Pelbagai Nutrien Rujak yang amat disayangkan

Siapa yang tidak tahu salad? Makanan tradisional Indonesia ini disukai oleh kanak-kanak hingga orang dewasa. Selain rasa dan kesegaran yang lazat, gabungan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran disertai dengan sos kacang pedas sering disalah anggap sebagai nutrien dan vitamin di dalamnya sehingga baik untuk kesihatan. Ayuh, mari kita cari jawapannya.

Kandungan Vitamin dan Nutrien di Rujak

Biasanya, rujak terdiri dari berbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti mangga, nanas, timun, kedondong, jambu biji, dan keladi. Namun, satu hidangan rujak untuk 200 g dengan sos kacang telah,

  • 243 kalori

  • 12.3 gram lemak

  • 24.07 gram karbohidrat

  • 11.98 gram protein

Kandungan nutrien salad berasal dari buah-buahan dalam salad. Baiklah, mari kita lihat buah-buahan apa yang ada di rujak dan mengandungi vitamin di dalamnya.

Kandungan Vitamin dan Nutrien Buah di Rujak

1.Mangga

Buah ini tumbuh di kawasan tropika sering dijumpai dalam salad. Rasa masam dan manis yang timbul memberikan sensasi kesegaran pada musim kemarau. Satu mangga biasanya mengandungi 100 kalori dengan vitamin A, vitamin C, folat, vitamin B, serta vitamin K dan kalium. Adakah anda tahu bahawa kandungan nutrien dan vitamin dalam salad sangat banyak jika terdapat mangga dan ia baik untuk kesihatan kita.

2. Nanas

Selain mangga, nanas juga sering dijadikan buah dalam salad. Satu nanas mempunyai 82 kalori dan mengandungi vitamin C, vitamin A, kalsium, dan zat besi. Selain itu, buah nanas juga mempunyai enzim bromelain yang baik untuk pencernaan dan mempercepat pemecahan makanan di dalam badan. Kini vitamin dan nutrien dalam nanas boleh menjadi penanda aras sama ada rujak berkhasiat atau tidak.

3. Timun

Satu perkara yang tidak boleh hilang dari rujak adalah timun. Satu timun biasanya mempunyai 45 kalori dan 11 gram karbohidrat. Sebilangan vitamin yang terkandung di dalamnya juga menyokong manfaat timun sebagai pelancarkan usus, seperti vitamin C, vitamin K, kalium, dan magnesium.

4. Bengkoang

Buah ini dengan rasa yang lebih manis dan segar daripada kentang mempunyai kalori rendah. Selain itu, kandungan vitamin C yang tinggi menjadikan buah kacang keladi dengan antioksidan yang baik untuk tubuh. Kandungan vitamin dan nutrien lain dalam keladi adalah kalsium, kalium, serat, dan protein juga dapat diperoleh dari buah ini.

Buah-buahan di atas adalah yang sering kita temui dalam salad. Anda juga tahu bahawa buah-buahan adalah sumber vitamin dan nutrien yang hebat. Namun, pengambilan rujak biasanya disertai dengan sos kacang pedas. Mari lihat, vitamin dan nutrien apa yang ada pada rakan setia anda semasa anda makan salad ini.

Kandungan Vitamin dan Nutrien dalam Sos Kacang

Kacang tanah biasanya dijumpai sebagai bumbu pada rujak, sate, atau ayam bakar. Pernahkah anda terfikir bahawa misalnya gabungan buah dan sayur dengan sos kacang dalam rujak dapat mengubah kandungan vitamin dan nutrien yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran?

Satu cawan sos kacang biasanya mempunyai kira-kira 700 kalori, 55 gram lemak, dan 35 gram karbohidrat. Jika dilihat dari kandungan khasiatnya, sos kacang dimasukkan ke dalam 'cukup bagus'. Namun, pengambilan sos kacang tanah secara berlebihan juga tidak baik untuk tubuh. Selain itu, jika makanan utama adalah ayam atau daging, ia akan menambahkan lebih banyak kalori sehingga tidak menjadi seimbang.

Kandungan vitamin dan nutrien dalam sos kacang apabila dicampurkan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran kemungkinan besar tidak akan mengubah faedah yang ada. Oleh itu, eloklah makan rujak asalkan berada dalam bahagian yang sesuai mengikut keperluan kalori setiap orang.

Recent Posts