9 Punca Bintik Merah pada Zakar dan Cara Mengatasinya •

Tompok-tompok merah pada zakar tidak selalu menunjukkan penyakit yang serius. Dalam beberapa kes, bintik-bintik merah dapat disebabkan oleh kurangnya menjaga kebersihan organ vital atau kerengsaan kecil. Bintik-bintik ini biasanya hilang dalam satu atau dua hari. Walau bagaimanapun, bintik-bintik merah pada zakar juga boleh menjadi gejala keadaan serius seperti penyakit kelamin. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pelbagai punca bintik merah pada zakar, baca ulasan di bawah.

Penyebab bintik-bintik merah pada zakar

1. Herpes genital

Herpes genital adalah penyakit kelamin yang boleh menyebabkan bintik merah pada zakar anda, termasuk pada testis, paha, punggung, dan mulut (jika disebarkan melalui seks oral).

Herpes genital disebabkan oleh virus herpes simplex, yang memasuki tubuh semasa hubungan seks tanpa perlindungan dengan seseorang yang mempunyai virus tersebut.

Gejala lain dari herpes genital adalah bintik-bintik merah yang disertai dengan lebam yang kadang-kadang mengandungi cecair, merasa gatal, dan merasa sakit atau sakit.

Pilihan rawatan

Keadaan ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin menetapkan ubat antivirus seperti valacyclovir (Valtrex) atau acyclovir (Zovirax) untuk melegakan simptom dan mencegahnya merebak ke pasangan seksual anda.

2. Sifilis

Sifilis adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh Treponema pallidum. Bakteria ini disebarkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan dengan seseorang yang sudah dijangkiti.

Gejala yang sering berlaku adalah kemunculan bintik-bintik merah yang kadang-kadang disertai dengan ketulan yang berisi cecair. Biasanya terdapat luka seperti ulser pada zakar dengan permukaan luka yang bersih dan jelas. Gejala ini tidak menyebabkan kesakitan pada zakar dan kawasan di sekitarnya. Tetapi, jika tidak dirawat, luka ini boleh merebak ke bahagian lain badan anda.

Semasa jangkitan berlangsung, anda mungkin mengalami:

 • Ruam pada bahagian lain badan anda, hingga ke batang badan.
 • Demam 38.3 darjah Celsius atau lebih tinggi.
 • Kelenjar getah bening yang bengkak.
 • Sakit kepala.
 • Lumpuh.

Pilihan rawatan

Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Semakin lama ia tidak dirawat, semakin parah dan tidak dapat disembuhkan simptomnya.

Pada peringkat awal, sifilis dapat disembuhkan dengan antibiotik yang disuntik atau diambil melalui mulut. Contohnya benzathine penisilin, ceftriaxone (Rocephin), dan doxycycline (Oracea).

Di samping itu, anda tidak boleh melakukan aktiviti seksual sehingga ujian darah menunjukkan bahawa jangkitan telah hilang. Anda juga perlu membawa pasangan anda ke doktor untuk diperiksa dan diuji untuk sifilis.

3. Kudis

Kudis berlaku ketika hama Sarcoptes scabiei berkembang biak di atas permukaan kulit, kemudian masukkan kulit untuk bertelur. Ini menyebabkan kulit berasa sangat gatal di kawasan di mana tungau memasuki kulit anda.

Tungau ini disebarkan melalui hubungan kulit ke kulit, seperti hubungan seks dengan seseorang yang dijangkiti. Gejala lain termasuk kulit kering, bersisik, lepuh, dan garis putih pada kulit tempat tungau bersembunyi.

Pilihan rawatan

Doktor anda mungkin menetapkan krim topikal seperti permethrin (Elimite) atau crotamiton (Eurax) untuk merawat dan membersihkan tungau.

4. Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus pox, yang disebarkan dengan menyentuh atau berkongsi tuala, pakaian, tempat tidur, atau bahan lain dengan seseorang yang dijangkiti. Penyakit ini biasanya dicirikan oleh bintik-bintik merah dengan lesung di bahagian tengah (delle) yang mengandungi bahan seperti padi.

Jangkitan ini biasanya menghasilkan lebam merah dan gatal pada zakar dan kawasan lain yang terjejas. Menggaru boleh merengsakan benjolan dan menyebabkan jangkitan merebak ke kawasan lain.

