Berjemur di Pagi: Apa yang perlu diberi perhatian?

Berjemur di pagi hari kini menjadi aktiviti yang disukai oleh semua lapisan masyarakat. Tidak tanpa sebab, semua orang mahu melakukan yang terbaik untuk mencegah penularan Covid-19 yang kini bersifat endemik. Pelbagai kisah tentang berjemur tersebar di media sosial, mulai dari masa yang paling berkesan untuk melakukannya hingga faedah di sebalik aktiviti sederhana ini.

Sayangnya, tidak semua maklumat mengenai berjemur yang beredar di media sosial 100% tepat. Terdapat beberapa perkara salah yang telah tersebar dan dipercayai oleh banyak orang. Sebenarnya, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara sekiranya anda ingin memanfaatkan berjemur pada waktu pagi. Sekiranya anda mengambil langkah yang salah, anda sebenarnya akan mengalami perkara yang tidak diingini.

Jadi, apakah perkara-perkara yang perlu anda perhatikan sebelum berjemur di pagi hari? Maklumat salah apa yang perlu diperbaiki dan penting untuk anda ketahui?

Apakah faedah berjemur pada waktu pagi?

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai berjemur, anda perlu mengetahui apakah fungsi atau kegunaan aktiviti sederhana ini. Berjemur pada waktu pagi adalah disyorkan untuk kesihatan anda. Fungsinya adalah untuk menyerap manfaat UVB untuk mengubah pro-vitamin D menjadi vitamin D dalam badan.

Manfaat berjemur di pagi hari tidak akan berkesan jika anda melakukannya tanpa memperhatikan perkara penting lain. Berjemur mesti disertakan dengan pengambilan nutrien yang seimbang. Ini kerana fungsi berjemur adalah untuk mengaktifkan "bahan mentah" vitamin D dalam tubuh agar berfungsi.

Seperti diketahui, vitamin D mempunyai banyak faedah untuk tubuh anda. Nutrien penting untuk tulang, sel, darah, dan sistem imun anda. Vitamin D juga membantu tubuh anda menggunakan mineral tertentu, seperti kalsium dan fosforus.

Bilakah waktu yang tepat untuk berjemur pada waktu pagi?

Perlu diingat, cahaya matahari mengandungi beberapa jenis sinaran yang disebut UVA, UVA, UVB, dan UVC. Sinar UVA muncul bersamaan dengan matahari terbit.

Sementara itu, sinar UVB muncul lebih perlahan kerana lebih daripada 95% kandungannya diserap oleh ozon terlebih dahulu. Ini menjadikan sinar UVB hanya tersedia ketika matahari lebih tinggi daripada ketika matahari terbit.

Berapa banyak faedah yang anda dapat dari berjemur pada waktu pagi bergantung pada beberapa faktor, termasuk lokasi geografi.

Untuk Indonesia, yang dekat dengan khatulistiwa, sinar UVB yang muncul pada pukul 8:00 hingga 10:00 pagi atau dari 15:00 hingga 16:00 sudah cukup untuk mengubah provitamin D menjadi vitamin D.

Ini mematahkan maklumat viral yang mengatakan bahawa berjemur pada waktu pagi paling baik dilakukan pada pukul 10.00-13.00. Berita itu tidak tepat kerana ia diambil dari jurnal yang tidak termasuk analisis geografi wilayah.

Sebagai tambahan kepada faktor geografi, pigmen pada kulit juga mempengaruhi berapa lama anda boleh mendapat manfaat dari sinar matahari.

Tempoh yang disyorkan untuk kulit ringan adalah 5-10 minit, sementara bagi anda dengan kulit yang sedikit gelap kira-kira 15 minit.

Bolehkah berjemur dapat mengurangkan risiko dijangkiti Covid-19?

Anda mungkin sering mendengar mengenai hubungan antara berjemur dan wabak Covid-19. Ada yang mengatakan bahawa virus korona SARS-CoV2 yang menyebabkan Covid-19 boleh mati hanya kerana terdedah kepada panas dari cahaya matahari.

Ada juga yang menyatakan bahawa cahaya matahari dapat membantu anda menghindari virus.

Kedua-dua pernyataan itu tidak sepenuhnya benar atau salah. Seperti yang telah disebutkan, berjemur dapat meningkatkan daya tahan dengan mengaktifkan vitamin D. Kekebalan yang tinggi adalah yang dapat melawan dan mencegah Covid-19.

Walau bagaimanapun, wabak Covid-19 dan waktu berjemur sebenarnya tidak berkaitan kerana dos UVB ditentukan oleh garis lintang suatu kawasan.

Tidak ada kajian yang membuktikan bahawa berjemur dapat menyembuhkan pesakit dengan Covid-19. Kenyataan bahawa virus SARS-CoV2 boleh mati akibat terdedah kepada cahaya matahari juga belum terbukti secara saintifik.

Apakah kesan buruk berjemur yang tidak digalakkan?

Berjemur di pagi hari, tanpa memperhatikan waktu dan jangka masa yang tepat boleh membahayakan kesihatan kulit anda. Ini boleh menyebabkan selaran matahari menjadi risiko barah.

Tahap UVA akan lebih tinggi apabila kedudukan matahari meningkat di suatu kawasan. UVA mampu menembusi lapisan kulit yang lebih dalam.

Akibatnya, ini boleh menyebabkan penuaan pramatang, seperti kedutan dan kedutan penuaan solar. Walau bagaimanapun, UVA itu sendiri tidak langsung bersifat karsinogenik, yang bermaksud ia tidak akan merosakkan DNA kulit secara langsung.

Jenis sinar yang boleh merosakkan DNA kulit secara langsung ialah UVB dan UVC. Dua bahan di bawah sinar matahari boleh menyebabkan kesan barah.

Ini mungkin berlaku sekiranya pendedahan kronik dan berlebihan, tanpa perlindungan atau perlindungan.

Perkara apa yang perlu disediakan sebelum berjemur?

Penggunaan pelindung matahari adalah penting untuk mengelakkan kesan buruk dari terkena cahaya matahari ketika berjemur pada waktu pagi.

Walau bagaimanapun, penjagaan kulit seperti itu juga dapat menyekat manfaat UVA dan UVB. Oleh itu, bahagian kulit yang perlu dilumurkan dengan pelindung matahari adalah wajah

Sementara kulit di tangan dan kaki dibiarkan terkena cahaya matahari langsung.

Gunakan pelindung matahari wajah dengan SPF 20 +++, 20 minit sebelum berjemur. Kami mengesyorkan agar anda memilih pakaian dengan warna terang dan memakai topi dan cermin mata untuk mengelakkan paparan sinar matahari langsung pada kulit yang tidak digalakkan.

Recent Posts