Dos dan Cara Menggunakan Cetirizine untuk Mengubati Gatal •

Cetirizine adalah ubat antihistamin yang berfungsi untuk melegakan reaksi alergi, seperti hidung berair, mata merah dan berair, serta kulit gatal dengan gatal-gatal. Cetirizine untuk gatal dan alergi biasanya diresepkan oleh doktor dalam bentuk tablet 10 mg atau sediaan cair (sirap atau titisan) dalam paket 10 mg / ml, yang ditelan melalui mulut. Cetirizine juga tersedia dalam versi generik tanpa preskripsi.

Ikuti nasihat doktor anda mengenai dos dan cara menggunakan cetirizine untuk gatal alergi. Dos yang diberikan oleh doktor dipertimbangkan berdasarkan keadaan fizikal, seriusnya reaksi alergi, dan pelbagai pertimbangan perubatan lain. Baca panduan umum ini sebelum mengambil cetirizine untuk mengatasi masalah anda.

Dos dan cara menggunakan cetirizine untuk gatal-gatal

Garis panduan di bawah ini berlaku untuk semua kes, kecuali jika doktor anda memberi anda arahan yang berbeza mengenai cara menggunakan cetirizine untuk gatal dan reaksi alergi anda.

Cara menggunakan tablet cetirizine 10 mg

Dos cetirizine untuk gatal-gatal untuk orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun biasanya 10 mg diambil keseluruhan, satu tablet, sekali sehari. Sementara itu, dos cetirizine untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun adalah satu tablet cetirizine 10 mg yang dibahagikan kepada dua untuk diminum dua kali sehari.

Tablet Cetirizine 10 mg boleh didapati dalam dua versi. Ikuti arahan di bawah ini supaya keberkesanan ubat ini berkesan sepenuhnya.

  • Cetirizine untuk gatal-gatal dalam bentuk tablet kunyah: Kunyah pil sehingga benar-benar hancur di mulut dan telan. Selepas itu, minum segelas air untuk membilas sisa tablet di dalam mulut.
  • Cetirizine untuk gatal-gatal dalam bentuk pil larut cepat: biarkan pil larut di lidah dan telan. Minum segelas air untuk melarutkan baki ubat di lidah.

Cara menggunakan sirap cetirizine 10 mg / ml

Sirap Cetirizine biasanya dibungkus dalam botol yang mengandungi larutan putih telus yang jelas dengan rasa dan bau seperti pisang. Certirizine untuk gatal dan alergi dalam bentuk sirap mempunyai pelbagai kekuatan dos: 1 mg / ml dan 5 mg / ml larutan. Pastikan anda memeriksa kekuatan dos cetirizine anda sebelum mengambil dos anda.

Berikut adalah dos sirap cetirizine:

  • Kanak-kanak berumur 2-6 tahun: 5 ml. Boleh diberikan sebagai dos tunggal sekali sehari atau sebagai dos terbahagi yang diberikan dua kali sehari (5 mL pada waktu pagi dan 5 mL pada waktu petang). Jangan berikan lebih daripada 5 ml dalam 24 jam.
  • Kanak-kanak berumur 6-12 tahun: 10 ml. Boleh diberikan sebagai dos tunggal sekali sehari atau sebagai dos terbahagi yang diberikan dua kali sehari (2.5 mL pada waktu pagi dan 2,5 mL pada waktu petang). Jangan berikan lebih daripada 5 ml dalam 24 jam.
  • Remaja> 12 tahun dan dewasa: 10 ml sekali sehari

Jangan mengukur ubat menggunakan sudu biasa. Ukur sirap hanya dengan sudu / cawan pengukur khas yang disertakan dalam bungkusan ubat. Sekiranya anda tidak mempunyai alat khas untuk mengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda.

Cara menggunakan cetirizine drop 10 mg / ml

Sirup Cetirizine biasanya dibungkus dalam botol yang berisi larutan putih telus yang jelas dengan rasa dan bau seperti pisang, yang juga disertakan dengan pipet kecil untuk mengukur penurunan dos. Certirizine untuk gatal dan alergi dalam bentuk titisan biasanya mengandungi 10mg / ml larutan cetirizine.

Sila ikuti arahan dos di bawah supaya keberkesanan cetirizine untuk gatal-gatal berkesan sepenuhnya.

  • Kanak-kanak 2-6 tahun: 5 tetes (setengah sudu besar) dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam
  • Kanak-kanak 6-12 tahun: 10 tetes (1 sudu besar) dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam
  • Remaja> 12 tahun dan dewasa: 20 tetes (2 sudu besar) sekali sehari.

Titisan cetirizine mesti dilarutkan dengan air. Titiskan cetirizine mengikut dos yang disyorkan dalam satu sudu air. Untuk mengelakkan kontraindikasi, elakkan mencampurkan titisan cetirizine dengan susu, teh, kopi, dan minuman beralkohol. Anda juga boleh melarutkannya dalam makanan, tetapi kesan ubat akan muncul sedikit lewat (kira-kira satu jam selepas mengambil ubat).

Peraturan untuk menggunakan cetirizine untuk gatal

Sebelum mengambil cetirizine, baca dengan teliti maklumat yang tertera pada label brosur atau pembungkusan ubat. Biasanya dalam pakej ubat ada maklumat umum mengenai dos dan cara menggunakan cetirizine. Jangan gunakan ubat dalam jumlah yang lebih besar atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Cetirizine boleh diambil sebelum atau selepas makan. Sekiranya anda mengalami sakit perut setelah minum ubat, lebih baik minum ubat ini selepas makan untuk mengurangkan kegatalan pada perut.

Tablet Cetirizine 10 mg harus dielakkan oleh wanita hamil. Pengambilan ubat yang disengajakan oleh wanita hamil tidak mendatangkan kesan berbahaya kepada janin. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat tersebut masih harus dihentikan. Begitu juga, bayi dan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tidak digalakkan untuk mengambil cetirizine drop. Orang dewasa yang lebih tua mungkin perlu mengambil dos yang lebih rendah daripada dos dewasa biasa.

Apabila diambil dalam dos yang sesuai, ubat ini biasanya tidak menyebabkan rasa mengantuk. Walau bagaimanapun, anda yang memandu kenderaan bermotor atau menggunakan alat berat harus berhati-hati setelah mengambil cetirizine untuk gatal. Hubungi doktor anda jika gejala anda tidak membaik, bertambah buruk, atau jika anda juga demam.

Recent Posts