Jenis Buah Yang Paling Sihat Mengikut Keperluannya

Buah-buahan terkenal kerana selain menjadi sumber serat, vitamin, dan mineral, mereka juga mempunyai rasa yang enak dan manis. Anda perlu makan pelbagai buah yang sihat setiap hari, sehingga semakin banyak nutrien yang anda dapat.

Senarai buah-buahan yang sihat mengikut keperluan badan

Sebabnya, setiap buah mempunyai khasiat dan kesihatan yang berbeza. Berikut adalah senarai buah-buahan yang mesti anda selalu konsumsi, kerana ia adalah antara buah yang paling sihat. Ada apa-apa?

1. Epal adalah buah yang sihat untuk menurunkan berat badan

Epal biasanya diandalkan ketika orang menjalani diet yang ketat. Epal mengandungi banyak serat, sehingga dapat membuat anda kenyang dalam jangka masa yang lama.

Selain itu, epal juga rendah kalori sehingga anda tidak perlu bimbang pengambilan kalori meningkat. Makan epal juga baik untuk otak dan jantung anda.

Beberapa kajian mengatakan bahawa epal dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan mengawal kadar kolesterol tetap normal. Epal juga mengandungi flavonoid yang dapat mencegah demensia yang sering menyerang orang tua.

2. Buah nanas berkesan untuk mencegah keradangan

Rasa manis dan masam menjadikan nanas sesuai untuk pencuci mulut selepas makan. Atau ia juga boleh dijadikan makanan ringan yang sihat pada siang hari.

Rasanya tidak hanya enak, buah ini ternyata mengandungi bahan anti-radang yang tinggi dan dapat membuat anda lebih kebal terhadap penyakit berjangkit. Selain itu, nanas juga mempunyai enzim yang dapat mencegah anda dari risiko penyakit jantung.

3. Buah mangga, kuning menjadikannya sihat yang dapat meningkatkan sistem imun

Buah yang ada pada musim ternyata kaya akan beta-karoten. Di dalam badan, zat ini akan berubah menjadi vitamin A yang mempunyai manfaat untuk kesihatan tulang dan sistem imun.

Bukan hanya itu, kandungan vitamin C yang tinggi dalam mangga juga menjadikan biji mangga sebagai buah yang dapat meningkatkan imuniti.

4. Tahap platelet menurun? Cuba makan buah jambu

Buah jambu biji terkenal sebagai makanan wajib ketika demam denggi menyerang. Ini kerana katanya buah ini dapat membantu meningkatkan kadar platelet. Beberapa kajian membuktikan ini.

Memang, jambu biji mempunyai zat yang dapat merangsang pengeluaran platelet, jadi bagus untuk anda yang mengalami demam denggi. Selain itu, kandungan vitamin C jambu biji sangat tinggi, iaitu sekitar 90 mg per 100 gram buah.

5. Delima kaya dengan antioksidan

Bukan hanya teh hijau yang tinggi antioksidan, delima juga kaya dengan antioksidan. Jumlah antioksidan yang dimiliki oleh buah merah ini lebih tinggi daripada teh hijau yang dapat membuat anda awet muda.

Ya, antioksidan yang kuat mencegah terjadinya radikal bebas di dalam badan yang menjadi penyebab kerosakan sel, termasuk sel kulit.

6. Lapar pada waktu siang? Makan pisang adalah penyelesaiannya

Anda boleh bergantung pada pisang yang sihat sebagai sumber karbohidrat tanpa rasa takut akan lemak. Ya, buah kuning ini mempunyai kandungan karbohidrat dan serat yang tinggi, sehingga dapat membuat anda kenyang lebih lama.

Selain itu, pisang juga mempunyai mineral kalium yang baik untuk kesihatan jantung anda. Jadi, jika anda merasa lapar pada waktu siang dan mahu makanan ringan , anda boleh makan pisang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found