Nutrien Otak dan Vitamin Yang Dipenuhi -

Menjaga kesihatan otak perlu dilakukan oleh semua orang pada semua peringkat usia. Kerana organ penting ini berperanan penting dalam menyelaraskan semua fungsi tubuh. Sekiranya terdapat kerosakan pada satu bahagian otak sahaja, pelbagai gejala dan penyakit boleh berlaku, yang tentunya dapat mengurangkan kualiti hidup seseorang. Adapun salah satu cara untuk menjaga kesihatan otak adalah dengan memenuhi keperluan vitamin dan nutrien yang diperlukan.

Oleh itu, adakah anda tahu vitamin dan nutrien apa yang baik untuk kesihatan otak? Berikut adalah maklumat lengkap untuk anda.

Senarai nutrien dan vitamin untuk menjaga kesihatan otak

Vitamin dan nutrien tertentu dikatakan mempunyai peranan penting dalam menjaga kesihatan otak manusia. Memenuhi keperluan pemakanan ini diyakini dapat menyokong perkembangan otak sejak kecil untuk meningkatkan fungsi kognitif, mencegah kehilangan ingatan, dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit otak di masa depan.

Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis vitamin dan nutrien melalui pilihan makanan yang sihat dengan kandungan nutrisi yang seimbang. Dalam keadaan tertentu, suplemen vitamin mungkin diperlukan, walaupun memerlukan pengawasan doktor untuk mengambilnya. Berikut adalah senarai vitamin dan nutrien untuk otak yang tidak boleh anda lewatkan:

1. Vitamin B1

Vitamin B1, juga dikenali sebagai tiamin, adalah salah satu daripada lapan vitamin B yang membantu tubuh menghasilkan tenaga dan baik untuk kesihatan hati, kulit, rambut, dan mata. Bukan hanya itu, nutrien ini juga dapat membantu sistem saraf terus berfungsi dengan normal, dengan memastikan sel saraf dan otak saling berkomunikasi dan menghantar mesej.

Sebaliknya, kekurangan vitamin B1 sebenarnya boleh mempengaruhi keadaan mental, kemampuan belajar, tenaga, kemampuan tubuh untuk menangani tekanan, dan ingatan pada orang yang menderita penyakit Alzheimer. Oleh itu, anda harus memenuhi keperluan vitamin B1 dengan memakan beberapa jenis makanan, seperti biji-bijian, biji-bijian, daging, kacang-kacangan, atau ragi.

2. Vitamin B2

Selain menghasilkan tenaga untuk tubuh, vitamin B2 atau riboflavin juga berfungsi sebagai antioksidan dengan melawan radikal bebas. Oleh itu, memenuhi keperluan vitamin ini diyakini dapat membantu mencegah kerosakan sel di dalam badan, sehingga dapat menghindari risiko berbagai penyakit, termasuk penyakit jantung, barah, hingga migrain yang berkaitan dengan otak.

Sebenarnya, beberapa kajian mendapati, riboflavin boleh menjadi ubat semula jadi untuk migrain. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh mendapatkan vitamin B2 dari daging lembu, jeroan (daging sapi), salmon, badam, bayam, telur, dan produk susu dan tenusu.

3. Vitamin B6

Vitamin B6 mempunyai peranan penting dalam perkembangan otak yang normal dan membantu mengekalkan sistem saraf dan imun yang sihat. Laporan dari Harvard Health Publishing, bersama dengan B9 dan B12, vitamin B6 dapat membantu menjaga kadar homosistein, yang pada tahap tinggi dikaitkan dengan risiko demensia dan penyakit Alzheimer.

Anda dapat memenuhi keperluan vitamin B6 dengan memakan beberapa makanan, seperti unggas, ikan, kentang, kacang, dan pisang.

4. Vitamin B9 atau asid folik

Selain menjaga kesihatan mental dan emosi, vitamin B9 atau juga dikenali sebagai asid folik sangat penting untuk mengekalkan fungsi otak yang betul. Nutrien ini membantu tubuh menghasilkan komponen genetik DNA dan RNA ketika seseorang itu bayi, remaja, atau hamil.

Sebaliknya, kekurangan asid folik sebenarnya dapat mengurangkan daya ingatan dan fokus, sehingga anda mungkin merasa pelupa. Makanan yang mengandungi asid folik boleh anda temui dalam sayur-sayuran hijau, biji-bijian, salmon, alpukat, biji-bijian, dan jus oren.

5. Vitamin B12

Bukan hanya membantu mengekalkan sel darah merah yang sihat, Vitamin B12 juga berperanan dalam pembentukan myelin, lapisan pelindung saraf otak. Oleh itu, pengambilan vitamin ini dapat melindungi otak dari kerosakan saraf dan meningkatkan daya ingatan.

Sebaliknya, kekurangan vitamin B12 sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai gejala yang dapat berkembang secara beransur-ansur dan meningkat dari masa ke masa, seperti anemia, kesemutan di tangan atau kaki, mengalami masalah keseimbangan, dan meningkatkan risiko kehilangan ingatan dan demensia. Vitamin B12 terdapat dalam daging lembu, unggas, ikan, dan produk tenusu.

6. Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan yang dipercayai dapat membantu menjaga kesihatan otak dan mengurangkan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Disebutkan dalam jurnal Nutrients, otak sangat rentan terhadap tekanan oksidatif, yang meningkat semasa penuaan dan dianggap berperanan dalam neurodegenerasi.

Pengambilan vitamin E dikatakan dapat meningkatkan kemampuan kognitif seseorang, sehingga diyakini dapat mencegah penyakit Alzheimer. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh makan beberapa makanan yang mengandungi vitamin E, seperti badam, minyak zaitun, minyak canola, kacang tanah, daging, susu, sayur-sayuran hijau, dan bijirin.

7. Vitamin C

Sama seperti vitamin E, vitamin C juga merupakan antioksidan penting yang dapat melindungi otak dari radikal bebas. Nutrien ini juga dapat membantu tubuh menghasilkan hormon dan bahan kimia yang bermanfaat untuk otak dan sel saraf, dan dipercayai dapat mengurangkan risiko demensia. Beberapa sumber vitamin C yang boleh anda konsumsi adalah jeruk, lemon, kiwi, strawberi, tomato, brokoli, kembang kol, dan kubis.

8. Asid lemak omega-3

Tidak asing lagi, asid lemak omega-3 terkenal dengan peranannya dalam perkembangan dan kesihatan otak. Asid lemak ini dikatakan dapat membantu membran sel di otak dan mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan yang dapat melindungi sel-sel otak.

Sebaliknya, kekurangan asid lemak omega-3 dianggap menyebabkan penurunan fungsi kognitif otak pada seseorang. Untuk mengelakkannya, anda dapat memenuhi keperluan asid lemak omega-3 dengan memakan pelbagai jenis ikan, seperti salmon dan makarel, atau sayur-sayuran berdaun hijau, kacang-kacangan, biji rami, dan kenari. Makanan tambahan omega-3 dikatakan tidak menunjukkan kesan yang sama.

Recent Posts