Ubat Ginjal Bengkak yang Selamat Dimakan •

Pembengkakan ginjal (hidronephrosis) dapat terjadi kerana penyumbatan saluran kencing atau gangguan ginjal tertentu, sehingga air kencing tidak dapat keluar dari tubuh. Pesakit dengan buah pinggang yang bengkak dapat pulih, asalkan mereka dirawat dengan segera. Jadi, apakah pilihan ubat dan rawatan untuk merawat buah pinggang yang bengkak?

Ubat untuk merawat buah pinggang yang bengkak

Akibat komplikasi penyakit lain, buah pinggang yang bengkak dianggap sebagai keadaan kesihatan yang dapat disembuhkan. Sekiranya dirawat dengan segera, rawatan yang tepat dapat mempercepat penyembuhan dan mencegah komplikasi di masa depan.

Pada mulanya, anda mungkin dirujuk kepada pakar urologi untuk beberapa siri ujian, termasuk ujian fungsi buah pinggang. Setelah keputusan makmal keluar, doktor akan mula membincangkan cara merawat buah pinggang yang bengkak.

Rawatan dilakukan untuk memulihkan aliran air kencing dari ginjal dan mengurangkan pembengkakan, dan tekanan yang disebabkan oleh penumpukan air kencing. Secara amnya, rawatan bergantung kepada penyebab hidronephrosis.

Berikut adalah beberapa pilihan ubat yang mungkin disyorkan oleh doktor sebagai cara menangani pembengkakan buah pinggang.

Penghilang rasa sakit (analgesik)

Salah satu gejala ketika seseorang mengalami hidronephrosis adalah sakit ketika membuang air kecil. Perasaan ini pastinya membuat anda tidak selesa.

Tidak hanya ketika membuang air kecil, sakit juga sering dirasakan di perut dan di sekitar pinggang berhampiran tulang rusuk bawah. Malah, pembengkakan buah pinggang juga boleh disertai demam.

Oleh itu, penghilang rasa sakit hadir untuk melegakan simptom akibat buah pinggang yang bengkak. Walau bagaimanapun, tidak semua ubat penahan sakit ini dapat digunakan kerana sebilangan besar ubat ini sebenarnya boleh merosakkan buah pinggang.

Menurut National Kidney Foundation, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) tidak digalakkan untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang, kecuali aspirin dosis rendah. Sebabnya, penggunaan ubat NSAID, seperti ibuprofen dan naproxen, dalam dos yang tinggi boleh menyebabkan penyakit buah pinggang hingga gagal ginjal.

Sekiranya doktor anda menetapkan aspirin atau NSAID lain, pastikan mereka mengetahui masalah buah pinggang anda dan pastikan ia selamat diambil. Sementara itu, penggunaan ubat analgesik over-the-counter juga memerlukan perundingan doktor dengan lebih selamat.

Antibiotik

Ubat ginjal bengkak lain yang boleh diresepkan oleh doktor adalah antibiotik. Penggunaan antibiotik biasanya diberikan jika hidronephrosis disebabkan oleh jangkitan saluran kencing (UTI).

Antibiotik berfungsi untuk melawan, memusnahkan, dan melambatkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan UTI. Antibiotik juga diberikan untuk mencegah jangkitan pada buah pinggang atau mengurangkan keparahan keadaan anda.

Cuba minum antibiotik sehingga habis mengikut nasihat doktor. Jika tidak, badan akan menjadi tahan terhadap ubat, sehingga tidak lagi berkesan. Keadaan ini boleh menjadikan penyakit anda semakin teruk.

Di samping itu, antibiotik mempunyai kesan sampingan. Kesan sampingan seperti ruam pada jangkitan bakteria yang menyebabkan cirit-birit boleh menyebabkan kerosakan pada usus besar. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami kesan sampingan semasa mengambil antibiotik semasa merawat buah pinggang yang bengkak.

