7 Ubat Tekanan Darah Tinggi Semula jadi yang Boleh Anda Dapatkan di Rumah •

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah keadaan kronik yang tidak dapat disembuhkan. Oleh itu, seseorang yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi perlu mengawal tekanan darahnya untuk mengelakkan komplikasi hipertensi. Selain mengamalkan gaya hidup sihat dan mengambil ubat tekanan darah tinggi, banyak orang mencari alternatif lain untuk merawat hipertensi. Salah satunya dengan ubat herba hipertensi atau cara semula jadi lain untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

Jadi, adakah benar bahawa ada alternatif lain yang dapat menyembuhkan darah tinggi? Apa ubat-ubatan herba atau tradisional dan ubat semula jadi yang biasa digunakan orang untuk darah tinggi?

Ubat herba semula jadi untuk menurunkan tekanan darah tinggi

Ubat-ubatan herba adalah produk yang dibuat dari tumbuh-tumbuhan untuk merawat penyakit tertentu atau mengekalkan tubuh yang sihat. Jenis ubat ini umumnya mempunyai pelbagai bentuk, seperti kapsul, serbuk, cecair, atau tanaman kering dan cincang. Terdapat pelbagai cara untuk menggunakannya, ada yang ditelan secara langsung seperti pil, diminum, atau diseduh seperti teh.

Menggunakan ubat-ubatan herba ini untuk darah tinggi sebenarnya tidak dilarang. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda, kerana beberapa ubat herba sebenarnya berbahaya kerana boleh berinteraksi dengan ubat hipertensi yang anda ambil. Sebenarnya, beberapa ubat herba boleh memburukkan lagi tekanan darah tinggi anda.

Anda juga perlu ingat bahawa tidak ada ubat herba tunggal yang dapat merawat tekanan darah tinggi. Menggunakan kaedah semula jadi ini hanya dapat membantu anda mengawal tekanan darah anda. Sebenarnya, sebilangan daripada mereka memerlukan kajian lebih lanjut untuk membuktikan keberkesanannya.

Berikut adalah pelbagai tumbuh-tumbuhan dan ramuan yang boleh anda temui dan gunakan dengan mudah di rumah untuk membantu mengawal tekanan darah tinggi:

1. Bawang putih

Bawang putih umumnya digunakan sebagai salah satu rempah yang mesti ada di setiap pinggan. Tetapi nampaknya, bawang putih juga dapat menjadi ubat herba untuk menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi.

Kajian literatur yang diterbitkan dalam Pharmacognosy Review pada tahun 2011 menunjukkan bahawa bawang putih dapat menurunkan tekanan darah, terutama tekanan darah sistolik. Penurunan tekanan darah ini biasanya berlaku pada seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi atau utama.

Sebatian allicin dalam bawang putih dipercayai kandungan yang berperanan menurunkan tekanan darah. Kompaun ini berfungsi dengan meningkatkan pengeluaran oksida nitrat di dalam badan yang dapat membuat saluran darah lebih santai sehingga tekanan darah menurun. Selain itu, bawang putih juga diketahui dapat menurunkan kolesterol, yang merupakan salah satu faktor penyebab hipertensi.

Namun, bawang putih sebagai ubat dapat berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu, terutama ubat antikoagulan. Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum menggunakan bawang putih sebagai ubat semula jadi atau herba untuk darah tinggi.

Untuk digunakan sebagai ubat, bawang putih dapat dimakan mentah atau dibuat dalam bentuk ekstrak cair, minyak, atau serbuk. Namun, anda juga boleh memasukkan bawang putih dalam masakan anda.

2. Kayu manis

Kayu manis sering digunakan untuk menambah rasa pada beberapa hidangan. Tetapi nampaknya, rempah jenis ini juga dapat digunakan sebagai ubat hipertensi tradisional.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrition menyatakan bahawa kayu manis dikaitkan dengan menurunkan tekanan darah, baik sistolik dan diastolik, pada orang dengan diabetes tipe 2. Namun, kayu manis belum terbukti dapat mengawal tekanan darah secara langsung pada pesakit hipertensi. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikannya.

