Gula untuk Diabetes, Mana Yang Selamat dan Sihat?

Salah satu soalan yang sering ditanya mengenai diabetes mellitus adalah: masih boleh makan gula-gula? Gula sering dianggap penyebab diabetes kerana penyakit ini juga dikenali sebagai diabetes atau diabetes. Ramai orang yang menghidap diabetes beralih menggunakan pemanis buatan atau madu dan gula aren sebagai gula pengganti diabetes. Namun, yang manakah sebenarnya paling selamat dan paling sihat untuk menggantikan gula putih?

Pengambilan gula harian untuk diabetes

Mengehadkan pengambilan gula setiap hari sebenarnya perlu dilakukan oleh semua orang, bukan hanya untuk pesakit diabetes.

Gula yang dimaksudkan adalah sejenis pemanis yang merupakan karbohidrat sederhana, seperti sukrosa, fruktosa, glukosa. Gula putih atau gula pasir tergolong dalam kumpulan sukrosa.

Menurut Diabetes UK, pengambilan gula harian maksimum bagi pesakit diabetes adalah kurang dari 30 gram atau sekitar 7 sudu besar.

Pengambilan gula ini bukan hanya berasal dari gula yang terdapat dalam pemanis, tetapi juga semua makanan yang mengandungi karbohidrat sederhana.

Sebagai perbandingan, 1 bungkus keropok coklat mengandungi sekurang-kurangnya 1 sudu gula.

Walau bagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun 2015 juga mengesyorkan mengurangkan penggunaan gula harian hingga maksimum 6 sudu sehari.

Ini berlaku untuk pesakit diabetes dan kanak-kanak dan orang dewasa yang sihat.

Pemanis buatan sebagai pengganti gula diabetes

Pemanis buatan diproses sedemikian rupa dengan manipulasi kimia sehingga mereka mempunyai kandungan kalori yang sangat rendah atau bahkan kalori sifar.

Ini menjadikan pemanis buatan dipercayai tidak menyebabkan kenaikan kadar gula darah dan juga gula.

Oleh itu, pemanis buatan sering disyorkan untuk digunakan sebagai pengganti gula untuk diabetes.

Walau bagaimanapun, pelbagai jenis produk pemanis buatan mempunyai kesan yang berbeza terhadap metabolisme gula darah.

Berikut adalah beberapa pemanis tiruan yang biasa diedarkan di pasaran untuk menjadi pengganti gula bagi penghidap diabetes.

1. Sukrosa

Sucralose adalah sejenis pemanis buatan yang dapat rasanya 600 kali lebih manis daripada gula biasa.

Walau bagaimanapun, kandungan sukralosa yang digunakan sebagai pemanis telah disesuaikan untuk tahap kemanisan.

Sekiranya manis seperti gula semula jadi, tentu kandungan pemanis tiruan ini jauh lebih sedikit sehingga kalori jauh lebih rendah.

2. Saccharin

Saccharin adalah pelopor pemanis tiruan yang telah berada di pasaran sejak satu abad yang lalu. Pemanis tiruan ini rasanya 300-500 kali lebih manis daripada gula semula jadi.

Banyak kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa pengambilan sakarin boleh menyebabkan kesan sampingan, iaitu kelebihan berat badan.

Namun, setakat ini penggunaan sakarin dalam dosis yang wajar masih diizinkan oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah Indonesia (BPOM).

3. Stevia

Stevia adalah pendatang baru dalam kumpulan pengganti gula untuk diabetes.

Pemanis buatan ini diekstrak dari bahan semula jadi, iaitu tanaman stevia yang tumbuh di negara tropika dan subtropika.

Pemanis tiruan ini adalah antara yang paling popular digunakan, jadi tidak hairanlah anda dapat mencari pelbagai produk pemanis dari stevia.

Pemanis Stevia bebas kalori sehingga dipercayai dapat membantu mencegah kenaikan berat badan.

