5 Faedah Kesihatan Bagi Pemilik Pantat Besar •

Bagi wanita, mempunyai pantat besar boleh dianggap sebagai berkat. Tetapi di sebalik faedah estetik, pantat besar juga mempunyai sejumlah manfaat kesihatan.

Sekiranya anda seorang wanita dengan berat badan yang sihat dan cenderung lebih besar, selamat! Inilah beberapa kelebihan yang anda ada.

Elakkan risiko kecederaan saraf tunjang semasa kehamilan

Seperti yang dilaporkan WebMD , kajian dari University of Texas mendedahkan bahawa lelaki lebih tertarik pada wanita yang mempunyai pantat yang lebih menonjol. Lelaki umumnya menyukai wanita yang tulang belakangnya melengkung sekitar 45 darjah di bahagian atas punggungnya.

Penyelidikan yang diketuai oleh David Lewis, yang kini merupakan ahli psikologi dari Universiti Bilkent di Turki, menunjukkan bahawa tahap kelengkungan wanita membolehkan wanita menggeser pusat berat badan mereka ke pinggul ketika hamil.

"Wanita yang mempunyai punggung besar dengan kelengkungan tulang belakang sekitar 45.5 darjah, ketika membawa bayi di perutnya, dia tidak akan menghadapi risiko kecederaan saraf tunjang jika dibandingkan dengan wanita yang tulang belakangnya normal," kata Lewis.

Menurunkan risiko penyakit jantung dan diabetes

Kajian yang dilakukan oleh sebilangan penyelidik dari University of Oxford, England seperti dipetik dari Tanya Lelaki , mendedahkan bahawa wanita dengan punggung yang lebih besar biasanya lebih kebal dari penyakit kronik.

Dr. Michael Jensen, pengarah penyelidikan endokrin di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota, mengatakan bahawa jika anda mempunyai lemak badan yang berlebihan, lebih baik jika kelebihan lemak disimpan di bahagian bawah badan daripada di bahagian atas perut.

"Jika anda melihat orang-orang yang berbentuk pir, mereka cenderung lebih sihat daripada orang-orang dengan lemak tubuh bagian atas. Bukan hanya mengurangi risiko serangan jantung atau diabetes, lokasi simpanan lemak ini juga lebih baik melindungi organ kita, ”kata Jensen.

Lemak pantat adalah lemak yang baik

Doktor dan jurucakap American College of Sports Medicine, Pamela M. Peeke, MD, mengatakan bahawa lemak di pantat adalah lemak yang baik. Tidak seperti lemak putih yang ada di usus dan di sekitar organ dan boleh menyebabkan keradangan, tekanan darah tinggi, dan penyakit, pantat besar mempunyai banyak lemak kuning, yang baik lemak.

Tahap kolesterol selamat

Anda yang mempunyai pantat besar sangat beruntung, kerana para penyelidik mendapati bahawa pantat besar dikaitkan dengan tahap kolesterol yang selamat, yang bermaksud mereka mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap penyakit kronik. Wanita dengan punggung yang lebih besar dan pinggang yang lebih kecil mempunyai kadar kolesterol HDL yang lebih tinggi (kolesterol baik yang membantu pembersihan arteri anda) dan menurunkan kolesterol LDL (kolesterol jahat yang dapat menyumbat arteri anda).

Punggung besar membentuk postur yang lebih sihat

Dr. Peeke menjelaskan bahawa pelvis yang tegang adalah hasil dari duduk terlalu lama dan boleh menyukarkan berdiri tegak. Walau bagaimanapun, punggung yang kuat dapat membantu memanjangkan fleksor pinggul dan menjaga postur badan anda dalam keadaan sejajar, serta membantu menghilangkan rasa sakit dari posisi duduk dan berdiri yang tidak betul.

BACA JUGA:

  • 4 fakta yang perlu anda ketahui mengenai lemak perut
  • Epal atau pir? Inilah cara untuk menentukan jenis badan anda
  • 13 cara mengatasi selulit

Recent Posts