Seperti diketahui, diabetes adalah salah satu penyebab hipertensi, terutamanya hipertensi sekunder. Keadaan ini boleh berlaku kerana ketahanan insulin pada pesakit diabetes dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah.

3. Halia

Selain menghangatkan badan, jahe juga termasuk dalam jamu yang sering digunakan untuk menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi. Penyelidikan yang dilakukan terhadap haiwan membuktikan bahawa halia dapat meningkatkan peredaran darah dan melonggarkan otot di sekitar saluran darah.

Bahan aktif dalam halia, seperti saponin, flavonoid, amina, alkaloid, dan terpenoid, telah terbukti dapat meningkatkan kelonggaran saluran darah dan menurunkan tekanan darah pada tikus. Walau bagaimanapun, kajian mengenai kesan halia terhadap tekanan darah manusia masih tidak banyak dan pada amnya masih menggunakan dos yang rendah. Hasil kajiannya tidak begitu meyakinkan.

Namun, seperti yang dilaporkan oleh Cleveland Clinic, salah satu kelebihan halia adalah menurunkan kadar kolesterol. Kolesterol adalah salah satu penyebab hipertensi.

4. saderi

Bahan semula jadi lain yang boleh anda gunakan sebagai ubat herba untuk tekanan darah tinggi adalah saderi. Tumbuhan hijau ini mengandungi bahan kimia semula jadi yang disebut phthalide.

Phthalide dapat membantu mengendurkan tisu di dinding arteri, sehingga tekanan darah anda dapat diturunkan. Selain itu, kandungan magnesium dan kalium dalam saderi juga dapat membantu mengekalkan tekanan darah yang normal.

Oleh itu, mulailah menambahkan saderi dalam menu harian anda sebagai ubat herba untuk menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi. Anda boleh membuatnya menjadi jus dan menambahkan madu untuk menjadikannya lebih sedap atau menambah cuka yang dipercayai dapat menghilangkan pening, sakit kepala, dan sakit bahu yang berkaitan dengan gejala hipertensi.

5. Selasih

Selain bermanfaat sebagai rempah memasak, daun selasih juga merupakan ubat herbal yang mengandungi banyak manfaat untuk kesihatan anda, termasuk tekanan darah tinggi.

Rempah dapur ini berfungsi seperti ubat penyekat saluran kalsium, yang merupakan salah satu jenis ubat hipertensi yang sering diresepkan oleh doktor. Sebabnya, ekstrak dari daun selasih mengandung eugenol, yang merupakan bahan kimia yang dapat menyekat tindak balas kalsium yang dapat menyekat saluran darah.

6. akar kucing

Pernah dengar tumbuhan yang disebut akar kucing atau cakar kucing? Tumbuhan ini sering digunakan sebagai ubat herba untuk merawat pelbagai penyakit, salah satunya adalah ubat semula jadi untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

Sama seperti daun selasih, akar kucing sebagai ubat tekanan darah tinggi semula jadi dapat membantu menurunkan tekanan darah dengan menyekat kalsium dalam sel-sel badan anda. Anda boleh mendapatkan ubat tekanan darah tinggi ini dalam bentuk suplemen di farmasi.

7. buah pelaga

Rempah lain yang boleh anda gunakan sebagai ubat herba untuk menurunkan tekanan darah tinggi adalah buah pelaga. Kapulaga biasanya digunakan sebagai penambah rasa, terutama di Asia Selatan, seperti India. Namun, rempah ini juga senang dijumpai dan sering digunakan di Indonesia.

Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal etnofarmakologi menyebutkan, buah pelaga dapat menurunkan tekanan darah dengan menghalang tindak balas kalsium dalam badan. Sama seperti daun selasih dan akar kucing, kapulaga menyebabkan reaksi dalam badan yang serupa dengan cara kerja ubat tekanan darah tinggi penyekat saluran kalsium.

