Bekam, Perubatan Alternatif Kontroversi •

Anda pasti pernah mendengar tentang bekam. Terapi ini adalah salah satu ubat alternatif tertua yang pernah ada dan dipercayai dapat menyembuhkan pelbagai penyakit.

Salah satu buku perubatan tertua di dunia, Papirus Ebers , menjelaskan bahawa orang Mesir kuno menggunakan terapi ini pada tahun 1550 SM. Jadi, bagaimana sains bertindak balas terhadap terapi bekam untuk rawatan pelbagai penyakit? Dapatkan jawapannya dalam ulasan berikut.

Apa itu bekam?

Mungkin anda berpendapat bahawa terapi bekam hanya untuk orang atau orang biasa. Menariknya, sebilangan nama terkenal seperti artis Jennifer Anniston, Gwyneth Paltrow, Busy Phillips, Victoria Beckham, kepada pemain tenis Andy Murray juga telah melakukan terapi ini, anda tahu.

Bekam adalah amalan yang digunakan dalam perubatan tradisional di beberapa bahagian dunia, termasuk China dan Timur Tengah.

Rawatan ini telah berlangsung selama ribuan tahun dan dikatakan berkesan untuk melegakan sakit otot dan kesakitan.

Cara ubat alternatif ini berfungsi seperti kekosongan. Kemudian, alat khas berbentuk seperti piring akan menyedut lapisan kulit dan lemak dari otot, dan kadang-kadang malah menggerakkan lapisan otot di antara satu sama lain.

Cawan yang digunakan untuk terapi bekam dapat dibuat dari kaca, plastik, dan silikon

. Menariknya, seribu tahun yang lalu cawan yang digunakan untuk bekam dibuat dari tanduk binatang, buluh, atau tanah liat.

Anda boleh melakukan rawatan alternatif ini di mana-mana bahagian badan yang sakit.

Walau bagaimanapun, punggung, leher, dan bahu adalah tempat yang paling biasa untuk terapi bekam. Kadang kala, terapi ini dilakukan bersamaan dengan rawatan akupunktur.

Biasanya, ahli terapi akan meminta pesakit untuk berpuasa atau hanya makan ringan selama dua hingga tiga jam sebelum sesi bekam. Ini dilakukan untuk mengoptimumkan faedah terapi bekam itu sendiri.

Jenis bekam

Berdasarkan prosesnya, ubat alternatif terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

Kering Panggang

Menurut Ann Michele Casco, L.AC., seorang pengamal perubatan tradisional Cina dan juga ahli akupuntur, teknik bekam klasik disebut ba guan zi, iaitu cupping api atau bekam kering.

Secara amnya, bekam kering dan basah dilakukan menggunakan cawan kecil yang diletakkan di atas titik ashi (kawasan masalah) atau titik akupunktur.

Sebelum ini diletakkan di permukaan kulit, cawan akan dipanaskan terlebih dahulu. Proses pemanasan ini dilakukan dengan memasukkan bahan mudah terbakar, seperti alkohol, ramuan herba, atau kertas tertentu ke dalam cawan dan kemudian membakarnya dengan api.

Apabila api mulai mengecil dan akhirnya mati, ahli terapi akan segera meletakkan cawan terbalik di permukaan kulit. Cawan akan dibiarkan di permukaan kulit selama dua hingga minit.

Kemudian, udara di dalam cawan yang secara beransur-ansur menyejukkan akan mewujudkan kekosongan yang menarik kulit dan otot ke dalam cawan. Kulit yang dihisap ini akan menjadi merah kerana saluran darah anda bertindak balas terhadap perubahan tekanan.

Agar cawan dapat dikeluarkan dengan mudah, ahli terapi biasanya akan menggunakan minyak atau krim urut. Selepas itu, ahli terapi akan melekatkan cawan silikon dan meluncurkannya ke seluruh badan secara berirama untuk membuat kesan seperti urut.

Semasa rawatan, ahli terapi boleh meletakkan tiga hingga tujuh cawan di permukaan kulit anda.

Bekam Basah

Variasi bekam yang lebih moden menggunakan pam getah. Beberapa kajian klinikal dari China menunjukkan bahawa inovasi dalam teknologi bekam ini dianggap lebih selesa bagi pesakit.

Bekam basah dilakukan dengan menusuk atau membuat sayatan kecil pada kulit bekas bekam. Selepas itu, cawan itu kembali diletakkan di permukaan kulit yang ditikam atau dipotong untuk mengeluarkan sedikit darah.

Darah yang keluar akan ditampung di dalam cawan. Dikatakan bahawa darah yang keluar dari tusukan semasa prosedur ini, dianggap darah kotor.

Setelah cawan dikeluarkan, ahli terapi biasanya akan menggunakan salap antibiotik dan menutup kawasan itu dengan pembalut. Ini dilakukan untuk mencegah jangkitan.

Sama ada bekam kering atau basah, kedua-duanya akan menyebabkan lebam kemerahan atau kemerahan pada kulit. Lebam ini bersifat sementara dan umumnya akan hilang dalam 10 hari selepas terapi.

Bekam membantu meningkatkan aliran darah

Untuk memetik Kenneth Johnson, PT, pengarah perkhidmatan terapi pesakit luar di Johns Hopkins Medicines, dua sebab utama ubat alternatif ini digunakan adalah untuk mengurangkan kesakitan dan membantu meningkatkan jangkauan pergerakan pesakit.

Beberapa pakar lain yang menyokong terapi ini percaya bahawa bekam dapat membantu meningkatkan aliran darah, melonggarkan fasia atau tisu penghubung, dan juga membuang bahan berbahaya dan racun dari tubuh untuk mempercepat proses penyembuhan.

Dari perspektif perubatan Cina, aliran chi, alias kekuatan hidup dan darah yang bertakung, boleh menyebabkan kesakitan dan penyakit. Nah, ubat alternatif ini membantu melancarkan peredaran darah chi dan darah di kawasan yang bermasalah.

Dengan menarik darah kotor ke permukaan kulit, bekam membantu membuang bahan dan toksin berbahaya dari badan. Akibatnya, semua kesakitan dan kesakitan yang dialami oleh penderita dapat segera sembuh.

Sementara itu, dari perspektif fisiologi Barat, bekam dapat membantu melonggarkan tisu penghubung atau fasia dan merangsang aliran darah ke permukaan. Ubat alternatif ini juga membantu mengendurkan tisu dan sel di dalam badan.

Seorang ahli fisiologi dan ahli akupunktur dari Amerika Syarikat Helene Langevin berjaya mendokumentasikan perubahan pada tahap sel dengan menggunakan kamera ultrasonik.

Berdasarkan pemerhatiannya, diketahui bahawa rawatan alternatif seperti bekam, akupunktur, dan urut dapat membantu mengendurkan tisu yang tegang dan mengurangkan tanda-tanda keradangan.

Ini berlaku kerana sebatian sitokin (utusan kimia) keradangan di dalam badan berkurang. Walau bagaimanapun, sitokin yang mempromosikan penyembuhan dan kelonggaran meningkat. Selain itu, ubat alternatif ini juga dapat membantu meningkatkan kesihatan mental dan relaksasi fizikal.

Tuntut faedah terapi bekam

Satu laporan yang diterbitkan dalam Journal of Traditional and Complementary Medicine menyatakan bahawa terapi ini dapat membantu mengatasi jerawat, kayap, dan menghilangkan rasa sakit. Perkara yang sama juga ditemui dalam laporan 2012 yang diterbitkan dalam jurnal PlOS Satu.

Dalam laporan itu, penyelidik dari Australia dan China mengkaji 135 kajian yang berurusan dengan ubat alternatif antara tahun 1992 dan 2010.

Hasilnya, para penyelidik menyimpulkan bahawa bekam mungkin berkesan apabila digabungkan dengan rawatan lain, seperti akupunktur atau ubat perubatan untuk merawat pelbagai penyakit dan keadaan, seperti:

 • Herpes zoster
 • Jerawat
 • Batuk
 • Dyspenia
 • Hernia lumbar
 • Spondylosis serviks
 • Kekakuan muka

Walau bagaimanapun, para penyelidik mengakui bahawa semua kajian yang mereka kaji mengandungi tahap bias yang tinggi. Oleh itu, para penyelidik mengatakan bahawa kajian baru dan lebih baik diperlukan untuk mencari kesimpulan dan hasil yang tepat untuk terapi ini.

Walaupun masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut, British Cupping Society juga mendakwa bahawa terapi bekam dapat membantu merawat:

 • Gangguan darah, seperti anemia dan hemofilia
 • Penyakit reumatik, seperti arthritis dan fibromyalgia
 • Kesuburan dan gangguan yang berkaitan dengan ginekologi (ginekologi)
 • Masalah kulit, seperti eksim dan jerawat
 • Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
 • Migrain
 • Kebimbangan dan kemurungan
 • Penyumbatan bronkus disebabkan oleh alahan dan asma
 • Pembuluh darah melebar (urat varikos)

Masih banyak kajian lanjut yang diperlukan

Walaupun diklaim menawarkan banyak manfaat kesihatan, terapi ini sebenarnya agak kontroversial. Sebabnya, tidak sedikit pakar yang menentang terapi bekam sebagai rawatan alternatif.

Oleh itu, di sebalik semua tuntutan faedah yang ditawarkan oleh ubat alternatif ini, masih banyak penyelidikan yang diperlukan dengan skop yang lebih luas untuk memastikan faedah sebenar.

Sebelum melakukan rawatan alternatif ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Terutama bagi anda yang mungkin mempunyai keadaan perubatan serius yang memerlukan perhatian tambahan.

Hati-hati dengan kesan sampingan bekam

Walaupun boleh dianggap sebagai rawatan semula jadi, terapi ini juga dapat menyebabkan kesan sampingan. Salah satu kesan sampingan terapi bekam yang paling ketara adalah adanya tanda-tanda keunguan bulat atau lebam pada kulit.

Lebam ini terbentuk dari kapilari (saluran darah) yang pecah akibat disedut atau disedut oleh cawan panas. Nah, kapilari yang pecah ini menyebabkan pembekuan darah terbentuk di bawah cawan, sehingga membentuk bentuk dan warna lebam.

