Phlebotomy: Tujuan, Prosedur, dan Kesan Sampingan |

Adakah anda pernah mendengar istilah phlebotomy? Phlebotomy adalah salah satu jenis prosedur makmal yang dikhaskan untuk merawat beberapa gangguan darah. Prosedur ini dilakukan dengan menarik darah dengan memasukkan jarum ke dalam urat. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut.

Apa itu phlebotomy?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, phlebotomy atau phlebotomy adalah prosedur makmal yang dilakukan dengan membuang sejumlah besar darah.

Jadi, phlebotomy dilakukan dengan memasukkan jarum ke dalam urat untuk mengeluarkan isipadu darah tertentu dari badan.

Proses ini sebenarnya boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan. Tetapi biasanya, prosedur ini dilakukan di kawasan lipatan siku kerana mempunyai ukuran urat yang cukup besar.

Tujuan phlebotomy

Phlebotomy dilakukan dengan sengaja untuk membuang komponen darah yang bermasalah.

Komponen-komponen ini dapat berupa sel darah merah (eritrosit), sel darah putih (leukosit), plasma darah, platelet (platelet), atau zat besi sebagai blok bangunan sel darah merah.

Keputusan untuk membuang sejumlah komponen darah bukan tanpa alasan.

Sebabnya, jika ia terus dibiarkan dalam badan untuk jangka masa yang panjang, komponen darah akan memberi kesan buruk yang mengancam kesihatan tubuh.

Penyakit apa yang memerlukan phlebotomy?

Terdapat beberapa keadaan yang memerlukan prosedur phlebotomy sebagai rawatan.

1. Polycythemia vera

Polycythemia vera adalah keadaan yang berlaku apabila terlalu banyak pengeluaran sel darah merah, hematokrit, dan platelet dari sumsum tulang.

Akibatnya, jumlah komponen yang membentuk darah, terutama sel darah merah, yang melebihi had normal akan menjadikan darah lebih tebal.

Itulah sebabnya kemudian kadar aliran darah di dalam badan menjadi lebih perlahan.

Prosedur phlebotomy adalah salah satu langkah yang sekurang-kurangnya dapat mencegah perkembangan penyakit, sekaligus mengurangkan jumlah pengeluaran sel darah merah.

Dipetik dari jurnal yang diterbitkan Pemindahan darah, phlebotomy dengan jumlah darah 25 ml dapat diberikan kepada pesakit dengan polycythemia vera dua bulan sekali.

Prosedur ini berguna untuk menurunkan tahap hematokrit.

2. Hemokromatosis

Hemokromatosis adalah keadaan perubatan yang disebabkan oleh penyerapan terlalu banyak zat besi dari diet harian.

Sebilangan besar zat besi ini kemudian disimpan di organ tubuh, seperti jantung, hati, dan pankreas.

Rawatan dengan phlebotomy dipercayai dapat membantu mengurangkan jumlah zat besi yang berlebihan, dengan mengeluarkan sejumlah sel darah merah dari tubuh.

Ia juga merangsang saraf tunjang untuk menghasilkan sel darah merah baru menggunakan zat besi yang disimpan oleh badan.

Pesakit hemokromatosis melakukan proses phlebotomy sebanyak 450 ml darah yang mengandungi sekitar 200-250 mg zat besi.

Tidak ada peraturan yang pasti mengenai berapa kali prosedur ini harus dilakukan. Ini akan ditentukan oleh doktor yang merawat anda.

3. Porphyria

Porphyria adalah keadaan yang jarang berlaku apabila pembentukan heme (komponen sel darah merah) tersumbat kerana badan kekurangan enzim tertentu.

Biasanya, terdapat banyak enzim yang terlibat untuk menyokong proses pembentukan heme.

Kekurangan salah satu enzim ini boleh menyebabkan sebatian kimia menumpuk di dalam badan, yang dikenali sebagai porphyrins.

Itulah sebabnya, gejala porphyrin ini disebut porphyria, yang menjadikan kulit terbakar dan melepuh ketika terkena cahaya matahari.

Dalam kes ini, prosedur phlebotomy akan membantu mengeluarkan sejumlah sel darah merah dari badan. Pada setiap sesi, petugas kesihatan akan membuang 450 ml darah.