Pilihan rawatan

Molluscum contagiosum sering hilang dengan sendirinya, jadi anda tidak perlu mendapatkan rawatan segera. Walau bagaimanapun, untuk melegakan simptom, doktor anda mungkin mengesyorkan:

 • Salap untuk mengempiskan ketulan.
 • Pembedahan cryos untuk membekukan dan menghilangkan ketulan.
 • Kurangkan untuk memotong ketulan dari kulit.
 • Pembedahan laser untuk memusnahkan benjolan.

5. Balanitis

Balanitis adalah kerengsaan pada kulit kepala zakar anda, yang biasanya disebabkan oleh jangkitan dan tidak menjaga kebersihan yang baik. Risiko balanitis lebih tinggi pada lelaki yang tidak disunat.

Kemunculan bintik-bintik merah pada zakar adalah gejala balanitis yang biasa. Di samping itu, gejala lain adalah:

 • Zakar gatal.
 • Sakit ketika membuang air kecil.
 • Pengumpulan cecair di bawah kulup.
 • Kulit khatan tidak dapat ditarik kembali ke seluruh kelenjar (phimosis).

Pilihan rawatan

Dalam beberapa kes, balanitis dapat diatasi dengan menjaga kebersihan kawasan kelamin. Anda harus menjaga kebersihan zakar anda dengan mencucinya secara berkala, terutama di bahagian bawah kulup anda. Gunakan sabun semula jadi, tanpa bau dan tepuk perlahan zakar dan kawasan di bawah kulup anda untuk mengeringkannya.

Sekiranya gejala anda berterusan atau tidak membaik selepas beberapa hari, berjumpa dengan doktor anda untuk mengurangkan jangkitan. Doktor anda mungkin menetapkan krim steroid (hidrokortison), krim antijamur seperti clotrimazole, atau antibiotik seperti metronidazole.

6. Jangkitan kulat

Jangkitan kulat disebabkan oleh kulat Candida. Jangkitan kulat pada zakar biasanya disebabkan oleh kurangnya kebersihan zakar atau melakukan hubungan seks dengan orang yang dijangkiti.

Gejala yang paling biasa adalah bintik merah pada zakar atau kerengsaan di kawasan kemaluan. Kawasan ini juga boleh terasa gatal dan berbau busuk.

Pilihan rawatan

Jangkitan ragi dapat hilang sendiri dengan menjaga kebersihan kawasan kelamin dan memakai seluar yang longgar.

Sekiranya gejala bertambah buruk atau tidak hilang, berjumpa doktor dengan segera. Doktor anda mungkin menetapkan ubat antikulat atau ubat oral seperti clotrimazole untuk melegakan gejala anda.

7. Tinea crusis

Tinea cruris adalah jangkitan genital yang disebabkan oleh kulat dermatofit. Keadaan ini biasanya berlaku ketika anda banyak berpeluh atau tidak mencuci kawasan kemaluan anda dengan betul.

Simptom yang paling biasa adalah kemunculan bintik merah pada zakar atau ruam pada bahagian kemaluan anda. Kulit anda juga boleh kelihatan kering dan bersisik.

Pilihan rawatan

Sekiranya gejala bertambah buruk atau tidak hilang, berjumpa doktor dengan segera. Doktor anda mungkin menetapkan krim atau salap antijamur seperti clotrimazole.

8. Ekzema genital

Ekzema adalah keadaan kulit yang boleh menyebabkan kerengsaan pada zakar anda. Biasanya eksim disebabkan oleh faktor genetik dan persekitaran seperti tekanan, merokok, dan alergen.

Gejala yang paling biasa adalah kerengsaan dan munculnya ruam atau bintik merah pada zakar dan di sekitarnya. Gejala lain termasuk kulit kering dan bersisik, gatal-gatal, dan lepuh yang dipenuhi nanah yang mengeras.

Pilihan rawatan

Doktor boleh menetapkan krim antibiotik, kortikosteroid topikal, dan perencat calcineurin. Atau anda juga boleh memampatkan bintik merah pada zakar dengan sejuk dan menggunakan losyen, pelembap, atau lidah buaya.

9. Psoriasis genital

Psoriasis berlaku apabila sel-sel kulit tumbuh terlalu cepat dan menyebabkan kerengsaan. Gejala yang paling biasa adalah kemerahan, lebam, gatal-gatal atau ruam pada bahagian kemaluan anda.

Gejala lain termasuk kulit kering atau sakit yang berdarah dan sendi kaku atau bengkak.

Pilihan rawatan

Doktor anda mungkin menetapkan kortikosteroid topikal, fototerapi, dan retinoid. Anda juga boleh menggunakan pelembap, losyen, atau lidah buaya ke kawasan yang terjejas, kerap mandi, dan menjaga kesihatan umum zakar.

Recent Posts