Epinefrin Ubat apa?

Untuk apa Epinefrin?

Ubat ini digunakan dalam keadaan darurat untuk merawat reaksi alergi yang sangat serius seperti sengatan serangga / gigitan, makanan, ubat-ubatan, atau bahan lain. Epinefrin bertindak dengan cepat untuk meningkatkan pernafasan, merangsang jantung, meningkatkan tekanan darah rendah, melegakan gatal, dan mengurangkan pembengkakan wajah, bibir, dan tekak.

Bagaimana menggunakan Epinefrin?

Pelbagai jenama ubat ini mempunyai arahan yang berbeza untuk menyediakan dan menggunakan penyuntik. Ketahui cara menyuntik ubat ini dari awal sehingga anda akan bersedia apabila anda benar-benar perlu menggunakannya. Juga, ajar ahli keluarga atau pengasuh anda apa yang harus dilakukan sekiranya anda sendiri tidak dapat menyuntik ubat tersebut. Baca risalah maklumat pesakit yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum anda menggunakan epinefrin dan setiap kali anda mendapat pengisian semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Ubat ini mempunyai kesan cepat tetapi tidak bertahan lama. Selepas suntikan epinefrin, dapatkan rawatan perubatan segera. Beritahu doktor yang telah memberi anda suntikan epinefrin. Elakkan memasukkan ubat ini dengan sengaja ke tangan anda atau kawasan badan anda selain dari paha. Sekiranya ini berlaku, segera beritahu profesional penjagaan kesihatan anda. Buangkan picagari dengan betul.

Penyelesaian produk ini mesti bersih. Periksa produk ini secara visual untuk zarah atau perubahan warna dari masa ke masa. Sekiranya bertukar menjadi mendung atau merah jambu / coklat, jangan gunakan produk. Dapatkan produk baru.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana Epinefrin disimpan?

Pastikan produk ini sentiasa dekat.

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts