Luka caesar segera sembuh dengan cara ini •

Sebilangan ibu sukar untuk menjaga bayi kecil mereka semasa menjalani pemulihan dari luka-luka di bahagian caesar. Kesakitan dalam tempoh pemulihan ini sering membataskan masa ibu untuk menjaga si kecil dengan optimum.

Agar ibu cepat sembuh, ketahui petua berikut untuk mengeringkan luka bahagian caesar.

Cara mengeringkan luka caesar

Bagi ibu yang menjalani pembedahan caesar, perjuangan berterusan sehingga luka sembuh sepenuhnya. Selepas itu, ibu dapat menghabiskan banyak masa dengan bayi dan menjaganya sehingga dia dewasa.

Bagi anda yang masih dalam tempoh pemulihan, berikut adalah petua yang boleh dilakukan untuk mengeringkan luka bahagian caesar.

1. Elakkan mengangkat beban berat

Semasa tempoh pemulihan luka C-bahagian, anda disarankan untuk berehat selama beberapa minggu. Elakkan juga aktiviti seperti mengangkat berat yang lebih berat daripada bayi anda.

Di samping itu, anda tidak boleh melakukan senaman berat untuk sementara waktu, sehingga luka pembedahan sembuh sepenuhnya.

2. Jangan memberi tekanan pada perut

Selain tidak mengangkat beban berat, anda perlu menjaga pergerakan agar tidak memberi tekanan pada perut anda.

Contohnya, batuk dan bersin perlahan, supaya perut tidak terlalu tegang. Elakkan juga ketawa terbahak-bahak agar perut tidak terbuka.

Elakkan aktiviti yang terlalu kerap dan beri tekanan pada perut, seperti naik dan turun tangga. Sekiranya anak kecil anda berada di bilik yang berasingan, pindahkan mereka ke bilik anda buat sementara waktu.

Untuk memudahkan anda menukar lampin atau menyusukan bayi tanpa perlu mengejar.

3. Pastikan luka bersih

Jangan lupa menjaga kebersihan bahagian caesar. Sekurang-kurangnya bersihkan kawasan di sekitar luka caesar dengan air (jangan mencucinya secara langsung pada luka).

Selepas itu, keringkan dengan tuala dengan berhati-hati. Elakkan geseran yang boleh mencederakan luka selepas pembedahan caesar.

4. Sapukan salap topikal

Beberapa doktor mengesyorkan menggunakan salap antibiotik topikal atau gel petroleum. Salap ini dapat menyembuhkan luka dari bahagian caesar.

Walaupun kaedah ini disyorkan, lebih baik anda berjumpa dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu.

5. Pakai pakaian yang longgar

Memberi ruang pada luka bahagian caesar dapat mempercepat pengeringan. Oleh itu, elakkan memakai pakaian yang agak ketat.

Anda boleh memakai pakaian yang longgar, seperti pelindung diri, semasa proses pemulihan bahagian C. Jadi luka dapat sembuh dengan cepat.

6. Terus bergerak

Semasa pulih dari pembedahan caesar, anda perlu membataskan diri dalam aktiviti, seperti tidak mengangkat terlalu berat, tidak bersenam, dan memerlukan banyak rehat.

Selain daripada semua perkara, anda perlu terus aktif. Menjaga badan tetap aktif dapat mengurangkan risiko trombosis urat dalam atau pembekuan darah di urat.

Anda boleh kekal aktif secara fizikal dengan berjalan kaki. Namun, jangan terlalu kuat. Rehat seketika jika anda merasa letih.

Bagaimana saya menyusukan anak saya selepas pembedahan caesar?

Semasa pemulihan selepas pembedahan caesar, tentu anda masih boleh menjaga anak anda dan menyusukannya. Mungkin ada di antara anda yang keliru tentang cara menyusukan bayi dengan selesa untuk mengelakkan tekanan pada perut.

Cuba gunakan kedudukan ini. Sokong leher dan kepala bayi dengan telapak tangan. Biarkan dia berbaring di lengan anda. Letakkan kaki di bawah lengan anda. Kemudian, angkat kepala bayi sehingga mulutnya dapat mencapai payudara anda.

Kedudukan kedua yang boleh anda cuba, dengan berbaring di sebelah bayi. Sokong kepala bayi anda dengan tangan anda, sehingga dia dapat mencapai payudara anda. Letakkan bantal di bawah badan bayi anda, supaya dia dapat menerima susu dengan selesa.

Oleh itu, sambil menerapkan enam petua di atas, anda masih dapat memberikan perhatian dan memberikan penyusuan yang optimum untuk si kecil anda.

Recent Posts