Sesi ini dilakukan secara berkala setiap dua minggu sehingga tahap komponen darah anda berada dalam had normal.

4. Penyakit lain

Beberapa penyakit lain juga mungkin memerlukan prosedur phlebotomy sebagai sebahagian daripada rawatan. Penyakit ini merangkumi perkara berikut.

 • Penyakit Alzheimer

  Prosedur phlebotomy dikatakan dapat mengurangkan zat besi badan yang boleh menjadikan penyakit Alzheimer semakin teruk. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk membuktikannya.

 • Gangguan metabolik

  Gangguan metabolik, seperti diabetes, boleh mendapat manfaat daripada phlebotomy. Sebabnya, pengurangan zat besi dalam proses phlebotomy dapat meningkatkan tekanan darah, kadar glukosa, dan kolesterol.

 • Anemia sel sabit

  Beberapa kajian menunjukkan bahawa prosedur phlebotomy rutin dapat mengurangkan keparahan anemia sel sabit. Kesannya muncul tiga bulan selepas memulakan prosedur.

Bagaimana phlebotomy dilakukan?

Proses phlebotomy boleh dilakukan di pejabat doktor, di bank darah, atau di hospital di bawah pengawasan doktor setelah mendapat preskripsi perubatan.

Seorang pekerja kesihatan dipanggil phlebotomist akan melakukan prosedur ini untuk anda.

Ahli phlebotomist akan membantu membuang darah di dalam badan bergantung pada berat dan tinggi badan anda.

Secara amnya, bermula dari 450-500 ml atau bahkan sekitar 1 liter darah, yang akan disesuaikan dengan keadaan badan anda.

Dipetik dari garis panduan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, berikut adalah langkah-langkah yang diambil dalam prosedur phlebotomy:

 • Anda akan diminta duduk dengan selesa di kerusi yang telah disediakan.
 • Penyedia perkhidmatan kesihatan akan bertanya mengenai keadaan kesihatan anda, seperti alergi, fobia, atau jika anda pingsan semasa prosedur serupa.
 • Kulit akan dibersihkan terlebih dahulu dengan cecair antiseptik yang disapu melalui kapas.
 • Pekerja kesihatan akan menekan kawasan di mana jarum akan dimasukkan dengan lembut.
 • Pekerja kesihatan akan memasukkan jarum yang agak besar perlahan-lahan ke dalam kulit.
 • Setelah darah terkumpul, jarum akan perlahan-lahan dikeluarkan dari lengan anda.
 • Pekerja kesihatan akan menutup tempat tusukan jarum dengan kain kasa bersih atau bola kapas kering. Anda tidak dibenarkan menekuk lengan selama beberapa minit.

Ukuran jarum yang digunakan dalam prosedur phlebotomy lebih besar daripada ukuran yang biasanya digunakan untuk menarik sejumlah kecil darah.

Tujuannya adalah untuk melindungi komponen sel yang diambil daripada mudah musnah dan rosak.

Adakah terdapat kesan sampingan phlebotomy?

Setiap prosedur perubatan yang dilakukan pasti mempunyai kesan sampingan tertentu, termasuk phlebotomy.

Kesan sampingan dari tindakan ini adalah sama dengan yang timbul setelah anda menjalani prosedur menderma darah.

Kerana prosedur mengeluarkan darah dari badan dapat mengubah jumlah darah di dalam badan, beberapa orang mengadu pening kerana hemoglobin darah rendah (anemia) setelah phlebotomy.

Inilah sebabnya mengapa setelah menderma darah, kakitangan akan meminta anda duduk perlahan sebelum berdiri. Anda harus minum banyak air selepas itu.

Perbezaannya adalah, proses phlebotomy dilakukan lebih kerap daripada pendermaan darah, jadi kesan sampingan mungkin lebih sering terjadi.

Kesan sampingan dalam bentuk pening juga boleh berlaku semasa proses pengambilan darah. Sekiranya ini berlaku, segera sampaikan aduan anda kepada pegawai perubatan yang mengambil darah.

Kakitangan perubatan boleh melambatkan kelajuan prosedur pengambilan darah dan memberi anda cecair tambahan.

Anda biasanya akan berasa lebih baik 24-48 jam setelah prosedur selesai. Walau bagaimanapun, setiap orang mungkin mengalami tempoh pemulihan yang berbeza.

Recent Posts