Gurah, Rawatan Tradisional untuk Sinus. Adakah ia selamat?

Dalam perubatan tradisional, anda mungkin sering menemui kaedah gurah. Gurah biasanya digunakan untuk merawat penyakit hidung, seperti sinusitis dan rinitis. Bukan hanya itu, gurah malah sering digunakan sebagai kaedah untuk merawat keputihan. Walaupun diprediksi dapat menyembuhkan, adakah gurah hidung selamat dan boleh digunakan sebagai rawatan resdung?

Apa itu mimisan?

Menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia, gurah adalah rawatan tradisional dengan meneteskan ramuan herba ke dalam hidung.

Bahan-bahan herba yang digunakan untuk gurah adalah tanaman srigunggu, atau nama lain Sererum Clerodendrum .

Prof. dr. Soepomo Soekardono, Sp. ENT-KL (K) dari Fakulti Perubatan, Universiti Gadjah Mada mengatakan bahawa dalam bahasa Jawa, gurah membersihkan lubang hidung dan tekak.

Kaedah gurah ini pertama kali diperkenalkan oleh Marzuki pada tahun 1900 di Giriloyo, Wukirsari, Bantul, Yogyakarta.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, bahan yang digunakan untuk rawatan gurah adalah akar pokok srigunggu yang basah dan kemudian dikeringkan.

Setelah kering, akar srigunggu dihancurkan untuk menghasilkan busa dan kemudian disaring dengan kain bersih sehingga cairan jernih diperoleh.

Cecair itu kemudian ditambah dengan air masak (air rebus). Selain akar, daun dan batang tanaman srigunggu juga sering diproses menjadi ekstrak herba dalam bentuk kapsul untuk diminum.

Menurut Prof. dr. Soepomo, gurah dipercayai dapat mengurangkan gejala sinusitis, termasuk jumlah lendir, bersin berkurang, dan aduan kesesakan hidung.

Selain dapat melegakan beberapa gejala sinusitis, gurah juga diketahui menyebabkan otitis media, sinusitis akut teruk, tonsilofaringitis akut, dan peritonsillitis akut.

Ramuan Srigunggu turun dalam rawatan hidung gurah

Sererum Clerodendrum adalah nama Latin tanaman ubat srigunggu.

Tumbuhan ini tumbuh di iklim tropika dan hangat, seperti Afrika, Asia Selatan, Malaysia dan tersebar di seluruh hutan di India dan Sri Lanka.

Berdasarkan artikel dari Jurnal Etnofarmakologi , tanaman ini umumnya digunakan sebagai tanaman untuk mengubati sakit, radang, rematik, gangguan pernafasan, demam, dan demam akibat malaria di India.

C. serratum mengandungi bahan-bahan yang berguna untuk mengatasi keradangan, seperti saponin, flavonoid, dan fenolik.

Selain itu, terdapat juga icosahydropicenic dan asid ursolik yang dipercayai dapat mengatasi alahan.

Adakah rawatan hidung gurah selamat dilakukan?

Pada dasarnya, penggunaan ubat tradisional, termasuk gurah, telah diatur dalam peraturan pemerintah. Ini diatur dalam Undang-Undang Republik Indonesia No. 36 tahun 2009.

Dalam undang-undang, gurah termasuk dalam kategori perubatan tradisional bersama dengan kaedah lain, seperti urut, akupunktur, refleksologi, dan bekam.

Walau bagaimanapun, walaupun manfaat gurah hidung telah dikaji dalam beberapa kajian, ini tidak menjamin bahawa kaedah ini pasti selamat.

Semua jenis ubat tradisional dari bahan semula jadi mempunyai kesan sampingan yang berpotensi dan boleh membahayakan kesihatan.

Sayangnya, sehingga kini keberkesanan tanaman gurah dan srigunggu masih diperdebatkan oleh pakar.

Sebenarnya, belum ada kajian lanjutan yang meneliti manfaat dan risiko perubatan tradisional.

Setakat ini, hanya ada kajian yang membincangkan kesan sampingan hidung gurah pada haiwan.

Penyelidikan dari Universiti Padjadjaran menyatakan bahawa tanaman srigunggu berpotensi mempengaruhi kualiti sperma pada tikus.

Di samping itu, ada juga yang percaya bahawa pelepasan hidung berisiko menyebabkan kesan sampingan kehilangan bau, atau apa yang dikenali sebagai anosmia dari segi perubatan.

Ini adalah keadaan di mana hidung tidak lagi dapat menghidu bau atau wangian.

Keadaan anosmia agak biasa pada orang yang telah menjalani rawatan menggunakan kaedah gurah.

Kemunculan gejala anosmia yang banyak dikeluhkan oleh pesakit mungkin disebabkan oleh jumlah lendir yang keluar untuk mengeringkan saluran darah.

Kehilangan bau mungkin terdengar remeh jika berlaku dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, keadaan ini pastinya sukar sekiranya ia bertahan lama.

Menurut NHS, anosmia dapat kembali hidup dalam jangka masa yang berubah-ubah, dari beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Namun, sekali lagi tidak ada kajian yang menyokong pernyataan di atas, terutama mengenai kesannya terhadap tubuh manusia.

Penyelidikan perubatan lebih lanjut masih diperlukan mengenai faedah dan risiko gurah hidung ini. Walaupun semula jadi, ubat herba tidak semestinya selamat.

Periksa keselamatan dan keberkesanan ubat herba yang anda gunakan, salah satunya adalah untuk mengetahui sama ada ia telah mendapat cadangan dari BPOM atau tidak.

Rawatan semula jadi selain gurah

Walaupun keberkesanan berdengkur hidung belum diketahui, masih terdapat pelbagai rawatan sinusitis semula jadi melalui minuman atau makanan yang boleh digunakan untuk meredakan gejala jangkitan sinus yang anda alami.

Berikut adalah beberapa petua untuk melegakan simptom jangkitan sinus yang boleh anda cuba di rumah.

  • Minum banyak air.
  • Minum air rebusan halia.
  • Makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3.
  • Makan madu.
  • Kompres panas.
  • menggunakan pelembap atau air panas wap.

Sinusitis adalah gangguan hidung yang memerlukan perawatan dan rawatan yang khusus dan serius.

Sekiranya dirawat secara semula jadi, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi sinusitis, dan memerlukan kos rawatan yang lebih besar.

Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum mengambil inisiatif untuk mengambil rawatan alternatif lain.

Recent Posts