7 Punca Kelemahan Berterusan •

Badan terus lemas dan berasa sangat letih walaupun anda sudah cukup tidur? Adakah mudah untuk merasa letih terlebih dahulu walaupun anda belum melakukan aktiviti berat? Sekiranya demikian, anda perlu menyedari keadaan ini. Keluhan merasa lemah dan letih yang terus mengganggu anda walaupun anda cukup rehat dapat menunjukkan bahawa ada masalah dengan badan anda.

Apa yang menyebabkan badan terus lemas?

Secara umum, keletihan adalah perasaan letih atau kekurangan tenaga. Keletihan boleh muncul sebagai tindak balas terhadap aktiviti berlebihan, tabiat makan yang buruk, tekanan emosi, kebosanan, dan kurang tidur. Biasanya, keletihan hilang setelah anda cukup tidur atau berehat. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keletihan mungkin tidak meningkat walaupun anda cukup tidur, makan makanan berkhasiat, atau menjauhi tekanan.

Sekiranya aduan kelemahan tidak hilang, anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui apakah punca sebenarnya. Rasa letih yang tidak hilang boleh menjadi petanda bahawa anda mengalami masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin menjadi penyebab timbulnya keletihan dan kelemahan yang tidak hilang.

1. Gaya Hidup

Seiring dengan kesibukan hidup, tentunya tuntutan kehidupan akan menumpuk. Beban kerja yang sibuk boleh menyukarkan anda untuk menyeimbangkan gaya hidup sihat, yang menyebabkan rasa letih atau kelemahan berterusan. Beberapa gaya hidup buruk yang dapat membuat anda merasa letih adalah kekurangan aktiviti fizikal, kurang tidur, terlalu banyak kerja / tarikh akhir, kerja shift, dan lain-lain. Penggunaan ubat-ubatan terlarang dan pengambilan alkohol juga menjadi penyebab keletihan kerana bahan-bahan ini dapat mempengaruhi sistem saraf dan mengganggu corak tidur anda. Kuantiti dan kualiti tidur yang terganggu menyumbang kepada penampilan keletihan.

2. Kemurungan

Depresi adalah gangguan kesihatan mental yang paling biasa. Ia dicirikan oleh perasaan berterusan atau rasa tidak senang yang juga memberi kesan kepada kesihatan fizikal. Depresi boleh menguras tenaga anda dan membuat anda merasa letih pada siang hari. Beberapa gejala yang muncul ketika anda merasa tertekan adalah keletihan, kesukaran tidur, penurunan selera makan, dan kesukaran untuk berkonsentrasi.

3. Apnea tidur

Sleep apnea adalah gangguan tidur yang menyebabkan pernafasan anda sering berhenti semasa tidur, seperti mendengkur. Akibatnya, organ tubuh - terutama otak - tidak mendapat cukup oksigen. Ini boleh menyebabkan penurunan kualiti tidur dan membuat anda merasa letih pada keesokan harinya.

4. Anemia

Anemia adalah penurunan jumlah sel darah merah atau kandungan hemoglobin dalam darah. Akibatnya, orang yang mengalami anemia tidak dapat membuat sel darah merah yang cukup untuk membawa oksigen ke seluruh badan mereka. Beberapa simptom yang sering dialami oleh penghidap anemia ialah 3L - lemah, letih, lesu - dan mudah pening.

5. Hipotiroidisme

Kelenjar tiroid adalah salah satu kelenjar endokrin terbesar di dalam tubuh manusia. Kelenjar ini berfungsi mengatur kecepatan di mana tubuh membakar tenaga, membuat protein, dan mengatur kepekaan tubuh terhadap hormon lain. Hypothyroidism adalah keadaan di mana kelenjar tiroid kurang aktif dan gagal mengeluarkan hormon yang cukup ke dalam aliran darah. Sekiranya seseorang mempunyai hipotiroidisme, kelenjar tiroid mereka tidak menghasilkan tahap hormon penting yang mencukupi. Kesannya, seseorang akan mengalami keletihan yang berterusan walaupun dia sudah cukup tidur. Gejala umum lain dari gangguan ini termasuk perubahan mood, berat badan, dan merasa sejuk sepanjang masa.

6. Penyakit jantung

Salah satu gejala kegagalan jantung yang biasa adalah perasaan lemah dan keletihan yang berlebihan. Sebenarnya, jika anda menghidap penyakit jantung, keletihan anda akan bertambah buruk setelah anda bersenam. Gejala penyakit jantung yang lain adalah bengkak di lengan / kaki dan sesak nafas.

7. Menopaus

Menopaus adalah tempoh di mana kitaran haid wanita akan berhenti secara kekal, yang bermaksud berakhirnya tempoh pembiakan aktif. Menopaus menjadikan tubuh wanita mengalami perubahan hormon endokrin. Akibatnya, wanita yang mengalami menopaus boleh mengalami kesukaran untuk tidur yang mengakibatkan rasa letih pada keesokan harinya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found