Selain memakan serbuk kapulaga secara langsung sebagai ubat semula jadi untuk tekanan darah tinggi, anda juga boleh mencampurkan kapulaga dalam masakan anda. Oleh itu, anda boleh mendapatkan faedah maksimum dari ubat hipertensi tradisional ini.

Selain bahan semula jadi di atas, beberapa makanan juga terbukti dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Makanan penurun darah tinggi ini umumnya mengandungi beberapa vitamin dan mineral untuk darah tinggi yang baik untuk kesihatan jantung, saluran darah, dan ginjal, yang seterusnya mempengaruhi tekanan darah.

Cara semula jadi untuk menurunkan tekanan darah tinggi tanpa ubat

Ubat-ubatan herba dan ramuan semula jadi di atas memang boleh menjadi pilihan untuk mengawal tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Walau bagaimanapun, pengambilan ubat herba bukanlah perkara utama dalam rawatan hipertensi. Doktor pasti mengesyorkan mengamalkan gaya hidup sihat dan mengambil ubat tekanan darah tinggi.

Dalam menerapkan gaya hidup sihat untuk hipertensi, terdapat beberapa cara semula jadi atau terapi alternatif yang juga boleh anda lakukan setiap hari. Secara amnya, cara semula jadi ini dilakukan untuk membuat badan anda relaks sehingga dapat mengelakkan tekanan yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Berikut adalah beberapa kaedah semula jadi untuk menurunkan tekanan darah tinggi yang boleh anda cuba:

1. Meditasi

Meditasi adalah cara yang cukup berkesan untuk mengurangkan tahap tekanan untuk membantu menjaga tekanan darah tetap normal. Terdapat pelbagai jenis latihan ini. Anda boleh mencubanya sendiri atau dengan bantuan ahli terapi.

Salah satu jenis meditasi yang boleh anda lakukan adalah meditasi transendental. Teknik meditasi ini dilakukan dengan cara yang mudah dan senang. Anda hanya duduk dengan selesa dan mata anda ditutup selama 20 minit.

Kaedah ini dapat membuat minda anda tenang, sehingga mengurangkan tekanan pada jantung dan saluran darah. Sekiranya dilakukan secara teratur dan teratur, tekanan darah anda dapat dipertahankan pada tahap normal dan anda dapat mencegah hipertensi menjadi lebih teruk.

Ini telah terbukti dalam kajian yang diterbitkan oleh American Journal of Hypertension. Kajian mendapati bahawa melakukan meditasi transendental selama 20 minit dua kali sehari dapat menurunkan tekanan darah hingga 3 mmHg.

2. Yoga

Sekiranya anda mencari gaya hidup sihat yang lain untuk mengawal hipertensi, tetapi pada masa yang sama anda dapat menjaga kesihatan badan, yoga boleh menjadi jalan keluarnya. Kerana yoga adalah sukan yang menggabungkan postur fizikal, teknik bernafas, dan fokus.

Yoga terbukti dapat menurunkan tekanan darah dan degup jantung, sehingga dapat menghindari komplikasi hipertensi. Namun, sebelum mengikuti kelas yoga atau melakukan pelbagai gerakan di rumah, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, terdapat beberapa gerakan yoga yang tidak digalakkan untuk keadaan kesihatan tertentu.

3. Kelonggaran otot progresif (PMR)

Kaedah semula jadi lain yang boleh anda lakukan untuk mengawal tekanan darah tinggi tanpa menggunakan ubat, iaitu kelonggaran otot progresif (PMR). Teknik ini bertujuan untuk mengurangkan tekanan dengan menegangkan dan merehatkan otot tertentu di badan anda.

