Anak Demam Malam? Inilah Yang Perlu Anda Lakukan •

Demam pada kanak-kanak adalah sebab yang paling biasa untuk berunding dengan pakar pediatrik atau doktor am. Jumlahnya adalah sekitar 30% dari jumlah lawatan. Demam boleh berlaku bila-bila masa dan di mana sahaja, termasuk rehat hampir atau pada waktu malam. Selalunya rawatan anak-anak dengan demam malam segera dilakukan oleh ibu bapa. Namun, adakah langkah-langkah untuk mengatasi demam pada kanak-kanak yang anda lakukan betul?

Mendiagnosis ketika anak anda demam pada waktu malam

Selalunya, setelah mengetahui anak itu demam dan tanpa mencari simptom lain, ibu bapa membayangkan yang paling teruk dan ingin segera membawa anak mereka ke Unit Kecemasan. Terutama apabila ibu bapa mendapati anak mereka demam pada waktu malam.

Ini menyebabkan sebilangan besar pesakit kanak-kanak di bilik kecemasan kerana demam. Pada hakikatnya, sangat sedikit kanak-kanak yang sebenarnya perlu tinggal dan menerima rawatan dari hospital. Sebilangan besar kanak-kanak mengalami demam yang biasanya disebabkan oleh proses tubuh melawan jangkitan atau penyakit.

Anda perlu tahu, suhu tinggi atau suhu badan ketika anak mengalami demam malam bukanlah satu-satunya faktor penentu sama ada anak anda memerlukan rawatan perubatan. Mendiagnosis demam pada anak anda mestilah berdasarkan sesuatu selain suhu badan, iaitu keadaan fizikal keseluruhan.

Melegakan simptom demam pada kanak-kanak

Demam yang paling biasa tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, anda pasti dapat melegakan gejala yang dirasakan oleh anak kecil anda. Berikut adalah beberapa cara untuk membantu melegakan simptom demam malam anak anda.

Pastikan cecair badan anak sentiasa stabil

Apabila anda demam, tubuh anak kecil anda dapat kehilangan cairan dengan cepat, menyebabkan dehidrasi. Sekiranya ia berlaku, dehidrasi boleh menyebabkan komplikasi serius dan memburukkan lagi gejala demam. Untuk itu, elakkan dehidrasi dengan terus berusaha mendorong anak-anak untuk ingin minum air atau susu (bagi mereka yang masih menyusu).

Febrifuge

Penggunaan ubat penurun demam bertujuan untuk menurunkan suhu badan dan membuat anak berasa lebih selesa. Persatuan Pediatrik Indonesia melaporkan bahawa parasetamol adalah barisan pertama untuk mengurangkan demam dan menghilangkan rasa sakit.

Sekiranya bayi anda berusia di bawah 2 bulan, anda harus berjumpa doktor sebelum memberikan sebarang jenis rawatan. Ini adalah salah satu sebab apabila seorang kanak-kanak demam pada waktu malam untuk segera meminta pertolongan daripada pakar pediatrik.

Pakai pakaian yang longgar atau lebih selesa

Pilih pakaian untuk si kecil dengan bahan ringan dan lembut dan gunakan kain atau selimut ringan. Pakaian yang berlebihan dapat memerangkap panas badan dan menyebabkan suhu badan meningkat.

Mengatasi demam malam anak juga dapat dilakukan dengan menyesuaikan suhu bilik atau bilik agar tidak terlalu panas atau sejuk.

Memampatkan

Kompres adalah kaedah yang telah lama dipercayai dapat mengurangkan suhu badan yang meningkat ketika anda demam. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan kompres dengan air sejuk. Sebaliknya, gunakan kain yang direndam dalam air suam. Kemudian letakkan di lipatan ketiak dan lipat pangkal paha selama 10-15 minit.

Kaedah ini dapat membantu menurunkan suhu badan kerana haba dapat dilepaskan dari pori-pori kulit melalui proses penyejatan.

Bilakah berjumpa doktor?

Tahap suhu yang tepat dapat menentukan pertimbangan untuk berjumpa doktor, tetapi tetap harus mempertimbangkan usia, penyakit, dan gejala lain yang menyertai demam.

Hubungi doktor jika anak anda demam pada waktu malam dengan faktor berikut:

  • Anak kecil anda berumur di bawah 3 bulan dengan suhu badan melebihi 38 darjah Celsius
  • Anak kecil anda berumur lebih dari 3 bulan dengan suhu badan lebih daripada 39 darjah Celsius

Selain itu, jika demam menunjukkan angka di bawah 39 darjah Celsius, anda perlu menghubungi doktor jika disertakan dengan perkara berikut.

  • Menolak minum air
  • Cirit-birit dan muntah
  • Menunjukkan tanda-tanda dehidrasi (seperti kencing yang kurang kerap, tidak ada air mata ketika menangis, dll.)
  • Merasa sakit ketika membuang air kecil

Sebelum membawa anak anda ke doktor atau hospital dengan alasan demam, anda perlu memeriksa gejala lain. Kerana demam biasa adalah perkara biasa pada kanak-kanak dan akan hilang dengan sendirinya. Anda dapat membantu melegakan simptom demam pada waktu malam dengan beberapa cara yang boleh dilakukan di rumah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts