Mandi sekali sehari, adakah baik untuk kesihatan? •

Mandi dua kali sehari sudah menjadi kebiasaan bagi banyak orang. Dia berkata, tidak bersih jika anda tidak mandi dua kali. Atau, ada yang mengatakan bahawa mandi sekali sehari adalah kotor. Namun, adakah benar mandi dua kali sehari memang lebih sihat dan menjadikan badan lebih bersih?

Adakah mandi dua kali sehari lebih sihat?

Sesungguhnya, kebersihan badan sangat mempengaruhi kesihatan seseorang. Mandi dapat membersihkan kulit dan membuang sel kulit mati sehingga liang menjadi bersih dan sel kulit dapat berfungsi dengan baik.

Mandi juga menghilangkan bakteria jahat yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan masalah kulit yang lain. Bukan hanya itu, inilah faedah kesihatan lain jika anda kerap mandi:

  • meningkatkan sistem imun
  • mengurangkan sakit otot dan sakit
  • mengurangkan bengkak
  • meningkatkan aliran darah
  • meningkatkan kepekatan
  • mengurangkan keletihan
  • mempercepat pernafasan

Namun, mandi kerap tidak menjamin tubuh anda akan lebih sihat. Sebabnya, mandi kerap boleh membuat beberapa jenis bakteria baik hilang dari badan.

Jadi, sebenarnya mandi setiap hari, apalagi mandi dua kali sehari seperti kebanyakan orang, tidak menjamin anda lebih sihat.

Walaupun begitu, tidak ada tanda aras untuk seberapa kerap anda harus mandi dalam sehari. Ada kemungkinan orang yang mandi sekali sehari masih lebih sihat dan bersih daripada mandi dua kali sehari, dan sebaliknya.

Yang jelas, mandi sekali sehari, dua kali, atau bahkan tidak mandi sama sekali bergantung pada setiap orang, kerana keperluan untuk kebersihan setiap orang adalah berbeza.

Setiap orang mempunyai standard masing-masing

Sebilangan besar orang percaya bahawa mandi ideal adalah dua kali sehari.

Sebenarnya, tidak mandi sama sekali dalam satu hari tidak semestinya membuat anda kotor dan badan anda menjadi sakit. Ini kembali kepada keperluan dan keadaan setiap orang, misalnya aktiviti harian mereka atau cuaca dalam darah mereka pada masa itu.

Keperluan mandi mengikut kumpulan umur

1. Kanak-kanak kecil

Menurut American Academy of Pediatrics, bayi tidak perlu mandi setiap hari. Bayi harus mempunyai jadual mandi biasa ketika mereka mula merangkak dan mula makan.

Sebelum memasuki tahap itu, bayi tidak perlu mandi sekali atau dua kali sehari.

2. Kanak-kanak

Selagi kanak-kanak tidak bergerak secara aktif, misalnya berlari untuk berpeluh atau bermain di tempat-tempat kotor di luar rumah, kanak-kanak berumur 6-11 tahun tidak perlu mandi sekali atau dua kali sehari. Mereka mungkin mandi beberapa hari sekali.

Namun, ketika mereka sudah mulai mencapai akil baligh, keperluan mandi mereka mulai bervariasi dan lebih baik ketika ini anak-anak mulai, sekurang-kurangnya, mandi sekali sehari.

3. Remaja

Remaja cenderung aktif secara fizikal, secara automatik menghasilkan lebih banyak peluh. Terutama remaja lelaki yang suka bersenam dengan rakan mereka di sekolah. Oleh itu, mandi sekurang-kurangnya sekali sehari selepas aktiviti pasti diperlukan untuk menjaga kebersihan.

4. Dewasa

Ketika mereka dewasa, terutama pada usia produktif, umumnya orang akan mempunyai pekerjaan. Kerja dan aktiviti yang anda lakukan menentukan berapa kerap anda perlu mandi.

Kerja lapangan atau kerja berat yang memerlukan badan anda bergerak aktif tentunya memerlukan anda mandi lebih kerap daripada jika anda bekerja di bilik berhawa dingin sepanjang hari.

5. Warga emas

Orang tua tidak perlu mandi sekali atau dua kali sehari, kerana pada umumnya orang tua tidak banyak bergerak untuk mengeluarkan banyak peluh. Warga emas dibenarkan mandi sekali atau dua kali seminggu dan untuk memastikan badan mereka segar setiap hari, mereka boleh menggunakan kain lap yang direndam dalam air suam terlebih dahulu.

Apa yang berlaku sekiranya jadual mandi tidak sesuai dengan keperluan anda

Walaupun tidak ada waktu yang ideal untuk mandi, jika anda mandi yang tidak sesuai dengan keperluan anda, akan ada beberapa kesan yang akan mempengaruhi keadaan kesihatan anda.

Mandi terlalu kerap

Jangan salah faham, kebiasaan mandi sering kali lebih dari dua kali sehari walaupun anda tidak berpeluh sama sekali dan hanya duduk di rumah sebenarnya membuat masalah kulit.

Biasanya, pancuran yang kerap menjadikan kulit anda kering. Keadaan ini boleh menyebabkan penyakit kulit seperti eksim. Kulit anda mungkin terasa gatal, merah, dan retak.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan kulit seperti psoriasis, mandi dua kali sehari boleh menyebabkan penyakit anda berulang. Mandi terlalu kerap juga boleh merosakkan lapisan kulit yang disebut asam mantel. Lebih-lebih lagi, jika anda mandi menggunakan sabun alkali, maka pH kulit anda akan berubah.

Kehilangan lapisan ini dan perubahan pH kulit akan menjadikan kulit mudah dijangkiti. Oleh itu, jadual mandi anda juga mesti disesuaikan dengan keadaan kulit anda. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor anda.

Jarang mandi

Sekiranya anda mandi terlalu kerap, badan anda akan mengeluarkan bau badan yang tidak menyenangkan. Ini berasal dari campuran peluh dan bakteria yang melekat pada badan terlalu lama.

Penampilan peluh dipicu oleh pergerakan tubuh yang aktif, hormon, dan tekanan. Peluh itu sendiri tidak berbau, tetapi pengeluaran peluh terlalu banyak dan dicampurkan dengan bakteria, maka bau busuk akan muncul.

Biasanya, ini berlaku di kawasan lipatan badan seperti ketiak dan pangkal paha. Sudah tentu ini menjadikan orang di sekitar anda kurang selesa.

Selain itu, mandi yang jarang dilakukan boleh menyebabkan ketidakseimbangan bakteria baik dan bakteria buruk di dalam badan anda. Terlalu banyak bakteria buruk pada kulit berbanding dengan jumlah bakteria baik pada tubuh dapat meningkatkan risiko jangkitan. Masalah kesihatan kulit yang lain juga boleh timbul jika anda jarang mandi.

Recent Posts