Untuk melakukan ini, anda perlu berbaring atau duduk dengan tenang di kerusi selama beberapa minit. Kemudian, anda boleh bermula dari otot muka terlebih dahulu dan akhirnya ke otot kaki. Buat otot anda tegang dan kemudian lepaskan. Lakukan ini beberapa kali sehingga semua otot anda menjadi santai.

Anda boleh melakukannya di pejabat atau di rumah dan lebih baik melakukannya selama 15-20 minit dua kali sehari. Namun, anda harus berhati-hati semasa melakukan PMR. Sekiranya anda mengalami kecederaan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya.

4. Latihan pernafasan

Satu kajian yang dilaporkan di Jurnal hipertensi manusia disebutkan bahawa pernafasan yang baik dapat menurunkan tekanan darah seseorang.

Sekiranya anda mengatur pernafasan dengan baik, perlahan, dan teratur, secara automatik badan anda akan berasa lebih santai dan tenang. Sebabnya, selagi ia berlaku, hormon yang mengatur mood akan dihasilkan lebih banyak, jadi anda akan merasa lebih selesa dan tekanan darah akan menurun.

Cara semula jadi ini sangat mudah dilakukan untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi anda. Kerana, anda boleh melakukannya di mana sahaja dan bila-bila masa.

5. Terapi muzik

Muzik sering digunakan oleh banyak orang untuk menenangkan diri dan menghilangkan tekanan. Ini juga dapat memberi kesan pada kesihatan tubuh, salah satunya adalah menjaga tekanan darah.

Oleh itu, terapi muzik boleh menjadi ubat semula jadi untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Pakar percaya bahawa muzik mempunyai nada lembut, yang dapat mengendurkan tubuh sehingga dapat menurunkan kadar kortisol, hormon stres yang dapat membuat tekanan darah meningkat.

6. Terapi urut

Selain terapi muzik, terapi urut juga dipercayai dapat membantu menurunkan tekanan darah. Satu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Preventive Medicine mendapati bahawa terapi urut dapat mengawal tekanan darah, terutama pada wanita yang mengalami prehipertensi.

Terapi ini juga merupakan kaedah semula jadi yang selamat, berkesan, dan murah. Sebabnya, selain tempat penjagaan kesihatan tertentu, terapi urut juga boleh dilakukan di rumah semasa anda bersantai.

7. Qigong

Mungkin cara alternatif ini masih terdengar asing di telinga anda. Namun, qigong sebenarnya telah menjadi terapi alternatif di China selama ribuan tahun.

Satu kajian yang dilaporkan dalam Journal of Medicine menyatakan bahawa melakukan qigong bersama dengan pengambilan ubat hipertensi terbukti dapat membuat tekanan darah terkawal dengan lebih baik.

Walaupun terdengar asing, kini ada banyak tempat terapi yang menyediakan rawatan qigong alternatif. Walau bagaimanapun, sebelum anda memilih tempat terapi, pastikan bahawa ahli terapi yang menjalankan rawatan adalah orang yang profesional dan bertauliah.

8. Maklum balas bio

Selain ubat hipertensi yang diberikan oleh doktor, anda juga boleh mencuba terapi biofeedback untuk mengawal tekanan darah tinggi anda secara semula jadi. Terapi ini biasanya disyorkan bukan hanya untuk orang yang menderita hipertensi, tetapi juga orang yang menderita sakit kronik, inkontinensia kencing, sakit kepala, asma, dan keadaan perubatan lain.

Biofeedback adalah teknik yang digunakan untuk membantu anda belajar mengawal fungsi tubuh tertentu, seperti degupan jantung anda. Teknik ini menggunakan alat khas. Oleh itu, biofeedback harus dilakukan oleh ahli terapi profesional.

Semasa biofeedback, anda akan disambungkan ke sensor elektrik yang mengukur dan memantau ketegangan pada otot anda. Dari pemeriksaan ini, ahli terapi akan mengetahui bahagian badan yang tegang dan kemudian membantu anda untuk merehatkannya.

Recent Posts