Mengapa Wanita "Basah" Ketika Bersemangat? •

Apabila seorang wanita terangsang atau terangsang secara seksual, tubuhnya mengalami pelbagai perubahan untuk membantunya bersiap sedia untuk melakukan hubungan seks - walaupun gairah itu sebenarnya tidak maju ke tahap seks. Sebagai sebahagian daripada perubahan tubuh ini, vagina mula melincirkan dirinya sendiri, yang digambarkan oleh banyak orang sebagai "pussy basah."

Sebilangan besar wanita tahu dan dapat merasakan ketika mereka basah, tetapi tidak sedikit yang tidak tahu banyak tentang apa yang sebenarnya berlaku di bawah sana. Sekiranya anda pernah bertanya-tanya, "Mengapa saya basah ketika saya teruja?", Sudah tiba masanya untuk mengetahui lebih lanjut.

Mengapa faraj basah ketika teruja?

Kelembapan vagina merujuk kepada proses yang berlaku dalam 10-30 saat dari gairah seksual pertama wanita, di mana pembuluh darah yang membengkak pada tisu yang terletak di bawah dinding faraj, yang disebut kelenjar Bartholin, menghasilkan cairan vagina di dinding dalaman vagina. Pelinciran vagina adalah proses persediaan semasa melakukan aktiviti seksual yang memainkan peranan utama dalam memfasilitasi hubungan seksual dengan memungkinkan pergerakan lebih lancar ketika percubaan penembusan menimbulkan geseran. Pelinciran faraj ini boleh berlaku akibat rangsangan fizikal, seperti semasa kehamilan foreplay aktiviti seksual, atau dari hanya memikirkan aktiviti seksual.

Pelinciran faraj berlaku semasa anda terangsang. Itu yang pasti. Tetapi yang penting ialah pelinciran berkaitan dengan seberapa kerap dan berapa lama anda terangsang. Oleh itu, jika anda mudah teruja, atau banyak berfikir tentang seks sehingga anda sedikit bersemangat, anda mungkin mengalami vagina yang lebih basah. Sekiranya anda tidak mengalami gairah seksual dengan kerap atau mudah, anda mungkin hanya perlu meluangkan lebih banyak masa di peringkat ini foreplay untuk sampai ke tahap itu.

Estrogen juga dikaitkan dengan pengeluaran cairan vagina ketika dirangsang, jadi wanita yang secara semula jadi mempunyai kadar estrogen yang tinggi, seperti wanita dewasa muda, cenderung basah lebih mudah dan dalam jumlah yang lebih besar daripada wanita yang mempunyai tahap estrogen yang lebih rendah. Wanita yang sedang menyusui atau mengambil pil kawalan kelahiran estrogen mungkin menghadapi lebih banyak masalah dengan pelumasan faraj, seperti yang dilakukan oleh banyak wanita pada usia pascamenopause.

Dari manakah cecair faraj ini dibuat?

Keputihan yang keluar ketika vagina basah berbeza dengan keputihan biasa - ia lebih halus, berair, berwarna telus, dan menyebar dengan lebih mudah. Tidak seperti lendir serviks, cairan yang keluar ketika anda terangsang biasanya kering dengan cepat dan menguap dalam kira-kira satu jam.

Sepanjang kitaran haid wanita, lendir vagina berubah sebagai tindak balas terhadap pengeluaran hormon badan. Semasa rangsangan seksual, aliran darah ke vagina, vulva, dan klitoris, meningkat dan menyebabkan pembengkakan saluran darah di kawasan genital. Pada masa ini, tindak balas seperti peluh berlaku, melincirkan dinding faraj. Gabungan lendir dan pelinciran vagina ini menghasilkan rembesan seksual wanita, yang boleh mengandungi karbohidrat, asid amino, protein, dan asid lain yang dihasilkan oleh bakteria lactobacillus.

Berapa banyak cecair yang keluar ketika vagina basah?

Kualiti cecair sangat berbeza untuk setiap wanita, dan pada setiap orang, banyak volume akan bergantung pada hormon, emosi, mood, kaedah, kekerapan, dan intensitas rangsangan seksual yang dialami, hingga tahap daya tarikan seksual wanita terhadap pasangan seks mereka.

Sebenarnya, tidak ada batasan mana yang 'normal' dan bukan mengenai rembesan seksual wanita. Sebilangan wanita tidak pernah menghasilkan banyak pelincir semula jadi dan mesti dibantu dengan pelincir sintetik, sementara yang lain mengalami kelembapan yang begitu kuat sehingga mengurangkan sensasi semasa melakukan hubungan seks. Rentang "sedikit" dan "banyak" sangat samar-samar dan terlalu luas, jadi di mana sahaja kategori yang anda masuki, itu normal.

Sekiranya vagina anda secara semula jadi cenderung kering, anda boleh mencuba memanjangkannya dan menambahkan lagi intensiti foreplay hubungan seksual, terutamanya pada kelentit. Klitoris, banyak pakar berpendapat, adalah "sarang" di mana ujung saraf berkumpul yang akan menarik lebih banyak aliran darah dari jantung ketika dirangsang. Lagipun, anda boleh menggunakan tetulang dari pelincir sintetik. Terdapat banyak jenis pelincir sintetik, jadi jangan ragu untuk bereksperimen dengan pasangan dan mengetahui apa yang paling sesuai untuk anda. Anda juga boleh menggunakan pelembap vagina, yang terkenal dengan wanita menopaus, kerana perubahan hormon semasa menopaus sering menyebabkan kekeringan pada vagina. Walau bagaimanapun, kekurangan pengeluaran pelincir faraj yang tidak berkaitan dengan usia boleh menandakan masalah emosi atau fizikal lain yang memerlukan campur tangan profesional.

Sekiranya anda berada dalam kategori 'basah' yang lebih mudah, anda mungkin melihat geseran yang lebih cetek (tidak sebanyak yang anda mahukan), dan anda merasa kurang sensasi. Tidak perlu risau - cubalah menggunakan kondom tanpa pelincir untuk mengurangkan geseran. Satu tip yang juga dapat membantu: memposisikannya semasa melakukan hubungan seks sedemikian rupa sehingga tidak ada kemungkinan zakarnya tergelincir dan merosakkan momentum.

Mengapa cecair faraj penting untuk wanita?

Adalah sangat penting bagi pasangan seksual untuk memahami peranan pelincir dalam hubungan seks yang selesa. Setiap pihak dalam hubungan seksual mungkin perlu secara terbuka membincangkan cara terbaik untuk memastikan pelinciran. Kadang kala, masa foreplay yang lebih lama adalah semua wanita perlu dilincirkan dengan betul. Pada masa lain, pelincir sintetik mungkin perlu digunakan semasa melakukan aktiviti seksual.

Bagi wanita, kelembapan faraj adalah tahap penting dalam gairah seksual. Pelinciran semula jadi ini menyiapkan vagina untuk kemungkinan penembusan, memudahkan zakar (serta jari atau alat kelamin) masuk dan mengurangkan geseran dan iritasi yang disertai dengan mengurangkan tekanan pada alat kelamin. Kesakitan semasa persetubuhan sering disebabkan oleh pelinciran yang tidak mencukupi.

BACA JUGA:

  • Apakah risiko yang boleh ditimbulkan oleh seks dubur?
  • Ketahuilah risiko jangkitan kerana melakukan hubungan seks semasa haid
  • Latihan Kegel untuk Meningkatkan Kualiti Seks

Recent Posts