7 Buah Yang Boleh Mengisi Perut Anda Lebih Lama |

Buah-buahan adalah sumber vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Anda juga dinasihatkan untuk makan buah setiap hari, sekurang-kurangnya 5 hidangan dalam satu hari. Berita baiknya, terdapat beberapa jenis buah yang penuh dan tentu saja baik untuk anda yang ingin menurunkan berat badan.

Jenis buah yang mengisi

Pada dasarnya, hampir semua jenis buah sesuai untuk diet yang sihat. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan buah yang benar-benar membuat anda kenyang lebih lama.

Senarai buah-buahan ini biasanya digunakan sebagai makanan ringan untuk orang yang menjalani program penurunan berat badan.

Berikut adalah pelbagai jenis buah yang mengenyangkan dan boleh dimasukkan ke dalam diet harian anda.

1. Alpukat

Salah satu jenis buah yang dikatakan memenuhi perut anda adalah alpukat. Dikenali sebagai makanan super, alpukat kaya dengan lemak dan serat yang sihat yang membuat anda berasa lebih kenyang.

Ini kerana sebahagian lemak dan serat di dalamnya membantu melambatkan pembebasan makanan dari perut anda.

Dengan cara itu, badan akan terasa kenyang lebih lama. Ini membolehkan anda makan lebih sedikit kalori secara keseluruhan.

Walaupun begitu, anda perlu berhati-hati kerana alpukat mengandungi kalori yang cukup tinggi. Itulah sebabnya, pastikan tidak memakan terlalu banyak alpukat.

2. Epal

Selain alpukat, buah lain yang mengisi adalah epal. Epal adalah salah satu sumber serat yang paling mudah dijumpai.

Kandungan serat yang tinggi ini menjadikan epal sebenarnya dapat melambatkan pencernaan dan membantu anda merasa kenyang lebih lama.

Lebih-lebih lagi, pengambilan buah kaya serat dengan indeks glisemik rendah, seperti epal, dikaitkan dengan jumlah kenaikan berat badan paling sedikit.

7 Makanan Serat Tinggi Yang Harus Diet Diet Anda

3. Pir

Tidak jauh berbeza dengan epal, pir kaya akan serat yang menjadikan badan terasa kenyang lebih lama.

Pir mengandungi serat larut yang disebut pektin. Serat ini menjaga bakteria usus dan meningkatkan kesihatan usus, sehingga pencernaan anda lancar.

Sementara itu, banyak pakar mencadangkan pengambilan serat yang mencukupi dapat meningkatkan fungsi usus dan membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan di Annals of Internal Medicine . Kajian melaporkan bahawa peningkatan pengambilan serat boleh menyebabkan penurunan berat badan pada orang gemuk.

4. Pisang

Bukan rahsia lagi bahawa makan pisang boleh membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Tidak jauh berbeza dengan buah pengisian lain, kandungan serat dalam pisang menjadikannya sangat baik dalam diet buah.

Serat membantu anda merasa kenyang yang dapat mengurangkan jumlah kalori harian anda. Kerana badan memerlukan masa lebih lama untuk mencerna jenis serat tertentu.

Ini membolehkan tubuh mengatur pengambilan makanan dengan lebih baik sehingga tujuan menurunkan berat badan dapat dicapai.

5. Jingga

Jeruk adalah sumber vitamin C, yang anda dapati di kedai buah terdekat. Selain senang diperoleh, harga yang murah menjadikan buah sitrus ini cukup popular.

Lebih-lebih lagi, jeruk dianggap sebagai buah pengisian kerana kebanyakannya terdiri daripada serat gel.

Kandungan air yang tinggi dalam jeruk juga menyumbang kepada mekanisme pencernaan yang membuat anda kenyang lebih lama.

Cuba makan jeruk dengan sumber protein lain, seperti telur rebus, untuk meningkatkan pengambilan lemak dan mengurangkan rasa lapar.

6. Blackberry

Blackberry tidak syak lagi sedap. Beri hitam ini boleh digunakan sebagai makanan ringan atau pencuci mulut.

Walaupun buahnya manis, secawan blackberry mengandungi kira-kira 8 gram dan 7 gram gula. Ini ternyata berjaya blackberry lebih rendah gula daripada kebanyakan buah lain.

Serat tinggi dan rendah gula ini bukan sahaja membuat anda kenyang lebih lama, tetapi juga menjaga kadar gula dalam darah. Kesannya, anda akan merasa lebih puas setelah makan.

7. Tembikai

Siapa yang tidak gembira dengan kesegaran yang dihasilkan dari tembikai? Sebenarnya, buah yang paling kerap dimakan pada pertengahan musim panas cukup mengenyangkan.

Bagaimana tidak, semangka kaya dengan air, iaitu sekitar 92 peratus. Sementara itu, air dapat membantu menurunkan berat badan dengan membuang toksin.

Sebenarnya, air dalam tembikai membantu menekan selera makan kerana mengunyah dan menelannya membuatkan tubuh terasa seperti mendapat lebih banyak kalori.

Walaupun tidak mempunyai banyak serat, semangka adalah buah rendah kalori, jadi anda mungkin dapat memakannya dalam jumlah besar.

Pengambilan buah adalah baik untuk tubuh. Namun, pastikan anda memenuhi keperluan pemakanan lain melalui panduan pemakanan yang seimbang agar tubuh tetap sihat dan terhindar dari penyakit.

Recent Posts