Anafilaksis, Reaksi Alergi yang teruk yang boleh mengancam nyawa

Anafilaksis adalah reaksi sistem imun yang teruk yang berlaku secara tiba-tiba setelah badan terdedah kepada alergen atau pencetus alergi. Juga dikenali sebagai kejutan anafilaksis, reaksi ini, yang diklasifikasikan sebagai kecemasan perubatan, boleh berlaku dari beberapa saat hingga beberapa minit setelah anda terdedah kepada alergen.

Gejala alahan berbeza-beza, bergantung pada pencetus dan keparahannya. Sebilangan orang mungkin mengalami gatal atau hidung berair ketika terkena alergen, tetapi reaksi anafilaksis pada orang yang mengalami alergi teruk boleh menyebabkan kejutan kematian jika tidak segera dirawat.

Mengenali anafilaksis dan penyebabnya

Tubuh anda akan selalu terdedah kepada bahan asing yang berasal dari persekitarannya. Bahan asing ini boleh menjadi kuman penyakit dalam bentuk virus dan bakteria, sebatian kimia, bahan-bahan tertentu dalam bahan makanan, atau banyak lagi.

Apabila terkena bahan asing, sistem kekebalan tubuh membentuk antibodi untuk melindungi tubuh daripada penyakit atau kerosakan. Tindak balas ini sebenarnya berguna apabila bahan asing yang masuk ke dalam badan memang berbahaya, seperti virus atau parasit.

Walau bagaimanapun, kadangkala sistem imun berlebihan bertindak balas terhadap bahan yang tidak berbahaya seperti kacang atau debunga. Sistem kekebalan tubuh kemudian bertindak balas dengan bahan kimia yang mencetuskan gatal, hidung berair, dan keadaan lain yang merupakan gejala alahan.

Beberapa penghidap alergi juga mungkin mengalami tindak balas yang lebih teruk. Reaksi ini dikenali sebagai anafilaksis. Apabila anafilaksis berlaku, sistem imun membebaskan bahan kimia yang boleh mempengaruhi pelbagai sistem di dalam badan.

Menurut Mayo Clinic, pencetus anafilaksis yang paling biasa pada kanak-kanak adalah kacang, makanan laut, dan tenusu. Sementara itu, pencetus yang paling biasa pada orang dewasa adalah semua alergen pada kanak-kanak ditambah:

 • sengatan lebah, tawon dan semut api,
 • antibiotik dan penghilang rasa sakit, dan
 • susu getah.

Dalam kes tertentu, reaksi anafilaksis mungkin ringan dan hanya mencetuskan gatal pada kulit. Walau bagaimanapun, komplikasi alahan ini boleh membawa maut. Tekanan darah anda boleh turun secara tiba-tiba, menyebabkan kejutan dan kehilangan kesedaran.

Bukan hanya itu, reaksi anafilaksis juga boleh menyebabkan pembengkakan saluran pernafasan. Pembengkakan sistem vital ini akhirnya dapat menyukarkan anda bernafas, bercakap, dan menelan.

Apakah simptom anafilaksis?

Reaksi kejutan anaphylactic boleh mempengaruhi banyak sistem badan pada masa yang sama. Berikut adalah gejala yang paling biasa:

 • kulit gatal atau tompok
 • penurunan tekanan darah,
 • bengkak tekak, lidah, atau bibir,
 • sesak nafas, berdehit, atau sesak nafas,
 • sakit dada atau sesak di dada,
 • loya, muntah, atau cirit-birit,
 • jantung berdegup kencang, tetapi nadi lemah,
 • hidung berair, batuk, atau bersin, dan
 • pening, kekeliruan, atau pengsan.

Gejala anafilaksis boleh muncul secara tiba-tiba dan menjadi lebih teruk dengan cepat. Pesakit harus segera dirawat dalam 30 hingga 60 minit kerana reaksi yang berlaku boleh membawa maut.

Reaksi ini cenderung berpola. Pesakit mungkin mengalami satu atau lebih keadaan berikut.

