Thrombocytopenia: Gejala, Punca dan Rawatan |

Definisi

Apa itu trombositopenia?

Thrombocytopenia adalah keadaan gangguan platelet yang berlaku kerana tahap platelet yang rendah - juga dikenal sebagai platelet - di dalam badan anda.

Platelet adalah sel darah yang dihasilkan dalam sel besar yang terletak di saraf tunjang (megakaryocytes). Platelet berperanan dalam proses pembekuan darah sehingga tubuh mengelakkan pendarahan berlebihan.

Tahap platelet normal dalam darah adalah 150,000-450,000 keping setiap mikroliter darah (mcL). Sekiranya tahap platelet anda rendah, ia boleh menyebabkan beberapa tanda atau gejala ringan.

Sekiranya jumlah platelet turun cukup rendah (di bawah 10,000 atau 20,000 mcL), ia boleh membawa maut, seperti risiko pendarahan dalaman atau luaran.

Sementara itu, jenis gangguan platelet lain, trombositosis, berlaku apabila jumlah platelet dalam badan terlalu tinggi sehingga melebihi 450,000 mcL.

Bagi sesetengah orang, tahap platelet yang rendah mungkin mengalami gejala seperti pendarahan berat dan boleh membawa maut. Walau bagaimanapun, orang lain mungkin tidak mengalami sebarang gejala.

Biasanya, penurunan jumlah platelet adalah akibat keadaan perubatan tertentu, seperti leukemia, demam berdarah, atau mengambil ubat tertentu.

Seberapa biasa keadaan ini?

Thrombocytopenia adalah keadaan yang agak biasa dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, kanak-kanak dan orang dewasa.

Secara amnya, keadaan ini adalah gangguan yang diturunkan oleh ahli keluarga. Selain itu, trombositopenia adalah keadaan yang cenderung terjadi pada orang dengan keadaan kesihatan tertentu, seperti barah, anemia, dan penyakit autoimun.

Untuk mengetahui sama ada anda berisiko mengalami penurunan platelet, anda harus membincangkannya dengan doktor anda.

Recent Posts