7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Hati Anda |

Hati adalah organ yang penting dan juga yang terbesar di dalam badan kita. Sekiranya terdapat gangguan pada hati, kadang-kadang ada rasa sakit di bahagian itu. Agar itu tidak berlaku, mari tahu bagaimana menjaga jantung yang sihat!

Mengapa hati adalah salah satu organ tubuh yang paling penting?

Sebelum mengetahui bagaimana menjaga kesihatan mereka, anda pasti harus mengetahui betapa pentingnya kerja organ yang satu ini untuk tubuh.

Hati mempunyai lebih dari 100 fungsi dalam mengatur keseimbangan tubuh. Keupayaan hati untuk berbilang tugas Ini menjadikan organ ini salah satu organ yang paling sibuk di dalam badan selain otak, jantung dan buah pinggang. Nah, apa tugas hati yang sibuk?

1. Perisai badan dan 'mesin' untuk membuang toksin (detoksifikasi)

Hati berfungsi sebagai pelindung tubuh dari bahaya. Dalam organ ini, pelbagai jenis racun, sisa ubat, alkohol, dan bahan berbahaya yang dihasilkan oleh tubuh diubah menjadi bahan neutral, sehingga menjadi unsur yang dapat diterima oleh organ lain.

Hati akan menukar sisa dan toksin yang akan dikeluarkan dalam hempedu dan air kencing, membersihkan darah sebelum sampai ke organ sensitif, seperti otak yang berfungsi.

Pelbagai bahan ini kemudiannya akan dikeluarkan melalui buah pinggang dan usus. Ini dipanggil detoksifikasi.

2. Kilang pelbagai guna

Hati bertanggungjawab untuk memusnahkan sel darah merah lama. Sel darah merah (eritrosit) yang berumur 120 hari mesti bergerak ke hati untuk menyatu kerana tidak lagi dapat berfungsi dengan baik.

Hati akan memecah sel darah merah lama dan mengubah hemoglobin yang membawa oksigen dalam sel darah merah menjadi hempedu sebagai bahan mentah.

Hati menghasilkan sekitar 1 liter hempedu setiap hari. Jumlah ini akan disalurkan ke pundi hempedu untuk penggunaan selanjutnya. Kemudian, hempedu ini akan dikeluarkan melalui usus untuk membantu proses pencernaan makanan.

Selain itu, hati juga berfungsi sebagai pengawal kadar asid amino. Asid amino berperanan dalam penghasilan protein yang kemudiannya berguna untuk memperbaiki tisu di dalam badan.

3. Pengawal lalu lintas badan

Bahan makanan yang telah dicerna oleh usus kecil akan bergerak ke hati sebagaipusat kolam" Hati mempunyai kemampuan untuk menghasilkan, menyimpan, dan mengedarkan gula (glukosa) ke seluruh bahagian badan.

Di hati, glukosa disimpan sebagai glikogen. Glikogen hati hanya dilepaskan kerana digunakan dalam tisu.

Hati juga memantau tahap kolesterol dalam darah, memprosesnya, dan menghasilkannya sebanyak yang diperlukan. Pembuatan kolesterol dari asid asetik dilakukan di hati.

Begitu juga dengan lipoprotein plasma, kenderaan yang mengangkut trigliserida juga dibuat di hati.

4. Sebagai pemproses vitamin dan imuniti badan

Hati mempunyai fungsi dalam memproses vitamin, terutama vitamin D. Proses mengaktifkan vitamin D dilakukan oleh hati bersama dengan buah pinggang. Hati juga mempunyai sel yang berfungsi sebagai pusat sistem kekebalan tubuh yang disebut sel Kupffer.

Sel-sel Kupffer merangkumi 15% jisim hati dan 80% dari jumlah populasi sel imun.

Sel-sel ini sangat penting dalam mengatasi serangan bakteria, virus, dan kerosakan lain yang datang dari luar badan. Ini penting dalam memerangi jangkitan.

Cara menjaga jantung yang sihat

Terdapat banyak cara mudah untuk menjaga hati kita. Kita tentu tidak mahu pelbagai fungsi hati terganggu ketika terganggu.

Terdapat banyak penyakit hati yang dapat kita cegah dengan langkah mudah. Apa yang kau boleh buat? Inilah langkahnya.

1. Vaksinasi lebih awal

Hepatitis, sejenis keradangan hati, dapat dicegah dengan vaksinasi awal. Seperti vaksin hepatitis B yang diberikan sejak bayi dilahirkan dan dijalankan dalam beberapa peringkat. Begitu juga, vaksin hepatitis A berfungsi untuk mencegah penularan penyakit ini.

Oleh itu, vaksin hepatitis adalah penting. Bawa bayi dan anak anda ke doktor atau kemudahan kesihatan tempatan seperti Posyandu untuk vaksinasi secara berkala.

2. Minum banyak air

Air membantu membuang toksin dan membantu melancarkan proses penyerapan nutrien penting. Minum jumlah air yang diperlukan juga dapat melegakan kesan sampingan semasa ubat atau terapi.

Tetapi perlu juga diperhatikan, jika anda sudah mengalami sirosis, yang merupakan hati yang berkerut, anda disarankan untuk mengurangi air minum agar tubuh anda tidak mengandung terlalu banyak cairan.

3. Makan makanan berkhasiat

Peraturan makanan, baik dalam jenis dan jumlah yang tepat, dapat membantu hati mengatur lalu lintas metabolik dengan betul. Selain itu, kami juga membantu meringankan kerja jantung.

Hati berlemak atau hati berlemak berlaku kerana kita tidak mengatur jumlah lemak dan karbohidrat yang kita makan.

4. Elakkan alkohol

Alkohol boleh menyebabkan penyempitan hati atau sirosis. Dalam jangka masa panjang, alkohol juga boleh menyebabkan barah hati.

Oleh itu, elakkan pengambilan alkohol untuk kesihatan hati kita.

5. Berhati-hati semasa mengambil ubat

Seperti yang dibincangkan di atas, hati berfungsi mengubah bahan ubat menjadi bahan aktif atau neutral. Banyak ubat bebas boleh menjadi toksik bagi hati jika dikonsumsi secara berlebihan dan tanpa peraturan yang jelas.

Berhati-hati dalam memilih ubat atau makanan tambahan. Ini akan bertambah buruk sehingga merosakkan kerja jantung. Oleh itu, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu, sebelum memulakan terapi atau mengambil makanan tambahan tertentu.

6. Elakkan bahan toksik

Anda boleh terdedah kepada bahan toksik semasa melakukan aktiviti tertentu seperti membersihkan rumah. Kerana beberapa produk pembersih dan aerosol mengandungi bahan kimia berbahaya.

Sekiranya anda mesti menggunakannya, pastikan bilik yang dibersihkan berventilasi dan jangan lupa memakai topeng.

7. Mempunyai hubungan seks yang selamat

Jangan salah, hepatitis B juga dapat menular melalui hubungan seksual. Terutama jika anda atau pasangan anda belum diberi vaksin, lakukan tanpa perlindungan, dan kerap menukar pasangan.

Oleh itu, gunakan keselamatan untuk mengelakkan risiko penularan penyakit ini.

Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan jantung anda. Jangan teragak-agak untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mula merasakan keluhan di sekitar hati.

Recent Posts