Mengatasi Sembelit pada Bayi: Rawatan di Rumah untuk Ubat

Sembelit yang menyerang bayi mungkin lebih sukar untuk dikesan. Sebabnya, bayi hanya mengadu gejala melalui tangisan. Walau bagaimanapun, anda dapat mengenali keadaan ini melalui kebiasaan buang air besar yang berkurang, kesukaran dalam pergerakan usus, atau bahkan tanpa pergerakan usus sepanjang hari. Jadi, bagaimana mengatasi masalah sembelit pada bayi? Sekiranya tidak sembuh, adakah ubat sembelit untuk bayi? Mari cari jawapan di bawah.

Mengatasi masalah sembelit pada bayi di rumah

Sembelit biasa terjadi pada bayi dan biasanya bukan merupakan tanda penyakit serius. Namun, anda tidak boleh memandang rendah keadaan ini kerana gejala sembelit boleh bertambah buruk, malah menyebabkan komplikasi.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat sembelit ringan pada bayi dengan rawatan di rumah, iaitu:

1. Tingkatkan pengambilan cecair

Sembelit akan bertambah teruk sekiranya bayi mengalami dehidrasi. Sebenarnya, badan memerlukan lebih banyak air untuk melembutkan najis.

Sekiranya badan kekurangan pengambilan cecair, najis akan kering, mengembun, dan menyumbat usus. Itulah sebabnya peningkatan pengambilan cecair dapat membantu sembelit pada bayi.

Terus menyusukan anak anda jika dia tidak disapih. Sekiranya dia berusia lebih dari 6 bulan, anda boleh mengganti penyusuan susu ibu dengan minum air lebih kerap daripada biasa.

Jangan memberi air kepada bayi di bawah 6 bulan kerana boleh mengganggu keseimbangan elektrolit dalam badan. Jangan juga memberi jus jika dia belum cukup umur, kerana ini akan menyebabkan masalah pencernaan pada anak kecil anda.

2. Pilih makanan yang betul

Memberi makanan pejal (MPASI) untuk pertama kalinya sering menjadi penyebab sembelit pada bayi. Jay L. Hoecker, M.D, pakar pediatrik di Mayo Clinic mengatakan bahawa memilih makanan yang betul dapat membantu sembelit pada bayi.

Anda boleh memberikan sari apel atau pir semasa rawatan. Buah-buahan ini mengandungi sorbitol dan fruktosa (gula semula jadi) yang dapat menarik lebih banyak air ke najis sehingga teksturnya menjadi lebih lembut.

Kemudian, terdapat serat pektin dan enzim actinidain yang juga merangsang usus bergerak lebih cepat, sehingga tinja dapat ditolak keluar. Beri jus buah sebanyak 60 hingga 120 mg jus buah setiap hari.

Walau bagaimanapun, jus hanya boleh diberikan kepada bayi yang telah mencapai usia 6 bulan. Pada usia ini, sistem pencernaan bayi dapat mencerna serat buah, seperti yang disarankan oleh Madhu Desiraju, MD, di laman web Kesihatan Kanak-kanak.

Kemudian, apabila bayi dapat makan makanan padat, anda boleh memberinya bubur epal. Cara membuatnya cukup mudah, iaitu merebus kepingan epal dan kemudian meratakannya dengan pengisar. Anda juga boleh membuat bubur kacang polong yang kaya dengan serat dan bijirin gandum.

Sekiranya penyebab sembelit adalah intoleransi laktosa, alergi makanan, atau masalah perubatan lain, elakkan makan makanan yang mencetuskan gejala. Beberapa jenis makanan yang biasanya dielakkan adalah produk tenusu dan makanan yang mengandungi gluten.

3. Mandi air suam dan beri urutan

Mandi suam bukan sahaja membersihkan badan, tetapi juga cara mengatasi sembelit pada bayi.

Panas dari air dapat mengendurkan otot perut yang kaku akibat sembelit. Dengan cara itu, sensasi kekejangan perut yang dirasakan oleh bayi akan bertambah baik dan hilang. Pastikan air untuk memandikan bayi tidak terlalu panas, iaitu suam-suam kuku agar tidak mencederakan kulitnya.

