mengelupas.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih tanda di atas, segera periksa mata anda oleh doktor. Gejala ini dapat menandakan adanya jangkitan, kecederaan, atau masalah lain yang perlu segera diatasi.

Cara mengatasi alahan kanta lekap

Kaedah terbaik untuk mengatasi alahan lensa sentuh adalah berhenti menggunakannya. Apabila mata mula merasa tidak selesa, segera lepaskan kanta lekap yang anda gunakan. Sekiranya anda memakai kanta lekap lebih lama, ini hanya akan menjadikan rasa sakit semakin teruk.

Pertama sekali, periksa tarikh luput kanta lekap anda untuk memastikan produk tersebut masih selamat digunakan. Sekiranya kanta lekap yang anda gunakan sudah lapuk, buang dengan segera.

Sekiranya kanta lekap anda belum habis, cuba lepaskan dan pakai cermin mata selama beberapa hari untuk melihat apakah gejalanya reda. Sekiranya mata anda bertambah baik, ada kemungkinan ada masalah yang timbul dari kanta lekap.

Langkah-langkah ini biasanya cukup untuk mengurangkan rasa tidak selesa atau sakit. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit berlangsung lebih dari satu hari atau benjolan muncul di bahagian dalam kelopak mata anda, anda harus segera berjumpa doktor.

Doktor akan melakukan ujian dan pemeriksaan alergi untuk menentukan sama ada keadaan anda disebabkan oleh alahan. Sekiranya penyebabnya benar-benar alergi, anda boleh mengatasinya dengan ubat bebas atau dengan preskripsi doktor.

Jenis ubat berikut biasanya digunakan untuk merawat alahan mata:

 • Air mata buatan. Air mata buatan membantu menghilangkan alergen yang melekat pada mata dan melegakan keluhan mata gatal, merah, dan berair.
 • Antihistamin. Titisan antihistamin dapat merawat gatal, mata merah, dan bengkak. Walau bagaimanapun, terdapat risiko kesan sampingan dalam bentuk mata kering.
 • Dekongestan. Ubat ini berguna untuk merawat gatal dan mata merah, tetapi tidak boleh digunakan selama lebih dari tiga hari kerana boleh membuat alergi bertambah buruk.
 • Kortikosteroid. Titisan ini dapat melegakan gejala alahan yang teruk atau berpanjangan. Penggunaannya mesti dengan preskripsi doktor.

Semasa menggunakan titisan mata, anda juga perlu mengelakkan memakai kanta lekap dan beralih ke memakai cermin mata untuk sementara waktu. Anda mungkin memerlukan rawatan tambahan jika alahannya teruk.

Bolehkah anda menghalangnya?

Alahan kanta lekap di mata tidak dapat dicegah, tetapi anda dapat mencegah reaksi alergi kerana kanta lekap dengan langkah mudah berikut.

 • Sentiasa baca dan ikuti arahan penggunaan kanta lekap.
 • Sentiasa buang baki cecair dalam bekas kanta lekap dan ganti dengan yang baru.
 • Sentiasa tutup bekas kanta lekap dan botol cecair kanta lekap dengan rapat.
 • Mengubah jenama cecair kanta lekap yang biasa digunakan apabila alergi diperburuk oleh cecair kanta lekap.
 • Menggunakan kanta lekap dari bahan lain.
 • Bersihkan kanta lekap setiap hari dengan menggosok perlahan-lahan dengan jari anda selama 30 saat.
 • Periksa sama ada terdapat kotoran di permukaan kanta lekap sebelum memakainya.
 • Cuba gunakan kanta lekap sekali pakai untuk mengurangkan risiko jangkitan dan kerengsaan.
 • Ganti bekas kanta lekap setiap tiga bulan.
 • Jangan berkongsi kanta lekap dengan orang lain.
 • Jangan terlalu kerap menggunakan kanta lekap.

Cara Yang Betul untuk Mencegah Reaksi Alergi Yang Harus Anda Ketahui

Softlens memainkan peranan penting bagi orang yang memerlukannya. Walau bagaimanapun, produk ini juga boleh menyebabkan masalah baru jika anda mengalami mata kering, kerengsaan, atau alergi terhadap bahan-bahan pada kanta lekap.

Perhatikan tanda-tanda seperti mata merah, gatal, atau berair setelah memakai kanta lekap. Dapatkan nasihat doktor sekiranya gejala ini tidak hilang selepas beberapa hari. Anda mungkin memerlukan ubat untuk mengatasinya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found