Apa itu Pengebirian Kimia dan Bagaimana Pengolahannya? •

Pengebirian kimia adalah salah satu hukuman bagi pelaku keganasan seksual terhadap kanak-kanak di Indonesia. Ini dijelaskan dalam Perppu No.1 tahun 2016 tentang Perlindungan Anak, terutama dalam Pasal 81 (mengenai sanksi terhadap pelaku pemerkosaan) dan Pasal 82 (mengenai sanksi terhadap pelaku pelecehan seksual). Keganasan seksual terhadap kanak-kanak sering dikaitkan dengan pedofilia. Pedofilia ditakrifkan sebagai minat seksual yang berterusan pada kanak-kanak di bawah usia 13 tahun. Persatuan Psikologi Amerika menyatakan bahawa pedofilia adalah gangguan mental, dan hubungan seks antara orang dewasa dan kanak-kanak selalu salah.

Apa itu pengebirian?

Pengebirian pada lelaki adalah prosedur di mana seseorang akan kehilangan fungsi testisnya, sehingga mereka kehilangan libido dan menjadi tidak subur. Pengebirian mempunyai dua jenis prosedur, iaitu melalui pembedahan dan proses kimia. Dalam pengebirian pembedahan, atau pembedahan testis, kesannya kekal. Walau bagaimanapun, dalam pengebirian kimia, ubat-ubatan akan diberikan secara berkala untuk mengurangkan kadar testosteron dalam tubuh, sehingga dorongan seks akan dikurangkan.

Proses pengebirian kimia

Pengebirian kimia dilakukan dengan menggunakan ubat antiandrogen untuk mengurangkan kadar testosteron, yang dapat menekan libido atau dorongan seks. Prosedur ini biasanya digunakan untuk mengobati barah prostat lanjut, dan dalam beberapa kes, ini digunakan sebagai terapi pemulihan pelaku seks. Tidak seperti pengebirian pembedahan yang kekal, kesan pengebirian kimia pada seseorang boleh hilang dari masa ke masa setelah rawatan dihentikan.

Pengebirian kimia berfungsi untuk mempercepat metabolisme testosteron semula jadi, mengubah kesan hormon dalam tubuh, dan mempengaruhi pelepasan kelenjar pituitari dari hormon pendahulu untuk pengeluaran testosteron. Pilihan ubat yang paling biasa digunakan dalam prosedur ini adalah medroxyprogesterone asetat (MPA) dan cyproterone asetat. Ubat-ubatan ini dapat mengurangkan kadar testosteron pada lelaki, mengurangkan dorongan seks, dan mengurangkan kemampuan mereka untuk dirangsang secara seksual.

Undang-undang pengebirian kimia di Indonesia

Di Indonesia, Perppu dibuat untuk meningkatkan hukuman dan memberikan hukuman tambahan bagi pelaku kejahatan seksual terhadap anak-anak, dalam bentuk:

  1. Hukuman mati, penjara seumur hidup, atau hukuman minimum 10 tahun dan maksimum 20 tahun jika mangsa lebih dari satu orang, yang mengakibatkan kecederaan serius, gangguan mental, penyakit berjangkit, gangguan atau kehilangan pembiakan, dan / atau mangsa mati.
  2. Pengumuman umum mengenai identiti pelaku.
  3. Memberi suntikan pengebirian kimia disertai dengan pemulihan.
  4. Penyediaan alat pengesan elektronik (kerepek) untuk pelaku untuk mengetahui keberadaan bekas banduan, sehingga mudah melakukan pengebirian kimia, dan mengetahui keberadaan mantan narapidana.

Kebaikan dan keburukan pengebirian kimia

1. Selamat dan berkesan dalam mengurangkan libido

Ubat yang digunakan dalam prosedur ini dapat mengurangkan jumlah testosteron yang dihasilkan dalam testis secara dramatik, dan menekan dorongan seks tanpa menjejaskan kemampuan seseorang untuk melakukan hubungan seks. Lelaki yang dikebiri secara kimia masih boleh melakukan hubungan seks, hanya keinginan mereka untuk melakukan aktiviti seksual tidak lagi wujud.

2. Mengurangkan tahap recidivism (pengulangan perbuatan memalukan)

Seperti yang ditunjukkan sebelumnya, kajian besar yang dilakukan terhadap pengebirian kimia pelaku seks telah menunjukkan penurunan kadar kambuh secara dramatik. Menurut beberapa kajian, kadar residivisme untuk pelanggaran seksual kedua hanya sekitar 2%, berbanding 40% tanpa rawatan kimia.

3. Mempunyai kesan kesihatan yang negatif

Walaupun kesan prosedur ini mungkin hilang setelah rawatan dihentikan, kesan sampingan dapat terus muncul dari semasa ke semasa. Antaranya ialah kehilangan kepadatan tulang yang secara langsung berkaitan dengan osteoporosis, dan kehilangan jisim otot disertai dengan peningkatan lemak badan yang mencetuskan penyakit jantung. Kesan sampingan lain termasuk disfungsi ereksi, kemandulan, keguguran rambut, dan kelemahan.

4. Melanggar hak asasi manusia untuk penjenayah

Penentang undang-undang pengebirian kimia percaya bahawa memaksa pesalah seks menjalani rawatan yang boleh mempengaruhi pembiakan seksual dan dorongan seks adalah pelanggaran berat terhadap hak perlembagaan penjenayah. Namun, bagi sebilangan pesalah, mereka secara sukarela akan memilih untuk dikebiri secara kimia daripada menjalani hukuman yang tidak ditentukan.

BACA JUGA:

  • 7 Soalan Lazim Mengenai Vasektomi
  • 5 Faktor Yang Menyebabkan Mati Pucuk (Disfungsi Ereksi)
  • Pelbagai Punca Libido Rendah pada Lelaki

Recent Posts