Pencegahan Epilepsi dan Pengulangan Gejalanya

Kejang badan sehingga kehilangan kesedaran adalah gejala epilepsi. Apabila gejala ini muncul, pesakit harus mendapatkan rawatan segera. Sebabnya, kekejangan badan yang berlangsung lebih dari 5 minit atau menyebabkan penghidapnya pingsan dan tidak mendapat rawatan yang betul boleh menyebabkan kerosakan otak hingga mati. Sebenarnya, adakah cara untuk mencegah epilepsi? Mari lihat ulasan berikut mengenai pencegahan epilepsi berdasarkan pemerhatian pakar kesihatan.

Langkah berjaga-jaga untuk mencegah epilepsi

Epilepsi adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Walaupun begitu, epilepsi masih boleh dicegah. Berikut adalah pelbagai perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan penyakit ini, yang juga dikenali sebagai epilepsi, pada masa akan datang.

1. Elakkan kecederaan kepala

Langkah pertama untuk mencegah epilepsi adalah mengetahui apa penyakitnya. Salah satu penyebab epilepsi adalah kecederaan kepala. Nah, dengan mencegah kecederaan pada kepala, secara tidak langsung juga dapat menjadi cara untuk mencegah epilepsi.

Anda harus berhati-hati dalam aktiviti anda, terutama dalam aktiviti yang berisiko menyebabkan kecederaan kepala, misalnya:

  • Berhati-hati semasa memandu. Pastikan anda tidak mengantuk, mabuk, dan sihat semasa memandu kenderaan. Di samping itu, selalu gunakan peralatan keselamatan, seperti tali pinggang keledar dan topi keledar mengikut standard.
  • Berhati-hatilah semasa menaiki atau menuruni tangga. Tidak berhati-hati ketika menaiki atau menuruni tangga boleh menyebabkan anda tergelincir. Ini boleh menyebabkan anda jatuh dan memukul kepala anda. Oleh itu, pastikan anda fokus pada jejak anda ketika menaiki atau menuruni tangga, jangan bermain dengan telefon anda dan pegang sokongan sisi jika perlu.
  • Bekerja mengikut SOP (prosedur operasi standard). Anda yang bekerja di tempat tinggi atau berkaitan dengan pembinaan bangunan, selalu menggunakan peralatan keselamatan dan bekerja mengikut prosedur.

2. Dapatkan vaksin

Penyebab lain epilepsi adalah kehadiran penyakit berjangkit, seperti meningitis. Meningitis adalah jangkitan pada lapisan otak dan saraf tunjang yang menyebabkan keradangan.

Pencegahan meningitis dan epilepsi adalah dengan mendapatkan vaksin meningitis. Vaksin dapat mencegah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Neisseria meningitidis.

3. Mengamalkan gaya hidup sihat yang menurunkan risiko penyakit jantung dan strok

Strok boleh menyebabkan seseorang mengalami sawan dan keadaan ini dapat meningkatkan risiko epilepsi di kemudian hari. Sebabnya adalah kerana strok mempengaruhi aliran darah di otak yang juga boleh mencetuskan aktiviti elektrik yang tidak normal di otak. Aktiviti tidak normal di otak ini kemudian boleh mencetuskan epilepsi.

Sementara itu, penyakit jantung yang menyebabkan jantung tidak berfungsi dengan optimum dalam mengepam darah juga boleh mencetuskan strok. Berdasarkan hubungan ini, pakar kesihatan menyimpulkan bahawa pencegahan epilepsi dapat dilakukan dengan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Anda boleh mencegah strok dan penyakit jantung serta epilepsi dengan mengamalkan gaya hidup seperti berikut:

  • Kawal tekanan darah anda. Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dapat memperburuk prestasi jantung dan meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok di kemudian hari. Oleh itu, hadkan pengambilan makanan yang tinggi garam.
  • Kawal tahap kolesterol anda. Kolesterol tinggi boleh mencetuskan penyakit jantung dan strok. Oleh itu, pastikan anda mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi lemak dan kolesterol, seperti makanan ringan.
  • Berhenti merokok. Bahan kimia yang terkandung dalam rokok dapat menyebabkan keradangan saluran darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. Oleh itu, segera berhenti merokok.
  • Bersenam dan mengekalkan berat badan yang ideal. Berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan keradangan di dalam badan. Oleh itu, pastikan bahagian makanan anda sesuai dan lakukan senaman secara berkala. Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah, kacang, dan biji.

