Pengelupasan Muka, Definisi dan Cara Selamat Melakukannya

Sel kulit mati yang tidak dibersihkan secara berkala akan berkumpul dan menjadikan kulit kusam hingga pecah. Untuk itu, anda perlu melakukan rawatan yang dapat membantu membuang sel kulit mati, iaitu dengan mengelupas kulit wajah.

Kemudian, seberapa penting pengelupasan kulit dan bagaimana melakukannya? Lihat ulasan di sini.

Kepentingan pengelupasan kulit wajah

Pengelupasan adalah cara membuang atau membuang sel kulit mati yang berada di lapisan paling luar kulit. Rawatan ini boleh dilakukan di rumah atau di klinik kecantikan.

Pengelupasan kulit dilakukan untuk membantu memperbaiki warna dan tekstur kulit sehingga akan menjadikan kulit tumbuh semula alias merangsang sel baru untuk tumbuh.

Rawatan ini juga dapat mengoptimumkan kerja bahan aktif dalam produk penjagaan kulit yang anda gunakan setiap hari kerana ia menyerap dengan baik ke lapisan kulit.

Selain itu, pengelupasan kulit juga dapat mencerahkan kulit kerana apabila timbunan sel-sel kulit mati telah dikeluarkan, aliran darah ke kulit wajah lebih lancar dan kulit akan kelihatan lebih sihat.

Setiap orang dengan semua jenis kulit perlu mengelupas. Malah dari usia remaja juga boleh melakukan rawatan ini. Namun, tentunya ia mesti disesuaikan dengan keadaan, keperluan, dan jenis kulit masing-masing.

Pilih jenis pengelupasan yang sesuai dengan kulit anda. Jangan biarkan kulit terkelupas berlebihan yang sebenarnya akan menyebabkan masalah kulit lain, seperti kemerahan, kerengsaan atau bahkan masalah jerawat.

Terdapat dua cara pengelupasan kulit:

Pengelupasan kulit wajah dapat dilakukan dengan dua cara, iaitu secara mekanikal dan kimia. Kedua-duanya sama selamat jika digunakan mengikut keperluan dan jenis kulit masing-masing.

Pengelupasan mekanikal adalah tindakan yang biasanya dilakukan dengan menggunakan scrub, fiber mikro, soft brush, gula atau kristal garam, dan span. Pengelupasan mekanikal juga boleh dilakukan oleh doktor yang melakukan dermalplaning atau microdermabrasion.

Sementara pengelupasan kimia bergantung pada bahan berasid seperti alpha hydroxy acid (AHA), beta hydroxy acid (BHA), lactic acid, sitrus acid, dan lain-lain. Pengelupas kimia boleh menyebabkan pengelupasan ringan hingga sederhana, bergantung pada kepekatan bahan yang digunakan.

Selain itu, kaedah ini juga dapat mempercepat kitaran pergantian sel kulit dan membuka liang pori. Pengelupasan kimia juga dapat dilakukan di rumah, tentu saja dengan menggunakan bahan kimia dengan kepekatan yang selamat dan ringan.

Walau bagaimanapun, jika anda ragu-ragu melakukannya di rumah, anda boleh mengelupas kulit anda dengan cara ini di klinik kecantikan.

Bilakah anda perlu mengelupas wajah anda?

Secara amnya, mengelupas wajah anda sendiri di rumah tidak boleh terlalu kerap, hanya dua minggu sekali. Ini dianggap cukup untuk menjaga dan menjaga kulit agar tetap cerah.

Namun, bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, disarankan untuk mengelupas kulit anda lebih kerap. Sementara itu, jika anda mempunyai kulit sensitif, jangan terkelupas terlalu kerap, lakukan sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Pengelupasan mekanikal, sama ada dengan scrub atau dengan berus lembut sudah cukup untuk dilakukan 2 kali seminggu. Sementara itu, pengelupasan kimia dengan kepekatan yang sangat rendah dapat dilakukan setiap hari, bergantung pada jenis kulit anda.

Sekiranya anda ingin mencuci muka pada doktor dengan prosedur microdermabrasion, anda biasanya disyorkan untuk melakukannya setiap 3-4 minggu.

Yang paling penting, jangan lupa untuk membuat jadual tetap untuk pengelupasan kulit, sama ada di klinik kecantikan atau anda sendiri yang melakukannya di rumah.

Bagaimana cara melakukan pengelupasan wajah yang selamat dan betul?

Perkara pertama dan paling penting sebelum pengelupasan adalah mengetahui jenis kulit anda terlebih dahulu. Sebabnya, jenis kulit yang berbeza juga akan mempunyai cara pengelupasan yang berbeza.

Hati-hati bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, anda tidak boleh menggunakan pengelupasan mekanikal yang terlalu kuat atau kasar kerana boleh menyebabkan kegatalan.

Sementara itu, bagi anda yang mempunyai kulit normal, gunakan scrub kimia atau pengelupasan secara berkala, dua kali seminggu.

Untuk kulit berminyak, jangan pengelupasan berlebihan kerana akan membuat pengeluaran minyak lebih banyak. Sementara itu, jika anda mempunyai kulit kering, pilih pengelupasan ringan dan jangan lupa untuk selalu menggunakan pelembap selepas itu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found