Berhati-hatilah, Ibu-ibu Mudah Terhadap Gingivitis dan Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Gingivitis dan sakit gigi semasa kehamilan boleh dianggap remeh. Walaupun penyakit yang dialami semasa hamil sebenarnya boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin. Lalu, apa yang menyebabkan sakit gigi semasa mengandung dan bagaimana mengatasinya?

Apakah penyebab sakit gigi semasa mengandung?

Berdasarkan data dari Persatuan Dokter Gigi Indonesia (PDGI), radang gusi atau radang gusi adalah salah satu penyakit biasa yang menyerang wanita hamil.

Penyakit ini kebanyakannya berlaku pada bulan kedua kehamilan dan memuncak sekitar bulan kelapan. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh faktor berikut.

1. Peningkatan tahap hormon progesteron

Semasa mengandung, tahap hormon progesteron dalam badan meningkat hingga 10 kali ganda dari biasa. Melancarkan Klinik My Cleveland, ini dapat mencetuskan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan plak, gingivitis dan sakit gigi semasa kehamilan.

Gingivitis atau radang gusi adalah jangkitan mulut yang disebabkan oleh bakteria. Keadaan ini boleh membuatkan gusi ibu membengkak dan berdarah dengan mudah.

2. Perbezaan pH air liur semasa kehamilan

Selain peningkatan hormon estrogen, ibu hamil juga mempunyai pH air liur yang lebih berasid daripada biasa. Suasana berasid ini adalah tempat kegemaran bakteria penyakit.

Oleh itu, jika anda tidak membersihkan gigi dan mulut dengan betul, ia akan menjadi tempat pembiakan bakteria penyakit. Kesannya, anda berisiko mengalami sakit gigi semasa hamil.

3. Perubahan sistem imun

Semasa mengandung, badan ibu secara automatik melemahkan pertahanannya. Tujuannya agar janin dalam badan ibu tidak dianggap sebagai benda asing sehingga dia dapat hidup dengan baik.

Tetapi di sisi lain, penurunan sistem imun ini menjadikan anda lebih mudah terkena penyakit berjangkit, termasuk sakit gigi semasa hamil.

Kesan buruk yang berisiko sekiranya anda mengalami sakit gigi semasa hamil

Walaupun kelihatan remeh, gingivitis dan sakit gigi semasa hamil sebenarnya boleh menyebabkan sejumlah kesan buruk bagi janin, seperti keguguran, kelahiran pramatang, dan berat lahir rendah.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Obstetrik dan Ginekologi membongkar kes gingivitis yang membahayakan janin. Kajian mendapati kes seorang wanita berusia 35 tahun yang melahirkan bayi yang tidak bernyawa pada usia kehamilan 39 minggu.

Sebabnya, bakteria pada gigi dapat memasuki aliran darah dan menyebar ke bahagian badan lain, termasuk paru-paru dan rahim. Keadaan ini dianggap penyebab utama kematian bayi.

Bagaimana cara mencegah dan merawat sakit gigi pada wanita hamil?

Untuk mengelakkan pelbagai risiko berbahaya kepada anda dan janin anda kerana penyakit gigi dan mulut, sentiasa menjaga kesihatan gigi dan mulut anda dengan melakukan petua berikut.

  • Gosok gigi dua kali sehari dengan berus gigi yang lembut dan ubat gigi yang mengandungi fluorida .
  • Bersihkan gigi dengan benang gigi untuk membuang serpihan makanan di antara gigi.
  • Gunakan ubat kumur tanpa alkohol.
  • Kunyah permen karet yang mengandungi xylitol 2 hingga 3 kali sehari untuk mengurangkan plak pada gigi.
  • Menyikat lidah untuk membersihkan bakteria dan serpihan makanan yang terperangkap di lidah.
  • Kunjungi doktor gigi secara berkala untuk pemeriksaan gigi dan jika perlu, lakukan pembersihan tartar.
  • Berkumur dengan baking soda untuk membersihkan gigi asid yang naik dari perut ke mulut ketika muntah ( sakit pagi ).
  • Mengehadkan pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi gula.

Dapatkan nasihat doktor untuk menghilangkan rasa sakit sekiranya sakit gigi semasa mengandung

Kesakitan pada sakit gigi boleh menjadi sangat menjengkelkan dan tidak dapat ditanggung. Walau bagaimanapun, jika ini berlaku semasa kehamilan, anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan untuk melegakannya.

Sebabnya adalah bahawa beberapa jenis ubat penahan sakit yang tergolong dalam kelas ubat anti-radang bukan steroid tidak digalakkan untuk wanita hamil. Ini kerana ubat ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan keguguran.

Oleh itu, berjumpa doktor untuk mendapatkan preskripsi ubat penahan sakit yang selamat untuk ibu dan janin.

Recent Posts