4. Jaga kebersihannya

Anda boleh mencegah jangkitan yang merupakan salah satu risiko epilepsi. Selain mendapatkan vaksin, langkah pencegahan epilepsi lain yang dapat anda lakukan adalah menjaga kebersihan diri.

Dilancarkan dari halaman CDC, cysticercosis jangkitan parasit, yang dapat menyebabkan epilepsi, dapat memasuki tubuh melalui makanan dan minuman. Oleh itu, anda mesti menjaga kebersihan minuman dan makanan yang dimakan agar tidak dijangkiti. Sentiasa basuh sayur-sayuran yang anda proses dan pastikan alat makan anda juga bersih. Jangan lupa mencuci tangan dengan kerap.

5. Sentiasa sihat semasa hamil

Janin di dalam rahim cukup sensitif terhadap kerosakan otak. kerana jangkitan ibu, pemakanan yang buruk, dan kekurangan oksigen. Nah, kerosakan otak ini kelak menjadi penyebab epilepsi pada bayi, kanak-kanak, atau remaja.

Sekiranya anda ingin mengelakkan si kecil mendapat penyakit ini pada masa akan datang, anda harus menjaga kesihatan diri dan rahim anda. Sentiasa perhatikan kesihatan diri, makanan, dan persekitaran untuk mengelakkan pelbagai jangkitan.

Pastikan keperluan pemakanan semasa kehamilan dipenuhi, baik dari makanan, susu, atau makanan tambahan yang mungkin diresepkan oleh doktor. Akhirnya, jangan lupa untuk memeriksa rahim anda secara berkala kepada doktor.

Petua untuk mencegah gejala epilepsi berulang

Epilepsi berulang. Ini bermaksud, gejala boleh muncul secara tiba-tiba bila-bila masa dan di mana sahaja. Biasanya, kemunculan gejala dipicu oleh beberapa faktor, misalnya, berhenti mengambil ubat epilepsi, kurang tidur, tekanan, atau minum alkohol berlebihan.

Jangan risau, anda boleh menggunakan kaedah berikut untuk mencegah berulang epilepsi:

1. Jangan terlepas dos ubat

Gejala epilepsi boleh muncul berkali-kali sehari. Kadang-kadang penghidap menyedarinya, kadang-kadang dia tidak menyedarinya. Nasib baik, ada ubat yang boleh mengurangkan kekerapan gejala.

Sekiranya doktor anda menetapkan anda untuk terus mengambil ubat tersebut, ikuti nasihatnya. Jangan sesekali mengurangkan dos atau terlepas dos ubat yang ditetapkan. Sebabnya, tindakan ini boleh menyebabkan gejala kambuh.

2. Dapatkan tidur yang cukup

Epilepsi boleh mengganggu tidur anda, dan kurang tidur dapat memperburuk gejala kejang anda. Beberapa ubat epilepsi juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti insomnia yang dapat membuat anda tidak tertidur. Keadaan ini akan membuatkan anda kurang tidur dan simptom anda akan berulang.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, cubalah membuat badan anda lebih santai sebelum tidur. Contohnya, mandi atau mandi suam, bertafakur, bersenam, dan bertafakur. Jadikan bilik anda lebih selesa, seperti menyesuaikan suhu dan pencahayaan bilik.

Sekiranya kaedah di atas juga tidak berfungsi untuk meningkatkan kualiti tidur atau mencegah gejala berulang epilepsi, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Jangan gunakan pil tidur tanpa pengawasan doktor anda.

3. Mengurangkan tekanan dan minum alkohol

Langkah seterusnya untuk mencegah berulang gejala epilepsi adalah pandai menguruskan tekanan. Tekanan dan kegelisahan boleh menyebabkan anda bernafas lebih cepat. Keadaan ini dapat meningkatkan aktiviti di otak, yang boleh menyebabkan aktiviti tidak normal dan mencetuskan kejang.

Oleh itu, penghidap epilepsi sangat berkebolehan untuk mengatasi tekanan yang mereka hadapi. Terdapat pelbagai cara untuk melakukan ini, mulai dari melakukan aktiviti yang anda suka, bersenam, hingga berunding dengan psikologi — jika perlu.

Walaupun alkohol dapat mengurangkan tahap toleransi alkohol pada seseorang. Mungkin anda mabuk walaupun anda hanya minum sedikit alkohol. Tidak jelas bagaimana alkohol boleh mencetuskan kejang. Walau bagaimanapun, pengambilan alkohol boleh mengganggu tidur anda. Jadi, lebih baik jika anda mengehadkan atau berhenti terlebih dahulu dari kebiasaan ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found