 • Gejala muncul beberapa minit selepas anda menyentuh atau memakan sesuatu yang menyebabkan alergi.
 • Sejumlah gejala muncul secara serentak. Contohnya, ruam kulit berlaku dengan bengkak dan muntah.
 • Gelombang pertama gejala hilang, tetapi kemudian kembali dalam masa 8-72 jam kemudian.
 • Gejala muncul satu demi satu dalam beberapa jam.

Pertolongan cemas apabila terdapat reaksi alergi yang teruk

Sekiranya anda mempunyai sejarah reaksi alergi yang teruk, anda harus berjumpa doktor untuk pertolongan cemas untuk alahan.

Biasanya, doktor akan memberikan ubat alahan kecemasan. Ubat-ubatan kecemasan ini harus diambil bersama anda ke mana sahaja anda pergi, kerana anda boleh makan atau menangkap alergen tanpa menyedarinya.

Salah satu ubat yang mesti diambil oleh orang yang mengalami alergi teruk adalah suntikan epinefrin atau adrenalin. Suntikan ini berfungsi dengan membalikkan gejala anafilaksis, terutama meningkatkan tekanan darah dan melebarkan saluran udara.

Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami tanda-tanda anafilaksis, segera dapatkan rawatan perubatan kecemasan. Sementara menunggu bantuan perubatan, anda boleh membantu dengan mengangkat kaki pesakit supaya darah dapat mengalir secara normal.

Pesakit alergi yang sedar dan dapat menelan boleh mengambil antihistamin. Walau bagaimanapun, pesakit dengan reaksi alergi yang teruk mungkin perlu menggunakan suntikan epinefrin.

Alat disuntik melalui penyuntik automatik , iaitu jarum yang dapat memberikan satu dos adrenalin dalam satu suntikan. Kawasan badan yang disuntik biasanya adalah otot paha luar. Sekiranya gejala tidak membaik, pesakit mungkin perlu mengambil dos yang lain.

Siapa yang paling berisiko?

Berikut adalah beberapa keadaan yang meningkatkan risiko anda mendapat kejutan anafilaksis.

 • Pernah menghidapi anafilaksis. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, ada kemungkinan anda akan mengalaminya lagi dengan tahap yang lebih teruk.
 • Menghidap asma atau alahan. Orang yang menghidap asma atau alahan berisiko lebih tinggi terkena kejutan anaphylactic pada masa akan datang.
 • Menderita penyakit tertentu. Penyakit yang dianggap berkaitan termasuk penyakit jantung dan mastositosis, atau penumpukan sel darah putih yang tidak normal.

Cara mencegah anafilaksis

Cara terbaik untuk mencegah anafilaksis adalah dengan mengelakkan semua perkara yang mencetuskan alergi. Anda boleh mengetahui dengan ujian alergi sederhana dalam bentuk ujian tusukan kulit ( ujian tusukan kulit , ujian tampalan kulit ( ujian tampalan , atau ujian darah.

Sebaik sahaja anda mengetahui apa yang menyebabkan reaksi alergi di dalam badan anda, cubalah berjumpa doktor. Perunding alergi boleh memberi nasihat untuk mengelakkan pencetus di sekitar anda.

Anda juga perlu memberitahu mereka yang terdekat dengan anda bahawa anda berisiko mendapat reaksi alergi yang teruk. Beri mereka panduan mengenai apa yang harus dilakukan sekiranya anda mengalami kejutan anafilaksis.

Dengan cara ini, mereka yang berada di sekitar anda akan lebih waspada dan turut serta dalam membantu anda mengelakkan pencetus alergi yang tidak dijangka. Ini sangat berguna, terutamanya semasa anda dalam perjalanan atau makan di luar.

Kejutan anaphylactic adalah reaksi alergi yang teruk yang boleh mengancam nyawa. Keadaan ini boleh berlaku di mana sahaja sehingga penghidapnya harus waspada. Walau bagaimanapun, anda masih dapat menikmati aktiviti harian anda dengan persiapan yang teliti.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found