Kelebihan Petroleum Jelly Vaseline untuk Kulit Kering •

Anda yang bergelar wanita, pasti pernah mendengar tentang petroleum jelly yang mempunyai banyak faedah. Petroleum jelly sendiri di Indonesia lebih dikenali sebagai jenama Vaseline. Bagi anda yang mempunyai kulit kering, ini tentu saja bukan sahaja menimbulkan rasa tidak selesa, tetapi juga mengganggu penampilan. Penggunaan jeli petroleum yang dapat melembapkan dan menjaga kesihatan kulit boleh menjadi penyelesaiannya. Kami mengetahui faedah kesihatan petroleum jelly petroleum melalui artikel ini.

Jeli petroleum diperbuat daripada apa?

Petroleum jelly atau petrolatum adalah campuran hidrokarbon separa pepejal. Petrolatum itu sendiri terbahagi kepada semula jadi, buatan, turunan dan sintetik. Petrolatum semula jadi diperoleh dari penyulingan minyak tanah atau petroleum untuk menghilangkan bau dan berubah warna. Proses pemurnian ini dilakukan dengan menghilangkan warna kuning minyak tanah sehingga berubah menjadi putih.

Kelebihan petroleum jelly untuk merawat kulit kering dengan lebih berkesan dapat diperoleh jika digunakan secara berkala, terutama sebelum atau sesudah mencuci pakaian. Pancuran mandian air panas dan sabun cuci cenderung menghilangkan kulit minyak pelembap semula jadi. Oleh itu, anda memerlukan kelebihan petroleum jelly vaseline. Ikuti arahan untuk menggunakan petroleum jelly untuk mengembalikan kehalusan, kelembutan dan kelembapan kulit anda.

Kelebihan petroleum jelly Vaseline untuk melembapkan kulit kering

Secara umum, petrolatum mempunyai bentuk parafin berwarna putih jernih dan berminyak. Petrolatum putih digunakan untuk melembapkan kulit. Menggunakan pelembap kulit dapat membantu merawat keadaan kulit kering, terutama yang menghidap eksim atau dermatitis. Sebilangan besar keadaan kulit kering boleh disebabkan oleh faktor persekitaran, seperti:

  • Tinggal di kawasan dengan kelembapan rendah
  • Berada dalam cuaca yang sangat panas atau sejuk
  • Kesan rendaman panjang di dalam air panas.

Kelebihan petroleum jelly untuk merawat dan mengekalkan kulit yang sihat, antara lain:

  • Berfungsi melembapkan kulit dengan membentuk lapisan minyak yang menghalang proses penyejatan air di permukaan kulit sebagai faktor utama menyebabkan kulit kering.
  • Salap untuk mengurangkan geseran kulit yang boleh membuat lepuh kulit. Umumnya sering dijumpai pada pesakit yang berlebihan berat badan.
  • Untuk merawat dan mengurangkan keparahan penyakit kulit, seperti eksim atau eksim atopik, yang merupakan masalah kulit yang ditandai dengan kulit gatal, bersisik, gatal, dan kemerahan.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan petroleum jelly

Petroleum jeli dianggap selamat ketika digunakan secara luaran, tetapi berhati-hati harus digunakan ketika menggunakannya di sekitar hidung kerana dapat menyebabkan penyedutan gel atau beberapa bahan lipid ke dalam sistem pernafasan.

Sekiranya dibiarkan lama, keadaan ini boleh membahayakan kerana berisiko menyebabkan masalah paru-paru yang serius, iaitu pneumonia lipid atau penyakit yang disebabkan oleh simpanan lemak di alveoli yang boleh menyebabkan sakit dada, batuk, dan sesak nafas.

Sekiranya anda sudah mengetahui kelebihan petroleum jelly, kini terserah kepada anda untuk menggunakannya. Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif atau alergi, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Hentikan penggunaan jika kulit anda terasa tidak selesa. Dan jangan gunakannya secara berlebihan.

Recent Posts