Cara lain untuk merawat buah pinggang yang bengkak

Selain diberi ubat untuk merawat buah pinggang yang bengkak, doktor juga akan mengesyorkan pelbagai pilihan untuk prosedur perubatan. Ada apa-apa?

Gunakan stent dari kulit ke buah pinggang

Sekiranya masalah buah pinggang ini akut atau berlaku secara tiba-tiba, doktor biasanya akan memasukkan tiub kecil ( stent ) dari kulit ke buah pinggang. Satu hujung tiub berada di dalam ginjal dan hujung yang lain berada di pundi kencing.

Tiub ini membantu mengalirkan air kencing yang terkumpul di buah pinggang dan memastikan ureter anda tetap terbuka. Selepas stent dimasukkan, anda mungkin mengalami pelbagai kesan sampingan, seperti:

  • 'tarik' semasa membuang air kecil,
  • kencing lebih kerap,
  • tidak dapat menahan air kencing dan berlaku secara tiba-tiba, dan
  • Sakit pelvis, khususnya di bahagian bawah perut.

Jangan lupa ganti stent setiap 3-6 bulan. Doktor biasanya akan memberitahu bila kaedah rawatan buah pinggang yang bengkak ini perlu diubah sehingga tidak menimbulkan masalah kesihatan, seperti batu ginjal dan jangkitan.

Penyisipan kateter

Berlainan daripada stent Kateter kencing adalah alat dalam bentuk tiub nipis kecil yang diperbuat daripada getah atau plastik yang diperbuat daripada fleksibel. Cara merawat buah pinggang yang bengkak yang satu ini dimasukkan ke saluran kencing sehingga pengguna dapat membuang air kecil secara normal.

Kateter biasanya juga diletakkan di antara ginjal dan pundi kencing semasa sistoskopi untuk mengalirkan lebihan cecair. Perlu diingat bahawa penggunaan kateter sebagai ubat pilihan dan rawatan buah pinggang yang bengkak dapat meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing.

Oleh itu, pastikan anda menjaga kebersihannya dan berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan.

Terapi gelombang kejutan Lithotripsy

Sekiranya hidronephrosis disebabkan oleh batu ginjal, terapi gelombang kejutan lithotripsy biasanya merupakan prosedur yang paling disyorkan.

Dalam prosedur lithotripsy, biasanya doktor akan menyampaikan gelombang kejutan berkuasa tinggi dengan bantuan mesin.

Gelombang ini kemudian membantu memecahkan batu di buah pinggang. Dengan cara itu, serpihan batu akan larut dan dapat dikeluarkan dari badan dan saluran kencing tidak lagi tersumbat.

Ureteroskopi

Pilihan ubat dan rawatan lain untuk buah pinggang yang bengkak adalah ureteroskopi. Rawatan hidronephrosis yang satu ini dilakukan dengan bantuan tiub nipis khas yang diletakkan di dalam uretra. Penempatan tiub ini berfungsi untuk membantu doktor memusnahkan dan membuang batu yang menyekat saluran kencing.

Ureteroskopi umumnya digabungkan dengan kaedah lain, iaitu laser pewarna berdenyut atau lithotripsy. Kaedah ini biasanya digunakan sebagai rawatan alternatif untuk ginjal yang bengkak untuk wanita hamil atau pesakit dengan pembekuan darah.

Operasi

Pembedahan atau pembedahan untuk pesakit dengan buah pinggang yang bengkak juga merupakan pilihan terbaik. Prosedur pembedahan dilakukan untuk menghilangkan penyumbatan atau memperbaiki saluran kencing yang rosak.

Bagi pesakit yang hanya mempunyai satu buah ginjal, baru-baru ini menerima pemindahan organ, atau mempunyai sejarah penyakit kronik yang lain, pembedahan segera diperlukan. Ini dilakukan untuk mengelakkan risiko komplikasi menjadi semakin teruk.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ubat dan rawatan untuk buah pinggang yang bengkak, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts