Darah haid wanita bukan darah kotor, ini adalah penjelasan perubatan

Dalam budaya Indonesia, darah haid yang dikeluarkan oleh wanita setiap bulan sering dikaitkan dengan darah kotor. Namun, pernahkah anda terfikir apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan darah kotor? Bagaimana bezanya dengan darah yang keluar ketika tangan anda tergores oleh benda tajam, misalnya? Adakah benar bahawa darah haid adalah darah kotor?

Lihat jawapan penuh untuk darah haid di bawah, menurut kacamata perubatan.

Adakah darah haid kotor darah?

Menstruasi atau haid, juga sering disebut haid, adalah kitaran bulanan yang normal di mana wanita mengalami pendarahan dari faraj.

Darah yang keluar dari faraj sering disebut sebagai darah kotor. Namun, andaian itu tidak betul dari sudut kesihatan dan sains.

Darah haid bukanlah darah kotor seperti yang dipercayai ramai. Darah haid sebenarnya tidak berbeza dengan darah dari luka atau mimisan. Walau bagaimanapun, darah haid mengandungi sisa tisu dari dinding rahim yang menumpahkan setelah ovulasi.

Menstruasi berlaku apabila lapisan dinding rahim dalaman yang mengandungi banyak saluran darah menumpahkan dan keluar melalui faraj.

Setiap bulan badan bersiap untuk hamil dengan melepaskan telur. Pembebasan telur dari ovari ini dikenali sebagai ovulasi. Sekiranya telur yang dilepaskan tidak disenyawakan oleh sel sperma, telur akan larut dan keluar bersama dengan darah dari dinding rahim.

Pada masa itu, tahap hormon estrogen dan progesteron mula menurun. Tahap estrogen dan progesteron yang sangat rendah memberitahu tubuh untuk memulakan haid.

Apabila anda mempunyai haid, badan anda membuang penumpukan bulanan dari dinding rahim anda. Darah dan tisu haid mengalir dari rahim melalui bukaan kecil di serviks dan keluar dari badan melalui faraj.

Menurut Pakar Pemakanan Klinikal di Jabatan Pemakanan, FKUI-RSCM, Dr. dr. Inge Permadhi, MS, Sp.GK mengatakan bahawa dalam kitaran haid, wanita akan kehilangan bekalan darah bersih yang mengandung hemoglobin. Oleh itu, semasa haid badan boleh menjadi lemah kerana kekurangan zat besi.

Sebenarnya apa yang dimaksudkan dengan darah kotor?

Secara perubatan, darah kotor adalah darah yang kekurangan oksigen (darah terdeoksigenasiatau tahap karbon dioksida terlalu tinggi. Sebaliknya, darah kaya oksigen disebut darah bersih.darah beroksigen).

Darah mengalir dari jantung ke paru-paru untuk menghasilkan oksigen, kemudian kembali ke jantung dan seluruh badan.

Darah yang kekurangan oksigen, alias darah kotor, dipompa oleh ventrikel kanan jantung, kemudian diangkut ke paru-paru melalui arteri pulmonari. Kemudian paru-paru akan mengikat oksigen, sehingga darah yang mengalir ke jantung dan seluruh badan adalah darah kaya oksigen.

Sekiranya tahap oksigen dalam darah rendah, paru-paru kekurangan oksigen untuk mengalir ke jantung dan seluruh badan. Keadaan ini dikenali sebagai hipokemia.

Hipoksemia boleh mengganggu fungsi tubuh yang normal, termasuk fungsi otak, hati, jantung, dan organ lain.

Apabila tahap oksigen darah anda mulai rendah, anda mungkin mengalami gejala seperti:

  • Sesak nafas sebagai tindak balas paru-paru untuk meningkatkan tahap oksigen dalam darah
  • Denyutan jantung yang cepat sebagai tindak balas jantung untuk membantu mengedarkan oksigen dalam darah ke seluruh badan
  • Sakit dada, kerana jantung tidak mendapat cukup oksigen
  • Sakit kepala
  • badan lemas
  • pusing
  • Gementar

Oleh itu, jika anda mempunyai darah kotor di dalam badan anda, anda mesti merasakan simptom yang disebutkan di atas, baik pada lelaki dan wanita. Sementara darah haid bukanlah kekurangan oksigen atau berlebihan karbon dioksida, tetapi darah normal di dalam badan. Sebab itulah darah haid sebenarnya bukan darah kotor.

Recent Posts