Cirit-birit tidak hilang, apa yang perlu dilakukan?

Cirit-birit adalah penyakit yang menyerang sistem pencernaan dan dapat dialami oleh orang-orang dari semua peringkat umur. Biasanya, cirit-birit yang kurang teruk akan hilang dalam beberapa hari selepas rawatan. Namun, apa yang menyebabkan cirit-birit jika ia berlangsung lama dan tidak hilang?

Apa yang menyebabkan cirit-birit tidak hilang?

Jenis cirit-birit dapat dibezakan berdasarkan masa berlanjutan. Cirit-birit boleh dikatakan akut jika berlanjutan selama beberapa hari, dan akan diklasifikasikan sebagai kronik jika berlanjutan lebih dari dua minggu. Cirit-birit yang tidak hilang termasuk dalam kategori cirit-birit kronik, kerana ia berlaku untuk waktu yang lama.

Umumnya, penyebab cirit-birit dikaitkan dengan pengambilan makanan yang telah tercemar dengan virus, bakteria, dan parasit, serta disebabkan oleh alergi terhadap sejenis makanan. Walau bagaimanapun, cirit-birit kronik boleh disebabkan oleh keradangan pada saluran pencernaan anda.

Terdapat dua jenis keradangan gastrointestinal yang akhirnya boleh menyebabkan cirit-birit kronik, iaitu penyakit Crohn dan kolitis (radang usus).

Bukan hanya itu, penyebab cirit-birit yang berpanjangan juga dapat dicerna dalam diet anda. Sebabnya, terdapat beberapa jenis makanan seperti susu dan pemanis buatan yang dapat mempercepat kadar pencernaan sehingga makanan melewati usus besar dengan cepat.

Melaporkan dari halaman Medical News Today, terdapat pelbagai sebab lain yang menyebabkan cirit-birit anda tidak hilang, iaitu:

  • Jangkitan kronik
  • penggunaan dadah, seperti penggunaan antibiotik yang berpanjangan
  • Menghidap diabetes
  • Penderaan alkohol

Dalam beberapa kes, penyebab cirit-birit kronik sukar dikesan. Salah satu cara untuk mengetahui adalah dengan melakukan ujian diagnostik. Namun, jika keputusan ujian menyatakan bahawa tidak ada kelainan, penyebab terbesarnya adalah Sindrom Usus Kerengsaan (IBS).

Apakah rawatan yang sesuai untuk cirit-birit kronik?

Pada dasarnya, cirit-birit dapat diatasi dengan memulihkan cairan yang hilang, disertai dengan penggunaan ubat-ubatan mengikut penyebab cirit-birit. Sekiranya bakteria atau parasit adalah penyebab cirit-birit, doktor akan menetapkan antibiotik. Terdapat juga beberapa ubat yang bertujuan untuk menghentikan gejala cirit-birit, seperti loperamide dan pepto bismol. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya disyorkan untuk penggunaan jangka pendek.

Nah, pilihan lain yang boleh anda lakukan dengan mengamalkan gaya hidup dan corak yang sihat termasuklah menghindari kafein dan minuman beralkohol; makan makanan rendah serat; minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi; mengawal ukuran makanan.

Apa bahaya yang boleh timbul dari cirit-birit yang berpanjangan?

Kekeringan

Usus besar adalah bahagian usus besar yang bertanggung jawab menyerap cecair dari makanan ketika melewati saluran pencernaan. Sekiranya cirit-birit disebabkan oleh kerengsaan usus atau disebabkan oleh penyakit Crohn, ia akan menyebabkan gangguan penyerapan usus. Oleh itu, proses penyerapan cecair badan dapat terganggu dan akhirnya membawa kepada dehidrasi.

Ketidakseimbangan elektrolit

Apabila usus anda tidak dapat menyerap cecair, elektrolit, dan mineral, apa yang berlaku adalah cirit-birit atau najis yang longgar. Sebenarnya, tubuh memerlukan keseimbangan elektrolit untuk mengekalkan komponen darah, dan menyokong fungsi organ dan otot dalam badan.

Untuk memastikan bahawa elektrolit seimbang, pengambilan elektrolit yang mencukupi diperlukan. Sumber elektrolit yang baik termasuk pisang yang kaya dengan kalium.

Kekurangan zat makanan

Menurut kajian yang dilakukan oleh Kenneth Brown di Jurnal PemakananKeadaan cirit-birit boleh menghalang kerja organ tubuh dalam menyerap nutrien. Pada akhirnya, ini boleh menyebabkan kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan jika cirit-birit tidak diubati dengan betul.

Recent Posts