Kulit kering tanpa jerawat dapat diatasi dengan rawatan asas ini

Jenis kulit berminyak dianggap terdedah kepada masalah jerawat. Namun, tahukah anda bahawa kulit kering boleh mengalami masalah yang sama? Ketahui apa yang menyebabkan kulit kering dan mudah berjerawat dan bagaimana menanganinya di bawah.

Punca kulit rawan jerawat kering

Jerawat berlaku kerana pori-pori yang tersumbat dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira usia dan jantina. Sementara itu, kulit kering adalah masalah kulit yang agak biasa dan dicirikan oleh kekurangan air di lapisan paling luar kulit.

Masalah jerawat lebih kerap dikaitkan dengan kulit berminyak. Sebabnya, salah satu penyebab jerawat muncul adalah pengeluaran minyak berlebihan yang menyumbat liang. Jadi, bagaimana kulit kering dengan jerawat berlaku?

Kulit manusia mempunyai sejumlah folikel rambut, yang merupakan tempat pertumbuhan rambut. Selain itu, kulit dilengkapi dengan kelenjar sebum yang berada di dekat permukaan kulit dan berfungsi menghasilkan minyak yang berperanan menjaga kelembapan.

Kadang kala, kelenjar ini dapat menghasilkan terlalu banyak minyak yang menyekat liang. Sekiranya ia bersatu dengan bakteria dan sel kulit mati yang terkumpul, ia akan membentuk benjolan pada kulit yang menyerupai komedo.

Sekiranya kandungan lembapan kulit tidak mencukupi, kulit anda mungkin kelihatan bersisik dan kering. Untuk mengelakkan ini berlaku, kelenjar di bawah kulit boleh menghasilkan sebum yang lebih banyak.

Sebaliknya, pengeluaran sebum berlebihan dan penumpukan sel kulit mati boleh menyebabkan jerawat. Ini akan mencetuskan kulit kering.

Walaupun begitu, terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan yang dapat mengeringkan jerawat, seperti:

  • makanan penyebab jerawat, seperti makanan berminyak dan tenusu,
  • perubahan hormon, terutamanya semasa akil baligh, haid, dan kehamilan,
  • faktor genetik, juga
  • penggunaan kosmetik yang berlebihan.

Pelbagai Ciri-ciri Penyakit Kulit yang mudah dikenali

Cara menghilangkan jerawat pada kulit kering

Pada dasarnya, rawatan jerawat kulit kering hampir sama dengan rawatan jerawat pada umumnya. Hanya itu, anda perlu memperhatikan beberapa perkara untuk menghilangkan jerawat yang degil ini.

1. Pilih pelembap yang betul

Salah satu cara untuk mengatasi penyakit kulit ini pada kulit kering adalah dengan memilih produk pelembap yang sesuai. Ini bertujuan untuk mencegah munculnya jerawat kerana pelembap yang sebenarnya menyumbat liang.

Sekiranya anda ingin memilih produk pelembap, anda harus mendapatkan nota di bawah pada label produk yang akan dibeli.

  • Bebas minyak.
  • Bukan komedogenik (tidak menyebabkan komedo).
  • Tidak menyumbat liang.
  • Tidak mesra alam (tidak menyebabkan jerawat).

Salah satu cara menggunakan pelembap adalah dengan selalu menggunakannya ketika kulit anda terasa kering. Sebaiknya gunakan pelembap setelah mencuci muka untuk membantu mengekalkan air yang diperlukan oleh kulit anda.

Selain itu, selalu pakai pelindung matahari dengan SPF lebih dari 30 dan tidak berasaskan minyak semasa keluar.

2. Gunakan ubat jerawat

Selain menggunakan pelembap, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk merawat kulit kering yang mudah berjerawat dengan ubat-ubatan tertentu. Ubat jerawat yang mengandungi benzoil peroksida, asid salisilik, atau asid alfa-hidroksi dianggap berkesan untuk menghilangkan jerawat.

Sekiranya anda tidak pasti di mana hendak bermula, cubalah menggunakan ubat yang mengandungi dos benzoil peroksida yang rendah. Secara amnya, ubat-ubatan topikal, seperti krim dan gel dapat membantu mengurangkan kekeringan kulit anda.

Seterusnya, beri masa pada kulit anda untuk menyesuaikan diri. Sekiranya jerawat pada kulit kering bertambah baik, terus gunakan ubat tersebut. Sekiranya tidak berjaya, anda harus berjumpa doktor.

3. Gunakan pembersih tanpa bau

Pembersih yang akan digunakan untuk mencuci muka dan bahagian lain adalah komponen penting dalam merawat kulit kering dan berjerawat. Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan semasa merawat kulit yang berjerawat, salah satunya mencuci muka.

Semasa mencuci muka, anda harus melakukannya dengan lembut dan berhati-hati agar tidak menggosok kulit terlalu keras. Selepas itu, bilas dengan air suam kerana air panas dapat mengurangkan minyak semula jadi dan menyebabkan kulit menjadi kering.

Bagi pemilik kulit kering, mungkin lebih sesuai menggunakan sabun yang tidak mengandungi alkohol atau wangian. Kedua-dua bahan tersebut dipercayai boleh merengsakan kulit. Sekiranya boleh, pilih sabun berasaskan gel tanpa busa kerana dipercayai lebih ringan.

//wp.hellohealth.com/health-center/dermatology/acne/10-mistakes-washing-face-that-makes-you-acne/

Mengekalkan kelembapan untuk kulit kering dan rawan jerawat

Ketiga-tiga kaedah di atas memang dianggap berkesan untuk menghilangkan jerawat, terutama pada kulit kering. Walaupun begitu, ingatlah bahawa kunci utama untuk menangani kulit kering dan mudah berjerawat adalah memberi tumpuan kepada tabiat mencuci wajah anda.

Penjagaan kulit pagi berfungsi untuk melindungi kulit dan mencegah jerawat. Sementara itu, rutin kebersihan kulit pada waktu malam adalah membersihkan wajah.

Sebilangan orang hanya perlu mencuci muka sekali sehari, iaitu pada waktu pagi dengan air suam sebelum menggunakan pelembap dan pelindung matahari. Namun, tidak sedikit orang yang memerlukan pencuci muka dua kali sehari, pagi dan malam.

Sebelum tidur, selalu cuci muka dengan pembersih untuk menghilangkan kotoran dan alat solek. Kemudian, selesaikan dengan pelembap agar kulit sentiasa lembap semasa anda tidur.

Selain itu, tabiat lain yang perlu dielakkan agar jerawat tidak bertambah buruk adalah berhenti memerah jerawat. Muncul jerawat hanya akan menyebabkan radang mengembang dan menyebabkan jerawat baru.

Recent Posts