Ini adalah Kaedah Pintar untuk Memilih Kosmetik yang Selamat untuk Kulit Muka

Produk kosmetik dan penjagaan kulit (penjagaan kulit) disukai oleh orang ramai, terutamanya wanita muda. Dikutip dari siaran pers BPOM, sebuah tinjauan oleh Persatuan Penyedia Perkhidmatan Internet Indonesia mengungkapkan bahawa produk kosmetik berada di peringkat kedua sebagai produk yang paling sering digunakan dari membeli-belah. di talian selepas produk fesyen.

Oleh karena berkembangnya produk kosmetik di Indonesia, ini telah memicu peredaran kosmetik haram dan palsu yang boleh membahayakan kesihatan. Jadi, bagaimana memilih produk kosmetik yang selamat untuk kesihatan? Ketahui melalui tinjauan berikut.

Langkah memilih produk kosmetik yang selamat

Semakin banyak kes kosmetik palsu di masyarakat memerlukan anda lebih berhati-hati ketika memilih dan membeli kosmetik. Ayuh, ikuti langkah-langkah untuk memilih kosmetik yang selamat di bawah.

1. Periksa KLIK

Cara pertama sebelum membeli produk kosmetik adalah dengan memeriksa KLIK. Cek Klik bermaksud memeriksa pembungkusan, label, izin pengedaran, dan tarikh luput pada kosmetik.

Pertama sekali, periksa pembungkusan dan label produk kosmetik yang anda beli. Periksa setiap sisi kecacatan dan perbezaan dengan pembungkusan kosmetik asal.

Seterusnya, cari Nombor Permit Pemasaran (NIE) pada bungkusan produk. Kosmetik yang sah dan selamat pasti mendapat kebenaran rasmi dari BPOM dan mempunyai nombor permit pengedaran. Ini bermaksud bahawa bahan-bahan yang terkandung dijamin selamat kerana telah diuji terlebih dahulu oleh BPOM.

Di samping itu, pastikan nombor permit pengedaran sebenarnya didaftarkan di laman web rasmi BPOM. Kerana, mungkin beberapa produk kecantikan hanya menggunakan nombor permit pengedaran rawak. Sekiranya produk kosmetik yang anda beli tidak mempunyai nombor lesen pengedaran atau sebenarnya tidak didaftarkan, maka kosmetik itu pasti tidak sah dan kandungannya tidak dijamin.

Jangan lupa untuk melihat tarikh luput pada label produk. Perkara ini sering diabaikan kerana kebanyakan orang percaya bahawa setiap kosmetik yang beredar adalah produk baru. Sama seperti makanan, kosmetik yang luput boleh menyebabkan kesan sampingan yang membahayakan kesihatan.

2. Harga rendah tidak menjamin kualiti

Sumber: Huffington Post

Sebilangan besar pengguna mengadu bahawa harga kosmetik semakin mahal dan membuat poket mereka pecah. Oleh kerana itu, banyak orang mula melihat produk kosmetik yang sama, tetapi mereka dijual dengan harga yang lebih murah, kadang-kadang mereka cenderung tidak masuk akal.

Harga kosmetik yang murah tidak menguras poket, tetapi secara rahsia dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan. Sebabnya, terdapat banyak kes yang membuktikan bahawa beberapa produk kosmetik dengan harga rendah adalah palsu dan tidak sah. Sekiranya demikian, kandungannya pasti tidak pasti sama ada benar-benar selamat atau tidak.

Jadi, jangan terpedaya dengan harga yang murah dan periksa kesahihan produk itu lagi. Tidakkah wajar jika harganya agak mahal, tetapi menjamin kesihatan anda?

3. Beli di kedai kosmetik yang dipercayai

Untuk mendapatkan produk kosmetik yang selamat, pastikan anda membelinya di kedai yang dipercayai. Selain kedai konvensional, kini terdapat banyak kedai dalam talian yang juga menjual alat solek kegemaran anda. Walau bagaimanapun, pastikan bahawa kedai itu benar-benar dipercayai dan menjual produk kosmetik asli.

Sekiranya anda membeli kosmetik secara langsung di kedai, perhatikan pembungkusan, tekstur, aroma, dan warna pembungkusannya secara terperinci. Seterusnya, bandingkan dengan kosmetik asli yang anda ada.

Sekiranya anda menemui bentuk pembungkusan yang tidak meyakinkan, tekstur produk yang tidak biasa, aroma pedas, atau warna pembungkusan yang cenderung lebih gelap atau lebih pudar, maka anda harus berwaspada. Kerana ia boleh menjadi produk palsu.

4. Perhatikan reaksi setelah menggunakan kosmetik

Bagi anda yang sering membeli kosmetik, sudah tentu anda sudah boleh dipercayai untuk mencuba alat uji kosmetik. Caranya adalah dengan menggunakan sebilangan kecil produk di bahagian belakang tangan anda untuk melihat apakah tekstur dan warna sesuai dengan apa yang anda cari atau tidak.

Jangan salah, kaedah ini bukan hanya untuk memadankan produk kosmetik dengan keinginan anda, anda tahu. Anda juga boleh menggunakannya sebagai cara untuk memilih produk kosmetik yang selamat. Setelah menggunakan garis kosmetik di bahagian belakang tangan anda, perhatikan tekstur, warna, dan aroma.

Ringkasnya, kosmetik yang selamat tidak menyebabkan kerengsaan atau reaksi alergi. Sebaliknya, kosmetik palsu boleh menyebabkan gejala mulai dari ruam merah, kulit gatal dan bengkak, hingga sakit kepala, serupa dengan gejala alergi kosmetik. Walau bagaimanapun, ini biasanya lebih jelas selepas beberapa penggunaan.

Berhati-hatilah dengan kosmetik haram dan palsu, ini adalah ciri utama

Semua orang ingin menggunakan produk kecantikan yang diperbuat daripada bahan selamat dan tidak beracun. Sayangnya, tidak mudah untuk mengenali jenama mana yang asli dan mana yang tidak sah dengan produk palsu. Walaupun mereka menawarkan label "organik" atau "semula jadi", sebenarnya tidak semua produk benar-benar semula jadi dan bebas dari bahan berbahaya.

Kaedah mudah untuk mengenal pasti kosmetik haram adalah ketiadaan nombor permit pengedaran (NIE) dari BPOM. Ini bermaksud bahawa kosmetik belum diuji oleh BPOM sehingga tidak diketahui sama ada ramuan tersebut selamat untuk kulit atau tidak.

Ciri-ciri kosmetik haram lain dapat dilihat dari bahan-bahan yang terdapat dalam kosmetik. Sejumlah bahan kimia berbahaya yang terdapat dalam banyak kosmetik palsu termasuk merkuri, plumbum, arsenik, pewarna sintetik, dan silikon. Sekiranya anda menjumpai salah satu daripada lima ramuan ini, maka kosmetik kemungkinan besar tidak sah dan palsu.

Recent Posts