Inilah sebab mengapa orang yang sering menangis, kuat dari segi mental

Menangis adalah cara semula jadi manusia untuk mengurangkan perasaan sedih dan kecewa. Malangnya, semakin banyak orang memilih untuk menahan air mata mereka dan berpura-pura seperti semuanya baik-baik saja - agar tidak disebut lemah terima kasih kepada stereotaip masyarakat yang melihat tangisan sebagai perkara negatif.

Sebenarnya, menangis bukan sahaja dapat mengurangkan tekanan dan meningkatkan perasaan anda, tetapi manfaat menangis juga dapat membantu anda mengekalkan tubuh yang sihat. Sebenarnya, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa kerap menangis dapat menguatkan mental anda. Nah, bagaimana boleh?

Mengapa menangis sering dianggap perkara negatif?

Pernahkah anda terfikir mengapa menangis lebih kerap dikaitkan dengan sifat feminin? Wanita sememangnya menangis lebih senang daripada lelaki, tetapi bukan kerana alasan yang lemah lembut atau lemah. Sebabnya adalah kerana wanita mempunyai hormon prolaktin lebih banyak daripada lelaki. Prolaktin adalah hormon yang terlibat dalam tekanan dan berperanan dalam sistem imun dan fungsi badan yang lain.

Jadi, adakah benar bahawa terlalu mudah atau menangis sering menunjukkan bahawa anda adalah "sangat girly" atau lemah?

Penyelidik menunjukkan bahawa kesan menangis sebenarnya bergantung kepada apa yang menyebabkannya. Tangisan emosi (kerana kegelisahan atau gangguan mood) mempunyai kesan yang lebih positif daripada tangisan bukan emosi.

Manfaat menangis sering untuk kesihatan mental

Berikut adalah beberapa faedah menangis yang dapat membuktikan bahawa orang yang sering atau mudah menangis mempunyai ketahanan mental:

1. Tahan tekanan

Air mata adalah terapi, dan menangis adalah katarsis yang merupakan teknik untuk menyalurkan emosi terpendam. Walaupun menangis tidak dapat menyelesaikan masalah, mengubah situasi, atau mengembalikan seseorang ke dalam hidup anda. Namun, tangisan telah terbukti secara saintifik untuk membuat anda berasa lebih baik. Menangis adalah salah satu proses pemulihan badan dari tekanan emosi. Dengan menangis, bahan kimia yang menyebabkan tekanan yang terbentuk semasa tekanan yang kuat dapat dihilangkan dengan air mata.

2. Mengurangkan kesakitan

Beberapa kajian mendakwa bahawa menangis dapat mengurangkan kesakitan. Ini kerana tangisan boleh mencetuskan hubungan fizikal dengan individu dan sentuhan lain (seperti dipeluk, atau menggosok punggung untuk menenangkan mereka) telah dikaitkan dengan peningkatan perasaan selesa dan kesejahteraan. Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan saintis dari Universiti Tilburg di Belanda menunjukkan bahawa lelaki dan wanita lebih cenderung memberikan sokongan emosi kepada seseorang yang sedang menangis.

3. Baik untuk kesihatan

Menangis sebenarnya tidak hanya mempengaruhi kesihatan mental atau emosi, tetapi juga kesihatan fizikal. Menangis dapat melepaskan hormon yang membuat anda merasa lebih baik, dan dapat menurunkan kadar hormon mangan, yang menyebabkan kegelisahan dan tekanan yang melampau jika terlalu banyak terbentuk di dalam badan anda. Menangis juga dapat melembapkan mata, mencegah dehidrasi, membunuh bakteria, dan membuang toksin berbahaya dari badan.

Menangis selalu menjadi tanda bahawa anda seorang yang sukar

Ramai orang (mungkin termasuk anda) lebih suka mengabaikan emosi yang mereka rasakan. Sebenarnya, mengabaikan perasaan negatif tidak baik untuk kesihatan mental anda. Mengabaikan perasaan negatif sebenarnya dapat membuat mereka terkumpul di dalam minda yang dapat mencetuskan kegelisahan dan kemurungan. Akibatnya, empangan perasaan negatif sebenarnya menghalang anda melakukan rutin harian anda.

Menangis bukanlah tanda kelemahan. Lelaki dan wanita, kanak-kanak dan orang dewasa: Menangis jika anda benar-benar mahu. Tidak perlu malu atau takut diejek dengan lemah kerana menangis adalah perkara semula jadi. Kesedihan, kesakitan, kemurungan, tangisan - ini semua adalah reaksi semula jadi tubuh manusia.

Pada hakikatnya, sering menangis bukanlah tanda bahawa anda seorang yang menangis, lemah, dan tidak berupaya menangani masalah asam dan garam kehidupan. Sebaliknya, menangis adalah tanda bahawa anda mempunyai penyelesaian lain untuk masalah ini, tanpa niat untuk lari dari masalah tersebut. Dengan menangis, anda sebenarnya dapat merasa lebih bersedia dan sukar menghadapi masalah.

Dengan menangis, anda telah berjaya menunjukkan sisi rentan anda - di mana anda bukan sahaja dapat menjadi bebas untuk menjadi diri sendiri, tetapi juga menunjukkan kepada orang lain bahawa menangis adalah perkara biasa, sehingga mereka akan merasa lebih selesa melakukan perkara yang sama. Dengan berbuat demikian, anda telah menyumbang kepada masyarakat yang lebih sahih, bebas dan sihat.

Recent Posts