9 Sayuran Merah yang Baik untuk Kesihatan

Sayuran hijau diketahui baik untuk kesihatan. Namun, tahukah anda bahawa sayur-sayuran merah juga mempunyai banyak faedah? Sayuran merah membantu menurunkan risiko menghidap diabetes, osteoporosis, dan kolesterol tinggi.

Jenis sayur-sayuran merah yang tinggi khasiatnya

Pada dasarnya, sayur-sayuran merah mengandungi fitonutrien, yang merupakan sebatian kimia yang tugasnya adalah menjaga kesihatan tanaman dan melindunginya dari serangga dan cahaya matahari.

Nah, fitonutrien terdiri daripada pelbagai jenis. Setiap jenis ini dapat memberikan warna, rasa, dan pigmen aroma yang berbeza. Dalam sayur-sayuran merah, jenis fitonutrien yang berperanan adalah lycopene.

Semakin gelap warna merah yang dihasilkan, semakin tinggi kandungan nutrien yang terdapat di dalamnya. Berikut adalah beberapa sayur-sayuran merah yang diketahui baik untuk kesihatan.

1. Bit

mengikut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA), bit adalah antara sayur-sayuran yang mempunyai kandungan antioksidan tertinggi. Selain itu, sayur ini juga merupakan sumber serat, vitamin C, vitamin B9 (folat), mineral kalium, dan nitrat yang kaya.

Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa sayur-sayuran ini dapat membantu menurunkan tekanan darah, meningkatkan peredaran darah, dan meningkatkan daya tahan.

Cuba makan sayur ini beberapa kali seminggu dan campurkan jus bit dengan buah atau sayur lain untuk mengelakkan pengambilan berlebihan.

2. Kubis merah

Kubis (kubis) biasanya lebih kerap dijumpai dalam warna ungu daripada merah. Warna gelap berasal antosianin, antioksidan kuat yang dapat mengurangkan risiko gangguan otak, barah, dan penyakit kardiovaskular.

Segelas sayur ini dapat memenuhi 85% keperluan vitamin C harian, 42% keperluan vitamin K, dan 20% keperluan vitamin A. Selain itu, sayur ini juga merupakan sumber serat, vitamin yang kaya B6, dan mineral mangan dan kalium.

Untuk menjadi optimum, makan sayur-sayuran ini dalam keadaan mentah. Sekiranya anda ingin memasaknya, pastikan anda mendidihnya dengan air sesedikit mungkin dan dalam jangka masa yang singkat untuk mengekalkan kandungan antioksidannya.

3. Tomato

Sayuran ini sememangnya tidak asing lagi dalam kehidupan seharian. Tomato adalah sumber yang kaya dengan likopena- bahan karotena, vitamin C dan kalium.

mengikut Institut Kesihatan Nasional, kira-kira 85% likopena dalam diet anda berasal dari tomato.

Anda boleh memproses tomato dengan beberapa cara. Namun, memasak tomato dengan sedikit minyak adalah kaedah terbaik untuk memudahkan badan menyerap likopena terkandung di dalamnya.

4. Lada merah

Lada merah mengandungi keperluan vitamin A harian anda, tiga kali ganda keperluan vitamin C anda, dan mengandungi 30 kalori.

Paprika jenis ini adalah pilihan yang tepat untuk meningkatkan sistem pertahanan badan dan menjadikan kulit lebih berseri. Kandungan vitamin C yang tinggi menjadikan lada merah berguna untuk melindungi tubuh daripada jangkitan.

Anda boleh memakannya mentah atau dimasak untuk mendapatkan kandungan yang terdapat di dalamnya, seperti vitamin B6 (pyridoxine), vitamin B9 (folat), dan vitamin E.

5. Lobak

Tumbuhan ini, yang tergolong dalam keluarga lobak, mempunyai rasa yang sedikit pedas. Lobak atau lobak merah mengandungi banyak vitamin C, folat, dan kalium.

Kandungan nutrien yang tinggi dan rendah kalori menjadikan lobak merah sesuai untuk dijadikan makanan ringan. Tidak seperti biskut, kandungan serat yang tinggi dapat membuat anda cepat kenyang.

6. Cili merah

Satu ons cili merah dapat memenuhi kebutuhan harian Anda untuk vitamin A, vitamin C, dan mineral magnesium dan tembaga.

Selain itu, kandungan capsaicin pada cili merah dapat membantu mengurangkan kesakitan. Para penyelidik juga menganalisis capsaicin untuk peranannya sebagai sebatian anti-barah.

7. Selada merah

Menurut Akademi Pemakanan dan Dietetik, kandungan nutrien selada merah dapat membantu melindungi anda dari barah dan melambatkan penuaan.

Bahagian daun merah yang gelap umumnya mengandungi lebih banyak nutrien seperti antioksidan dan vitamin B6 daripada bahagian hijau terang.

Selain itu, sayur ini kaya dengan vitamin A dan vitamin K. Daun selada merah mengandungi 95% air, jadi ini dapat membuat anda terhidrasi dengan baik.

8. Bawang merah

Tumbuhan yang sering dijadikan rempah untuk memasak mengandungi banyak nutrien yang sihat untuk tubuh.

Kandungan sebatian organosulfur dalam bawang merah dapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh, mengurangi pengeluaran kolesterol, dan menjaga fungsi hati.

Bukan itu sahaja, kandungannya allil Sulfida dalam bawang juga dapat berperanan melawan barah dan penyakit jantung. Kandungan serat dalam bawang juga dapat memberi kesan yang sihat pada usus.

9. Kentang merah

Akademi Pemakanan dan Dietetik mengesyorkan makan kentang, sayur-sayuran berdaun, dan tomato untuk meningkatkan pengambilan kalium anda dan menjaga tekanan darah anda seimbang.

Kentang merah mempunyai nilai tambah kerana mengandungi mineral kalium, vitamin C, vitamin B1 (tiamin), dan vitamin B6 (piridoksin).

Kulit kentang merah juga kaya dengan serat dan vitamin. Jadi, ada baiknya anda boleh makan kentang merah dengan kulit.

Itulah pelbagai sayur-sayuran merah yang sihat. Adakah terdapat sesuatu di menu anda untuk hari ini?

Recent Posts