Seterusnya, berikan urutan lembut pada perut bayi. Urut dapat menenangkannya sehingga dia dapat mengurangkan kekecohan dan sensasi yang tidak selesa akibat sakit perut.

4. Buat bayi bergerak secara aktif

Anda juga mungkin perlu membuat badan bayi bergerak dengan lebih aktif. Tujuannya adalah untuk merangsang pergerakan usus bayi agar lebih aktif sehingga dapat mengeluarkan najis dengan lebih lancar.

Sekiranya bayi anda belum dapat merangkak atau berjalan, anda boleh membaringkannya di atas katil. Kemudian, pegang kaki bayi dan gerakkan kaki mereka untuk mengikuti pergerakan mengayuh basikal.

5. Ibu harus lebih memilih makanan

Mengatasi sembelit bukan sahaja dilakukan oleh bayi, tetapi juga ibu. Terutama pada bayi yang masih disusui dan mempunyai masalah perubatan, seperti alergi dan intoleransi.

Ini dilakukan untuk mengelakkan percampuran bahan yang mencetuskan sembelit dari makanan yang dimakan oleh ibu dalam susu ibu. Sebabnya, beberapa bahan boleh mengalir ke dalam susu ibu, misalnya kafein walaupun dalam jumlah kecil.

Beberapa jenis makanan yang harus dibatasi atau dielakkan oleh ibu menyusu ketika anak mereka mengalami sembelit adalah produk tenusu, kopi, soda, dan alkohol. Sekiranya anda bimbang makanan yang anda makan akan mempengaruhi susu bayi anda, berjumpa doktor.

Sekiranya doktor meminta anda mengurangkan produk tenusu, minta makanan pengganti supaya anda tidak mengalami kekurangan kalsium.

Mengatasi masalah sembelit pada bayi dengan ubat

Dalam kes yang teruk, rawatan di rumah untuk sembelit pada bayi mungkin tidak cukup berkesan. Akibatnya, anda perlu membawa anak kecil anda berjumpa doktor. Doktor boleh memberi ubat sembelit untuk bayi.

Mengambil ubat untuk sembelit bagi bayi sememangnya cara terpantas untuk melegakan simptom. Sayangnya, tidak semua ubat sembelit di farmasi atau kedai ubat dapat diberikan kepada bayi.

Biasanya, ubat yang diberikan adalah gliserin dos rendah yang dimasukkan melalui dubur. Ubat ini berfungsi dengan pelbagai cara, iaitu melembutkan najis dan membantu usus mendorong najis keluar dari badan.

Perkhidmatan Kesihatan Nasional, program perkhidmatan kesihatan awam di UK, menyatakan bahawa bayi yang belum disapih tidak digalakkan minum ubat untuk sembelit .

Penggunaan ubat ini berkemungkinan menyebabkan kesan sampingan yang buruk kerana sistem pencernaan bayi masih belum sempurna.

Sebelum memberi julap pada bayi, doktor akan memastikan beberapa perkara, termasuk:

  • Bayi sudah boleh makan makanan pejal.
  • Keperluan cecair dan serat bayi dipenuhi setiap hari.
  • Bayi bebas daripada intoleransi laktosa kerana beberapa ubat mengandungi laktosa.

Supaya cara mengatasi sembelit pada bayi adalah selamat, selalu dengar arahan doktor dan luangkan masa untuk membaca arahan penggunaan dengan teliti. Sekiranya dia meluangkan masa untuk minum ubat, jangan berikan dosnya berganda, lebih baik segera minum ubat dengan dos biasa.

Sekiranya masih tidak bertambah baik, pemeriksaan kesihatan lebih lanjut akan dilakukan. Ada kemungkinan sembelit anda adalah akibat penyakit lain, seperti fibrosis kistik, hipotiroidisme, atau penyakit Hirschsprung (gangguan usus besar).

Recent Posts