Berita baik, kesan sampingan lebam ini biasanya akan hilang dalam tiga hingga lima hari setelah pesakit selesai menjalani terapi.

Kesan sampingan lain yang dapat dirasakan oleh pesakit semasa melakukan terapi ini termasuk:

 • Bengkak
 • Kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan kulit di mana cawan diletakkan
 • Kulit yang sedikit terbakar
 • Parut yang tidak hilang
 • jangkitan kulit

Sekiranya cawan dibiarkan pada kulit terlalu lama, ia juga boleh menyebabkan lepuh.

Dalam kes-kes yang serius, rawatan alternatif ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk, iaitu pendarahan di dalam tengkorak akibat bekam pada kulit kepala.

Beberapa orang juga mengalami trombositopenia, keloid, panniculitis, anemia kekurangan zat besi, dan pigmentasi kulit. Risiko jangkitan, tisu teruk, dan kehilangan darah juga dapat terjadi akibat bekam basah berulang kali.

Memetik di halaman Pusat Nasional untuk Kesihatan Pelengkap dan Integratif, ubat alternatif ini juga berisiko menyebarkan penyakit bawaan darah, seperti hepatitis B dan C.

Risiko kesan sampingan ini boleh berlaku kerana penggunaan peralatan bekam yang sama untuk lebih dari satu orang tanpa pensterilan pertama di antara pesakit.

Oleh itu, sebelum anda melakukannya, pastikan tempat terapi yang anda lawati dipercayai dan terjamin keselamatannya.

Pastikan juga bahawa ahli terapi yang merawat anda adalah profesional yang terlatih dan berpengalaman dalam menjalankan rawatan ini.

Ingat, jangan sekali-kali tawar-menawar untuk melakukan rawatan tertentu untuk merawat keadaan anda.

Oleh itu, pertimbangkan semua faedah dan risiko setiap prosedur yang akan anda lakukan dengan teliti. Pastikan anda mendapat lebih banyak faedah daripada risiko.

Siapa yang tidak boleh melakukan terapi bekam

Persatuan Bekam Inggeris menjelaskan bahawa terdapat beberapa kumpulan yang harus menghindari terapi ini:

 • Wanita yang sedang haid atau sedang mengandung
 • Orang yang menghidap barah metastatik (barah yang merebak dari satu bahagian badan ke bahagian lain)
 • Orang yang mengalami patah tulang atau kekejangan otot
 • Orang dengan keadaan kesihatan tertentu, seperti kegagalan organ, hemofilia, edema, gangguan darah, dan beberapa jenis penyakit jantung
 • Warga emas dan kanak-kanak

Selain itu, orang yang menghidap diabetes dan mengambil ubat penipisan darah juga harus berhati-hati ketika mereka ingin melakukan terapi ini. Sebenarnya, anda juga tidak boleh mencubanya. Daripada mendapatkan faedah, melakukan rawatan alternatif ini sebenarnya boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk.

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif atau terlalu nipis, anda juga tidak sesuai untuk rawatan alternatif ini.

Bahagian badan yang tidak boleh dilumurkan

Walaupun bekam boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan, rawatan alternatif ini tidak boleh digunakan di kawasan yang kulitnya rusak, jengkel, atau meradang.

Selain itu, rawatan ini tidak boleh dilakukan di kawasan yang mempunyai arteri, nadi, kelenjar getah bening, mata, lubang, atau mengalami patah tulang.

Sebelum bekam, perhatikan perkara ini terlebih dahulu!

Ubat alternatif ini senang didapati di mana sahaja. Namun, jika anda tergoda untuk melakukannya, pastikan anda tidak melakukannya di mana sahaja.

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum melakukan rawatan ini, termasuk:

 • Pastikan tempat yang anda kunjungi dipercayai dan terjamin keselamatannya.
 • Pastikan ahli terapi yang akan merawat anda adalah profesional terlatih dan bersertifikat yang mempunyai pengalaman dalam melaksanakan prosedur ini.
 • Pastikan alat yang digunakan untuk terapi berkualiti dan steril. Anda tentu tidak mahu dijangkiti penyakit dari pesakit sebelumnya? Untuk mengelakkannya, anda boleh meminta terapi secara langsung mengenai keselamatan alat yang akan anda gunakan.

Jangan lupa mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat dari pesakit masa lalu untuk mengesahkan pilihan anda. Anda boleh bermula dengan membaca testimoni pesakit dari forum di internet.

Bukan hanya itu, anda juga boleh bertanya kepada keluarga, saudara-mara, rakan anda, yang mungkin mempunyai atau sedang menggunakan ubat alternatif ini.

Biasanya, nasihat dan sokongan dari mulut ke mulut untuk memilih klinik dan ahli terapi yang tepat lebih baik daripada meneka sendiri.

Ingat, semula jadi tidak semestinya baik untuk anda. Oleh itu, sebelum melakukan rawatan alternatif ini, pastikan anda telah mempertimbangkan semua faedah dan risiko.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found