4. Aspartame

Aspartam pemanis buatan mengandungi kalori yang sangat rendah dengan rasa 200 kali lebih manis daripada gula biasa.

Walau bagaimanapun, BPOM mengingatkan orang yang mempunyai atau berisiko menghidap diabetes untuk tidak mengonsumsi aspartam secara berlebihan.

Anda tetap harus mengekalkan penggunaan pemanis buatan dalam jumlah yang terhad, iaitu 50 miligram per kilogram berat badan anda.

Maksudnya, jika berat badan anda adalah 50 kilogram, dalam sehari anda tidak digalakkan mengambil lebih dari 2,500 miligram atau 2,5 gram aspartam.

5. Kalium acesulfame

Salah satu jenis pemanis tiruan sebagai pengganti gula untuk diabetes yang sering ditambahkan dalam produk makanan dan minuman yang dibungkus adalah acesulfame potassium atau acesulfam-k.

Menurut cadangan BPOM, anda tidak boleh mengambil acesulfame-k lebih daripada 15 miligram per kilogram berat badan.

Sekiranya berat badan anda 50 kilogram, elakkan penggunaan pemanis tiruan ini lebih daripada 750 miligram sehari.

Bolehkah madu dan gula aren menjadi pengganti gula untuk diabetes?

Gula putih atau gula pasir sering dianggap berbahaya bagi kesihatan pesakit diabetes.

Itulah sebabnya, banyak pesakit diabetes cuba mencari alternatif semula jadi lain, seperti gula aren dan madu untuk menggantikan gula pasir.

Gula termasuk dalam jenis karbohidrat sederhana. Sayangnya, pemanis semula jadi, seperti gula merah, gula aren, dan madu juga termasuk dalam karbohidrat sederhana.

Karbohidrat sederhana mempunyai indeks glisemik tinggi (GI), jadi mereka diproses lebih cepat menjadi glukosa dalam darah.

Akibatnya, kadar gula dalam darah cenderung meningkat lebih cepat (hiperglikemia) setelah memakan pemanis semula jadi ini.

Dengan kata lain, gula merah dan gula aren, serta madu tidak lebih baik digunakan sebagai pengganti gula bagi pesakit diabetes.

Memang, madu mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah (61) daripada gula pasir dengan nilai 65 sebagai indeks glisemiknya.

Namun, kedua-duanya mempunyai kemampuan yang sama untuk menaikkan gula darah dengan cepat.

15 Pilihan Makanan dan Minuman untuk Diabetes, Ditambah Menu!

Kunci yang paling penting adalah mengatur pengambilan karbohidrat

Walaupun diberi label "semula jadi", pemanis seperti madu adalah karbohidrat sederhana, yang dapat dengan cepat meningkatkan gula darah.

Makan berlebihan juga boleh mencetuskan pengumpulan lemak.

Sebenarnya, pengumpulan lemak adalah salah satu faktor pencetus ketahanan insulin, yang merupakan penyebab utama diabetes jenis 2.

Anda boleh menggantikan gula untuk diabetes dengan pemanis tiruan. Namun, anda masih harus mengambilnya seperti yang diarahkan.

Sebenarnya, perkara yang paling penting dalam menjaga kadar gula darah dalam rawatan diabetes, kedua-dua diabetes jenis 1 dan jenis 2 bukanlah masalah mengehadkan gula atau pemanis semula jadi yang lain.

Menurut Institut Diabetes Nasional, masalah utama dalam mengawal diabetes terletak pada pengambilan karbohidrat berlebihan setiap hari.

Karbohidrat akan diubah menjadi glukosa dengan bantuan hormon insulin. Proses ini dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah.

Karbohidrat itu sendiri, bukan sahaja berasal dari gula.

Cara mengatur pengambilan karbohidrat untuk pesakit kencing manis adalah dengan mengira jumlah karbohidrat dalam diet harian.

Dapatkan nasihat doktor atau pakar pemakanan untuk mengetahui had ideal untuk pengambilan gula harian anda.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found