Ungkapkan 7 Jenis dan Makna Senyuman yang Mungkin Anda Miliki

Senyum adalah cara ekspresi. Tetapi sebenarnya, tidak semua senyuman menunjukkan bahawa anda gembira. Terdapat banyak emosi yang tersembunyi di sebalik senyuman. Jadi, jenis senyuman apa yang anda tunjukkan hari ini? Lihat jenis dan makna senyuman dalam ulasan berikut.

Kenali pelbagai jenis dan makna senyuman

Setiap senyuman menurut ahli psikologi mempunyai banyak makna, bukan sekadar tanda kebahagiaan. Inilah sebabnya mengapa banyak orang menggunakan senyuman sebagai topeng untuk menyamarkan perasaan sebenarnya di hadapan orang lain. Berikut adalah jenis dan makna senyuman.

1. Senyum gembira

Di antara banyak senyuman, senyuman yang mana satu? Ya, senyuman lebar adalah senyuman yang ditunjukkan oleh seseorang untuk menggambarkan perasaan senang dan bahagia.

Senyuman ini dikenali sebagai senyuman duchenne atau senyuman gembira yang dapat memancarkan tenaga positif kepada mereka yang melihatnya. Perkataan 'duchenne' diambil dari nama ahli saraf yang menemui senyuman ini.

Pada mulanya dia berminat dengan mekanik ekspresi wajah dan mengkaji bagaimana otot-otot wajah berkontraksi untuk menghasilkan senyuman.

Semasa anda menunjukkan senyuman duchenne, Terdapat dua otot muka yang berkontrak, iaitu otot utama zigomatik dan otot orbicularis oculi. Otot utama di pipi menarik sudut mulut ke atas dan menampakkan barisan gigi.

Sementara otot oculi di sekitar mata, akan menarik pipi ke atas sehingga kawasan mata akan mengecil dan mata akan menyipit.

2. Senyum palsu

Bila senyuman duchenne menjadi senyuman sebenar, lalu seperti apa senyuman palsu? Ini hampir perbezaan tipis antara senyuman duchenne dengan senyuman palsu.

Perbezaan besar antara kedua senyuman ini terletak pada mata. Untuk mengetahui sama ada seseorang tersenyum palsu atau tidak, cuba perhatikan mata mereka.

Apabila seseorang memalsukan senyuman, otot utama terus menguncup sehingga sudut bibir tetap dalam bentuk "u". Walau bagaimanapun, otot oculi tidak begitu sehingga kawasan di sekitar mata tidak menguncup dan mata tidak menyipit.

Di samping itu, mata orang yang tersenyum palsu cenderung terus bergerak atau berkelip. Ungkapan ini ditunjukkan ketika seseorang berbohong.

3. Senyuman paksa

Berurusan dengan orang yang menjengkelkan, tentu saja, membuat anda merasa tidak selesa. Terutama jika dia mula menyebut perkara yang anda tidak suka. Kaedah yang selamat untuk menunjukkan anda masih menghargai perbualan adalah dengan membalas senyuman.

Senyum yang anda tunjukkan bukanlah senyuman yang bersemangat ketika memberi komen, tetapi senyum paksa kerana anda tidak mahu meneruskan perbualan.

Walaupun kelihatan seperti senyuman, hanya satu sudut bibir yang menarik sementara pergerakan badan kelihatan sangat tidak wajar, seperti mahu meninggalkan tempat itu secepat mungkin.

4. Senyuman sedih

Kesedihan tidak hanya ditunjukkan dengan menangis, tetapi juga dengan tersenyum. Namun, ekspresi senyuman yang ditunjukkan pastinya berbeza, bukan senyum lebar ketika seseorang merasa bahagia.

Dilaporkan dari BBC, ahli psikologi menggambarkan senyuman sedih yang ditandai dengan senyuman nipis walaupun sangat tipis dan mata memancarkan kesedihan yang mendalam.

Kajian yang dilakukan oleh Carney Landies menunjukkan bahawa senyuman ini sering ditunjukkan oleh orang yang mengalami kemurungan.

5. Senyuman memerah

Jatuh di tempat awam atau salah orang pasti akan memalukan anda. Selain ingin segera keluar dari keadaan, kadang-kadang tanpa menyedarinya anda juga menunjukkan senyuman.

Ya, ini adalah senyuman yang tersipu malu. Senyuman ini biasanya disertai dengan wajah yang memerah sambil memusingkan wajah ke kiri bawah atau sambil menutup wajah dengan tangan. Senyuman ini juga ditunjukkan ketika anda mendapat pujian dari orang lain.

6. Senyuman menggoda

Senyuman menggoda atau disebut juga senyuman menggoda ditunjukkan oleh seseorang untuk menggoda, menggoda, atau menarik perhatian seseorang.

Senyuman ini digambarkan dengan senyuman samar disertai dengan sentuhan mata. Bukan hanya dilakukan oleh pasangan, senyuman ini juga ditunjukkan kepada orang yang bekerja untuk menawarkan produk.

7. Senyuman tersengih

Senyum ini adalah campuran pelbagai emosi, iaitu kesenangan dan rasa tidak suka. Senyum ini yang menunjukkan kepuasan tidak membawa kepada perkara positif.

Apabila anda melihat seseorang yang anda tidak suka menghadapi masalah atau masalah, kadang-kadang senyuman ini dapat tersebar di wajah anda. Senyuman yang menyeringai digambarkan sebagai senyuman kaku dengan satu hujung bibir terangkat ke atas diikuti oleh perpindahan bola mata. Ungkapan ini juga dikenali sebagai senyuman jahat atau senyuman yang menjijikkan.

Jadi, senyuman mana yang paling anda tunjukkan?

Recent Posts